Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ. Τουριστικές είναι αρκετές από τις περιοχές με τα ενθαρρυντικά επιδημιολογικά δεδομένα. Στην Κάρπαθο η καλύτερη επίδοση με 0% θετικότητα, ακολουθούν οι περιφέρειες της Θάσου, της Λήμνου και της Ξάνθης.
Η αισιόδοξη πλευρά της πανδημίας παρατηρείται σε δεκάδες περιοχές, όπου η θετικότητα των τεστ για κορωνοϊό είναι κάτω από 1% ή και 0,5%. Ποσοστό κάτω από 0,5% καταγράφεται σε 22 Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες έχουν υποπολαπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου, το ποσοστό θετικότητας των τεστ PCR και των rapid tests στην Επικράτεια ήταν 3,41%.
Το ίδιο διάστημα, ωστόσο, η θετικότητα ήταν σχεδόν μηδενική σε Περιφερειακές Ενότητες, πολλές εκ των οποίων έχουν τουριστικό ενδιαφέρον. Η καλύτερη επίδοση καταγράφεται στην Κάρπαθο, με 0% θετικότητα τεστ και μέσο όρο κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών.
Οριακά πάνω από τη θετικότητα 0,5% είναι η Χαλκιδική (0,51%), ενώ σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται στην Ικαρία (0,66%), στα Τρίκαλα και στη Φλώρινα (0,69%), στον Έβρο (0,72%), στην Πρέβεζα (0,74%), στις Σποράδες (0,76%), στην Εύβοια (0,77%) και στη Φωκίδα (0,79%).
Κάτω από το 1% είναι η θετικότητα στην Αιτωλοακαρνανία και στη Βοιωτία (0,8%), στη Θεσσαλονίκη (0,86%) και στην Αργολίδα (0,94%).
Οι υψηλότερες θετικότητες καταγράφονται στο Ρέθυμνο (4,85%), στην Πάρο (4,31%) και στη Μύκονο (4,06%).
Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον ακόλουθο πίνακα είναι τα πλέον πρόσφατα και αφορούν: σε σχέση με τη θετικότητα, το διάστημα 12 έως 18 Ιουλίου και σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία, τη χθεσινή μέρα.
Θετικότητα
Η θετικότητα είναι ένας σημαντικός δείκτης, ο οποίος δίνει πληροφορίες για την πορεία της επιδημίας και τους χειρισμούς των υγειονομικών Αρχών.
Χαμηλά ποσοστά καταγράφονται όταν διενεργούνται πολλά τεστ και υψηλά όταν γίνονται λίγα, κυρίως σε άτομα που φτάνουν στις υγειονομικές μονάδες με συμπτώματα. Χαμηλά ποσοστά καταγράφονται, προφανώς, και όταν η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαμόρφωση της θετικότητας κάτω από 4% πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ζητούν μέτρα όταν η θετικότητα είναι από 3% έως 12%, προκειμένου να παραμείνει σε ποσοστά κάτω από 5% για τουλάχιστον 15 μέρες.
Σε επιστημονικά άρθρα γίνεται επίκληση της Νότιας Κορέας, η οποία κατόρθωσε να περιορίσει τη θετικότητα στο 3%, αμέσως μετά την έκρηξη της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020. Με συστηματικά προγράμματα προληπτικών τεστ, έφτασε τη θετικότητα στο 1%.