O Έλληνας διευθυντής Φωτογραφικών Υπηρεσιών των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιo

Advertisement

Θα δει πρώτος τα καρέ των ρεκόρ. Θα αντικρίσει πρώτος το βλέμμα της αγωνίας του αθλητή που ξεπερνά τον συναθλητή του στο τελευταίο καμπανάκι. Θα είναι εκείνος που πρώτος θα συγκινηθεί με το φωτογραφικό καρέ που θα απεικονίζει την ανέλπιστη εγκατάλειψη ενός φαβορί, με την τελευταία απονομή μεταλλίων που θα λάβει χώρα στους -ιστορικούς πριν ακόμη ξεκινήσουν- Ολυμπιακούς Αγώνε στο Τόκιο, το φετινό καλοκαίρι.

Ένας Θεσσαλονικιός είναι αυτός που θα έχει όλες αυτές τις συναρπαστικές, ιστορικές εμπειρίες σε λίγες ημέρες. Εμπειρίες μοναδικές, στους φετινούς «Ολυμπιακούς της πανδημίας», που κανένας αθλητής δεν είχε υποψιαστεί πως θα ζήσει. Ολυμπιακούς Αγώνες που πάντως παραμένουν, σε όλα τα επίπεδα, το μεγαλύτερο γεγονός στον πλανήτη, ο «βασιλιάς» των αγώνων.

Σε αυτόν τον εξέχοντα ρόλο βρίσκεται ο Θεσσαλονικιός φωτογράφος Άγγελος Ζυμάρας. Είναι ο άνθρωπος, από τα «χέρια» του οποίου θα περάσει η δουλειά εκατοντάδων φωτογράφων απ’ όλο τον κόσμο ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο να μείνουν στην ιστορία (και) για τις σημαντικές αθλητικές στιγμές τους. Είναι, μάλιστα, ο μοναδικός Έλληνας που εργάζεται σε υψηλό επίπεδο για τη διοργάνωση της φετινής Ολυμπιάδας. Έναν μήνα πριν από την επίσημη έναρξη των Αγώνων, ο κ. Ζυμάρας βρίσκεται ήδη στο Τόκιο και συνεργάζεται με την Οργανωτική Επιτροπή.

Advertisement

   «Καλησπέρα Ιαπωνία»

Την ώρα που περίπου 11.100 αθλητές για τους Ολυμπιακούς και 4400 για τους Παραολυμπιακούς από 200 χώρες ετοιμάζουν βαλίτσες, κάποιοι έχουν ήδη στα ρολόγια τους …«ώρα Τόκιο».

Είναι πέντε παρά τέταρτο το απόγευμα στο Ιαπωνία και είναι η στιγμή που ο κ. Ζυμάρας, με μια ζεστή «καλησπέρα» θα… καλημερίσει τους Έλληνες που είναι συντονισμένοι στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM». Κλεισμένος σ’ ένα μικρό δωμάτιο με θέα κεντρική πολύβουη διάβαση του κέντρου της πόλης έχει ακόμη λίγες ημέρες μπροστά του μέχρι να ολοκληρωθεί η αυστηρή καραντίνα 14 ημερών, που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα κατά της COVID-19 στην Ιαπωνία. «Για την ώρα ηρεμία, ξεκούραση και αναμονή για την ημέρα… ελευθερίας, αφού η δουλειά που θ’ ακολουθήσει είναι πολύ σημαντική», σχολιάζει ο φωτογράφος με την διεθνή καριέρα που βρίσκεται στο Τόκιο ως διευθυντής Φωτογραφικών Υπηρεσιών των Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού.

Ως φωτογράφος με ειδικότητα τα Ολυμπιακά σπορ -«δεν φωτογραφίζω ποδόσφαιρο και μπάσκετ, ίσως και για αυτό να μην είμαι ιδιαίτερα… γνωστός», σχολιάζει με χιούμορ- ο Άγγελος Ζυμάρας εργάζεται κατά κανόνα στο εξωτερικό και σε παγκόσμια πρωταθλήματα- κυρίως στίβου, ενόργανης γυμναστικής, όπως και κολύμβησης. «Έχω δουλέψει στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου, στη χειμερινή Ολυμπιάδα του Σότσι, στους Ολυμπιακούς του Ρίο και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην πόλη Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας, όπου ήμουν, όπως είμαι κι εδώ για τους Tokyo Olympics, διευθυντής Φωτογραφικών Υπηρεσιών (Photo Manager)», εξηγεί ο άνθρωπος, τα «κλικ» του οποίου έχουμε σίγουρα θαυμάσει, ακόμη και αν δεν γνωρίζαμε πως ήταν εκείνος που τα «συνέλαβε» με τη φωτογραφική του μηχανή.

Advertisement

Από το ξενοδοχείο καραντίνας, απ’ όπου απαγορεύεται να εξέλθει, ο Έλληνας Photo Manager εξηγεί πως έχουν διαπιστευτεί ήδη περισσότεροι από 1.250 φωτογράφοι για το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός και περιγράφει πως οι Ιάπωνες ποντάρουν πολλά στη σωστή διοργάνωση. Mόνο το στάδιο όπου θα διοργανωθεί η Τελετή Έναρξης των Tokyo Olympics άλλωστε έχει κοστίσει 15,4 δισ. δολάρια (ύστερα από υπερβάσεις κόστους της τάξης των 3 δισ. δολ.), στην Ιαπωνία που ως χώρα αποζητά πάντα την άρτια, ισορροπημένη λειτουργία των δομών της.

Ο δικός του ρόλος είναι «μια φυσική υποστήριξη» από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν οι φωτογράφοι μέχρι το τέλος της δραστηριότητας της ημέρας. «Σε κάθε μεγάλο event -και οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι το μεγαλύτερο event που γίνεται στον κόσμο με δεύτερο το Μουντιάλ- υπάρχουν πολλοί φωτογράφοι που θέλουν να καλύψουν το γεγονός. Εκεί χρειάζεται ειδικό προσωπικό, το οποίο εξασφαλίζει η Οργανωτική Επιτροπή. Αυτοί διασφαλίζουν πως οι φωτογράφοι, οι τηλεοπτικοί αλλά και οι δημοσιογράφοι θα κάνουν τη δουλειά τους εύκολα και αποτελεσματικά όπως και πώς θα «μεταφερθεί» όλη η πληροφορία των Ολυμπιακών αγώνων σε ολόκληρο τον πλανήτη», εξηγεί ο επαγγελματίας φωτογράφος που για ενάμιση μήνα έχει ανταλλάξει το σπίτι του στην Πυλαία Θεσσαλονίκης για ένα μικροσκοπικό δωμάτιο στην υπερ-μεγαλούπολη που λέγεται Τόκιο.

   Το «κλικ» που (κατα)γράφει ιστορία και μένει στην ιστορία

«Ένα από τα καθήκοντα που έχει ο Photo Manager σ’ ένα τέτοιου επιπέδου αθλητικό γεγονός είναι να παρέχει και στον επαγγελματία υψηλές φωτογραφικές υπηρεσίες. Βρίσκουμε τις βέλτιστες θέσεις για να φωτογραφίσουν, τις ετοιμάζουμε και τις προτείνουμε. Έστω π.χ πως Έλληνας φωτογράφος στο Τόκιο θέλει να φωτογραφίσει κωπηλασία, εμείς γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο μπορεί ενδεχομένως να μην το έχει κάνει ποτέ ξανά. Ίσως έτσι χάσει όλη την ημέρα με το ψάξιμο και να μην προλάβει να κάνει τη δουλειά του», απαντά ο κ. Ζυμάρας, όταν θα τού ζητηθεί να εξηγήσει μέρος όσων έχει αναλάβει στους Ολυμπιακούς, που ξεκινούν στις 23 Ιουλίου.

Advertisement

Πόσο σημαντική είναι όμως η φωτογραφία στην εποχή του βίντεο υπερ-υψηλής ευκρίνειας και των social media σε ένα αθλητικό event; «Η φωτογραφία είναι το Α και το Ω για μια Ολυμπιάδα. Ναι, υπάρχει το τηλεοπτικό δίκτυο, όπως και το κλιπάκι βίντεο στο διαδίκτυο, αλλά αυτό που μας έχει μείνει από προηγούμενες Ολυμπιάδες ήταν οι εικόνες. Πολλές φορές προσπαθούμε να φέρουμε στη μνήμη μας κάποιες αθλητικές στιγμές και η εικόνα που έρχεται στο νου δεν είναι ένα δίλεπτο στο youtube…», σημειώνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος από τη Θεσσαλονίκη. «Είναι πάντα μια φωτογραφία αυτή που έχει εντυπωθεί στη μνήμη μας και λέμε… ΑΥΤΟ είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες!», συμπληρώνει.

Όσο για το αν θα προτιμούσε να βρίσκεται πίσω από τον φακό σε αναζήτηση του φωτογραφικού καρέ που θα μείνει στην ιστορία ή να βρίσκεται στο διοργανωτικό παρασκήνιο, μάλλον του βάζουμε… δύσκολα. «Το να διευθύνεις σού δίνει ένα «αστεράκι» παραπάνω, είναι κάτι με το οποίο «εξαργυρώνεις» όλα τα χρόνια της δύσκολης δουλειάς ως φωτορεπόρτερ, η καρδιά μου όμως είναι πάντα αυτή ενός φωτογράφου. Μου είναι, ομολογώ, πολύ δύσκολο, να βλέπω όλους τους συναδέρφους να φωτογραφίζουν και εγώ απλώς να τους βοηθάω να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Ναι, πολλές φορές… ζηλεύω και θα ήθελα να είμαι στη θέση τους», απαντά ο Θεσσαλονικιός φωτογράφος.

   Ένας Έλληνας στο πανδημικό Τόκιο

Το Τόκιο ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μόλις από την περασμένη Κυριακή άρχισε να επανέρχεται. «Η εικόνα που έχω είναι πως πολλοί πια βγήκαν έξω για να χαρούν μετά τόσους μήνες, σε καταστήματα ψυχαγωγίας, μπαρ, εστιατόρια που λειτουργούν ξανά. Υπάρχουν βέβαια αυστηρά πρωτόκολλα, π.χ μέχρι τέσσερα άτομα σε κάθε τραπέζι, υποδομές που σταματούν να λειτουργούν στις οκτώ το βράδυ κ.ά. Με το ξημέρωμα στις τέσσερις, υπό κανονικές… υγειονομικές συνθήκες θα είχα άλλες εικόνες να μεταφέρω, αφού το Τόκιο είναι μια πόλη που δεν κοιμάται», περιγράφει, σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα διαμονή του ο κ. Ζυμάρας.

Advertisement

Όσο για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν έναν Έλληνα οι Ιάπωνες; «Το άκουσμα και μόνο της καταγωγής, τους προκαλεί μεγάλη χαρά. Έχω δεχτεί μια εξαιρετική φιλοξενία. Είτε σε ό,τι αφορά τους Ιάπωνες συναδέλφους με τους οποίους επικοινωνούμε καθημερινά online, είτε σε άλλες συνεργασίες, είναι όλοι πάρα πολύ χαρούμενοι που βρίσκομαι εδώ. Οι Ιάπωνες είναι άλλωστε λάτρεις της Ελλάδας. Διαρκώς με ρωτούν τα πιο απίθανα πράγματα για την ιστορία της χώρας μας και συχνά ανακαλύπτω πως… γνωρίζουν πολλά περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι εγώ!», εξηγεί.

Η ημερομηνία λήξης του φετινού του Ολυμπιακού ταξιδιού για τον Άγγελο Ζυμάρα, με τα σημερινά δεδομένα, ορίζει πως θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής από την ιαπωνική πρωτεύουσα για την Ελλάδα στις 9 Αυγούστου, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να τού ζητηθεί να εργαστεί ή να συμμετέχει με κάποιον άλλο τρόπο και στους Παραολυμπιακούς που ακολουθούν.

Θα είναι «Ολυμπιακοί των ρεκόρ» αυτοί που ξεκινούν σε έναν μήνα; Ο Άγγελος Ζυμάρας τολμά μια απάντηση. «Θέλω να πιστεύω πως θα έχει επιδόσεις το Τόκιο. Οι αθλητές ανυπομονούν. Μπορεί να «διαμαρτύρονται» για το ότι δεν είχαν πολλούς αγώνες, να ακούγονται πολλά για την επίδραση της πανδημίας, εκτιμώ όμως πως με το που θα αρχίσουν οι Αγώνες θα γίνουν μεγάλα ρεκόρ. Υπήρξε -και για πολλούς ίσως να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα- και μια έξτρα χρονιά για να προετοιμαστούν ακόμη καλύτερα. Σε κάποια αθλήματα αυτό θα είναι bonus. Ελπίζω βέβαια να δούμε κάτι καλό και από την Team Hellas, την ελληνική ομάδα που θα έρθει στο Τόκιο», καταλήγει ο κ. Ζυμάρας.

ΑΜΠΕ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement