Κίνητρα σε πρώην κρατούμενους για να γίνουν αγρότες

Advertisement

Πλαίσιο κινήτρων σε αποφυλακισθέντες, ώστε να ασχοληθούν με τον αγροδιατροφικό τομέα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ήδη, 8 μεγάλες εταιρείες του κλάδου των τροφίμων έχουν ανταποκριθεί θετικά σε πρόταση της διοίκησης του οργανισμού ΕΛΓΟ «Δήμητρα» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να απορροφούν την παραγωγή αποφυλακισθέντων σε ικανοποιητικές τιμές και για ικανό χρονικό διάστημα, μέχρι ότου δηλαδή να σταθούν στα πόδια τους. Κάποιες εταιρείες μάλιστα προτίθενται να προσλάβουν αποφυλακισθέντες και ως εργαζόμενους.

Επιπρόσθετα, τραπεζικά ιδρύματα, που επίσης έχουν βολιδοσκοπηθεί, εξετάζουν το ενδεχόμενο να τους χορηγούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους, ενώ και ο ίδιος ο οργανισμός ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προτίθεται να τους παραχωρεί καλλιεργήσιμη γη με συμβολικό ενοίκιο.

«Το θέμα δεν είναι μόνο να τους δώσεις ένα πτυχίο, πρέπει να δεις και την επόμενη ημέρα», είπε χαρακτηριστικά ο έχων την πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν στα Χανιά της Κρήτης από όπου ξεκίνησε η κατάρτιση κρατουμένων καθώς και σωφρονιστικών υπαλλήλων και γεωπόνων των φυλακών στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές.

Advertisement

Το νέο πρόγραμμα είναι ιδέα της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της Κυβέρνησης, την οποία ανέλαβαν να μετουσιώσουν σε πράξη ο ΕΛΓΟ με την Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, αρχικά στην αγροτική φυλακή Αγιάς Χανίων και στη συνέχεια στην Κασσαβέτεια Βόλου, την Κασσανδρεία και την Τίρυνθα.

Στα Χανιά το πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Καλλιέργεια γης, εφόδιο ζωής», περιλαμβάνει κατάρτιση (θεωρία και κρατική στο χωράφι) των κρατουμένων αλλά και των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των γεωπόνων της φυλακής στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές στην ελιά, τα υποτροπικά και αρωματικά φυτά και τα εσπεριδοειδή. Ειδικότερα, πρόκειται να διδαχθούν για την θρέψη, τη φυτοπροστασία, την άρδευση και τις καλλιεργητικές φροντίδες, ενώ με το πέρας της εκπαίδευσης οι κρατούμενοι θα αποκτήσουν και το ανάλογο πιστοποιητικό.

Ακολούθως, θα αναλάβουν να καλλιεργήσουν 160 στρέμματα που διαθέτει ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στην περιοχή κρατώντας το 50% των εσόδων για τις ανάγκες τους και τις ανάγκες του σωφρονιστικού καταστήματος και δίνοντας το υπόλοιπο στον ΕΛΓΟ.

Advertisement

Μετά την αποφυλάκισή τους η διοίκηση του ΕΛΓΟ προτίθεται να τους ενοικιάζει με συμβολική τιμή χωράφια που ανήκουν στην ιδιοκτησία του και είναι σήμερα αναξιοποίητα. Ανάλογη σκέψη υπάρχει και για τη γη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Τα συναρμόδια Υπουργεία στηρίζουν αναφανδόν το πρόγραμμα όπως κατέδειξε η παρουσία χθες στο Ινστιτούτο του ΕΛΓΟ στα Χανιά Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή και Γιάννη Οικονόμου, της Γενικής Γραμματέως Αντιεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφίας Νικολάου, ενώ παρέστη και η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας και πρ. Υπουργός, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εμφανίστηκε βεβαία για την επιτυχία του προγράμματος.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement