Κορονοϊός: Ελληνες επιστήμονες μείωσαν το ιικό φορτίο ασθενών κατά 25% με αλατόνερο

Advertisement

Η ομάδα του καθηγητή βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρέων Κώστα Πουλά, πέτυχε, σε 20 ασθενείς με κορονοϊό, μέσα σε 6 ώρες, με 3-4 πλύσεις ρινοφαρυγγικά, να μειώσουν κατά 20-25% το ιικό φορτίο.

Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο Open, η μετάδοση του ιού γίνεται μόνο αερογενώς και εξήγησε πώς απομακρύνουν το ιικό φορτίο από το σώμα ασθενών με αλατόνερο.

«Σκεφτήκαμε να απομακρύνουμε τους ιούς με επαναλαμβανόμενες ρινικές πλύσεις με ένα υπέρτονο διάλυμα. Επειδή θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και στα πειράματά μας και στο τι λέμε, ξέρουμε ότι και σε άλλο Πανεπιστήμιο συνεχίζονται αυτές οι πλύσεις μέσα στην ημέρα για 12ωρο και το ιικό φορτίο μειώνεται ακόμη περισσότερο».

Advertisement

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι αν κάποιος βρεθεί PCR θετικός, δηλαδή να έχει ιικό φορτίο θα πρέπει ταχύτατα να ξεκινήσει να απομακρύνει τους ιούς από τη ρινοφαρυγγική του κοιλότητα» είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο Open.

«Εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε μάθει αρκετά για τον κορονοϊό. Έχουν γίνει δημοσιεύσεις που δείχνουν ότι η μετάδοση γίνεται αερογενώς και μόνο, και ότι ο ιός αποικεί μόνο ρινοφαρυγγικά» εξήγησε ο καθηγητής.. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ιός δεν βρίσκεται όπως λανθασμένα νομίζουν αρκετοί σε όλο το σώμα.

Ιικό φορτίο, όπως είπε, σημαίνει η συγκέντρωση στη ρινική μας κοιλότητα. «Σκεφτήκαμε να απομακρύνουμε τους ιούς με επαναλαμβανόμενες ρινικές πλύσεις με ένα υπέρτονο διάλυμα. Διαλέξαμε ένα διάλυμα χλωριούχου νατρίου 5%, δηλαδή αλάτι κατά το κοινό λεγόμενο» σημείωσε.

Advertisement

«Όταν γίνεται πλύση ρινικά με νερό που περιέχει αυτό το διάλυμα αλατιού, πετύχαμε μέσα σε 6 ώρες με 3-4 πλύσεις να μειώσουμε κατά 20-25% το ιικό φορτίο» τόνισε.

Ερωτηθείς αν η χρήση υπερτονικού διαλύματος μπορεί να λειτουργήσει και ως πρόληψη, ο καθηγητής απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να βοηθήσει γιατί το διάλυμα αναμένεται να στεγνώσει γρήγορα.

Σε ό,τι αφορά τέλος το θαλασσινό νερό και αν θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι βουτιές στη θάλασσα, ο Κ. Πουλάς σημείωσε ότι οι δοκιμές έγιναν με διάλυμα 5%, ενώ το θαλασσινό νερό είναι υπέρτονο 3%. «Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και το 3% θα βοηθάει, αλλά δεν το έχουμε δείξει στα πειράματά μας» κατέληξε.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement