Νέο άλμα 10% της τιμής του καφέ – Έρχονται αυξήσεις στους καταναλωτές

Advertisement
Μετά την άνοδο κατά 20% την περασμένη εβδομάδα, η τιμή στα προθεσμιακά συμβόλαια εκτινάχθηκε και χθες. Καταστρέφονται καλλιέργειες της Βραζιλίας από παγετό. Τι δείχνει η ιστορία για τη μεταφορά των αυξήσεων στις λιανικές τιμές.

Μεγάλες αυξήσεις στους τελικούς καταναλωτές καφέ έρχονται το επόμενο διάστημα, καθώς συνεχίζεται η ξέφρενη ανοδική πορεία των τιμών της ποικιλίας Arabica, που έχουν αυξηθεί κατά 83% από την αρχή του χρόνου, εν μέσω ανησυχιών ότι ο ασυνήθιστα κρύος καιρός θα προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες της Βραζιλίας, που έχει και τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο.

Η ανοδική κίνηση των τιμών συνεχίζεται ακατάπαυστα: χθες εκτινάχθηκε η τιμή του Arabica κατά 10%, ενώ είχε κάνει άλμα 20% την προηγούμενη εβδομάδα και έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν επτά ετών.

Το ξέφρενο ράλι του καφέ (προθεσμιακά συμβόλαια της ποικιλίας Arabica)

arabica_coffee

 

Advertisement
 Οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι φθάνουν και στα φλυτζάνια των καταναλωτών καφέ, καθώς ισχυρός παγετός την περασμένη εβδομάδα κατέστρεψε μεγάλο μέρος των αγρών στην κύρια ζώνη καφέ της Βραζιλίας. Μια νέα πολική μάζα αέρα προβλέπεται να κινηθεί πάνω από τις ίδιες περιοχές αργότερα αυτή την εβδομάδα. Αυτό θα είναι το τρίτο ισχυρό ψυχρό μέτωπο που πλήττει τις καλλιέργειες στη Βραζιλία μέσα στο 2021.

Τα δέντρα καφέ είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στον παγετό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές και ακόμη και να τα καταστρέψει. Εάν σε ένα αγρόκτημα χρειασθεί να ξαναφυτευθούν δέντρα, θα απαιτηθούν τρία χρόνια μέχρι αρχίσει η παραγωγή.

Προκαταρκτικές εκτιμήσεις από τις υπηρεσίες της κυβέρνησης της Βραζιλίας ανέφεραν ότι οι παγετοί της προηγούμενης εβδομάδας επηρέασαν 150.000 έως 200.000 εκτάρια, δηλαδή περίπου το 11% της συνολικής έκτασης καλλιέργειας καφέ Arabica της χώρας. Αναλυτές αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά από το 1994 που παρουσιάζεται ένα τόσο ακραίο καιρικό φαινόμενο στη Βραζιλία.

Οι εκτιμήσεις για την έκταση της ζημιάς στη σοδειά του 2022 αναφέρουν ότι μπορεί να φθάνει από 330.000 έως 540.000 τόνους, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε εκτιμηθεί σε 120.000 με 180.000 τόνους. Η παραγωγή του 2021 ήταν ήδη μικρή και δεν επαρκούσε για την κάλυψη της ζήτησης και η αγορά περίμενε την επόμενη σοδειά για να επανέλθει η ισορροπία, κάτι που πλέον θεωρείται αδύνατο.

Advertisement

Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για καφέ Arabica έχουν αυξηθεί κατά περίπου 35% από τα τέλη Ιουνίου, αυξάνοντας την πίεση στις μεγάλες βιομηχανίες για να αυξήσουν τις τιμές μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η Starbucks, η Nestle και η JAB Holdings, που έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια στην παγκόσμια αγορά, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα στο πρακτορείο Reuters. Μικρότεροι παραγωγοί θεωρείται σίγουρο ότι θα υποστούν ισχυρή πίεση. Στη Βραζιλία ήδη οι τιμές του καφέ έχουν διπλασιασθεί και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμη κατά 25%.

Η ιστορία δείχνει ότι οι καταστροφές στην παραγωγή της Βραζιλίας δεν αργούν να επηρεάσουν τις τιμές λιανικής:

  • Το 1994, όταν είχε πάλι πλήξει τις καλλιέργειες παγετός, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων εκτινάχθηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, ενώ μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου η μέση τιμή για τους καναλωτές στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 72%.
  • Σε άλλη περίπτωση μεγάλης ανόδου των τιμών στα προθεσμιακά συμβόλαια, το 1997, που έπιασαν το ανώτερο σημείο τον Μάιο, οι τιμές λιανικής κορυφώθηκαν τον Αύγουστο.
  • Τον Μάιο του 2011, η τιμή στα προθεσμιακά συμβόλαια έπιασε το ιστορικό υψηλό της και οι τιμές για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ ανήλθαν σε νέο ρεκόρ (6,07 δολ./λίβρα) τον Νοέμβριο του 2012.

Σημειώνεται ότι η αγορά του καφέ έχει δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα, καθώς πέρυσι ήταν μειωμένη η παραγωγή της Βραζιλίας λόγω ξηρασίας, ενώ υπήρξαν, λόγω της πανδημίας, και σοβαρά προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές, προκαλώντας και άλλες διαταραχές στον εφοδιασμό της αγοράς.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement