Μέρκελ-Μακρόν: Καραντίνα σε όλους τους τουρίστες εκτός ΕΕ

Advertisement

«Μάχη» για τον περιορισμό των μετακινήσεων πολιτών εκτός Ε.Ε  στην Ευρώπη για τουρισμό αυτό το καλοκαίρι, δίνει στη Σύνοδο Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ, επικουρούμενη από τον Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς η ικανοποίηση για τον ρυθμό  εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών δεν αρκεί για να κρύψει την ανησυχία για την λεγόμενη «ινδική μετάλλαξη» , που θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική και ήδη επιβαρύνει την κατάσταση στην Βρετανία.

Η καγκελάριος φρόντισε να «στρώσει το χαλί» για επιβολή μέτρων όπως η καραντίνα για τους τουρίστες εκτός Ε.Ε , ήδη από τις δηλώσεις που έκανε κατά την προσέλευσή της στη Σύνοδο, λέγοντας ότι θα επεδίωκε έναν πανευρωπαϊκό συντονισμό για τον περιορισμό της επιδημίας.

Η γερμανική πλευρά εμφανίζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την «ινδική μετάλλαξη» , που – όπως προβλέπουν αρκετοί επιστήμονες – πρόκειται να κυριαρχήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο, χτυπώντας κυρίως εκείνες τις κατηγορίες πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστοι.

Advertisement

Είναι χαρακτηριστικό ότι – όπως αναφέρει το Politico – ότι η καγκελάριος έψεξε την πορτογαλική κυβέρνηση που όντας στην «πράσινη» βρετανική λίστα, άνοιξε τις πόρτες για τους Βρετανούς τουρίστες, με αποτέλεσμα να βιώνει τώρα αύξηση κρουσμάτων της λεγόμενης «ινδικής» μετάλλαξης και να ετοιμάζεται για την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το Politico, η Μέρκελ αναφέρθηκε και στην πρακτική που εφαρμόζει η χώρα μας σε σχέση με τους τουρίστες από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δέχεται τους εμβολιασμένους χωρίς να λαμβάνει μέτρα, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο Sputnik-V δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την Ευρωπαϊκή Αρχή.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο  Ευρωπαίο αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» αναγνώρισαν ότι τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην ΕΕ, αλλά παράλληλα συζήτησαν εκτενώς για την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τον δείκτη μεταδοτικότητάς της.

Advertisement

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισήμαναν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο και πρόσθεσαν ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξουν με προσοχή και με συντονισμένο τρόπο.

Επιπλέον, οι «27» τόνισαν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και ως εκ τούτου τα θετικά κρούσματα και οι νοσηλείες από κορονοϊό μειώνονται όλο και πιο πολύ.

Σε ό,τι αφορά τα έως τώρα διδάγματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη για πλήρη επαναλειτουργία της Ενιαίας Αγοράς.

Advertisement

Τέλος, οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την «ομαλή» υιοθέτηση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ και πολλοί εξ’ αυτών ζήτησαν τη συντονισμένη εφαρμογή του από όλα τα κράτη-μέλη.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement