Νύχτα αγωνίας για την πύρινη λαίλαπα σε Αρχαία Ολυμπία, Βόρεια Εύβοια και Μεσσηνία

Advertisement

Ώρες αγωνίας για την Εύβοια, την Αρχαία Ολυμπία και τη Μεσσηνία. Για μια ακόμη νύχτα οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις δίνουν μια τιτάνεια μάχη με την πύρινη λαίλαπα σε πολλαπλά μέτωπα προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν το μέγεθος της καταστροφής στις περιουσίες, τις υποδομές αλλά και το φυσικό περιβάλλον.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα τρία μεγαλύτερα πύρινα μέτωπα ενισχύθηκαν το βράδυ της Τετάρτης μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση αφορά το μέτωπο της βόρειας Εύβοιας όπου νωρίτερα στήθηκε στις Ροβιές μια γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης από θαλάσσης στις Ροβιές.

Advertisement

Εκατοντάδες κάτοικοι και παραθεριστές εγκατέλειψαν άρον άρον την περιοχή μέσα σε ένα εφιαλτικό σκηνικό ενώ εξίσου μεγάλη είναι και η κινητοποίηση στην Αρχαία Ολυμπία όπου οι δυνάμεις δίνουν ολονύχτια μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Εξίσου ανησυχητικό είναι και το μέτωπο της φωτιάς στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Κάτω Μέλπειας πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα οι αρχές να εκκενώσουν έξι κοινότητες Άγιοι Θεόδωροι, Μοναστηράκι, Βράχος, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα. Πλέον τα πύρινα μέτωπα που επεκτάθηκαν αστραπιαία, βρίσκονται κοντά στο Διαβολίτσι…

Νύχτα θρίλερ στην Αρχαία Ολυμπία

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες στην Ηλεία και ειδικότερα στο μέτωπο που καίει κοντά στην αρχαία Ολυμπία.

Advertisement

Οι πύρινες ζώνες έφτασαν στις παρυφές της Ακαδημίας.  Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και έχει γίνει διασπορά δυνάμεων και διάταξη των οχημάτων ώστε να αποτραπεί να πλησιάσει τον Αρχαιολογικό χώρο.

Στα θετικά είναι πως υπάρχει άπνοια στην περιοχή αυτή την ώρα και πως λειτουργούν οι γεννήτριες και υπάρχει ρεύμα και αυτό βοήθησε στο να τεθεί ένα από τα μέτωπα της φωτιάς υπο έλεγχο με τα συστήματα πυρασφάλειας.

Το τεχνικό επιτελείο της εταιρείας DTeam, που ολοκληρώνει αυτή την περίοδο το μεγάλο έργο της ανακαίνισης, κατέβαλε, μέχρι πριν λίγη ώρα, υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να παραμείνουν φωτισμένες οι εγκαταστάσεις ενώ την ίδια στιγμή ειδικά συνεργεία, υπό την επίβλεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να παρεμποδιστεί η είσοδος της φωτιάς στους χώρους της Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Advertisement

Πρόκειται για ένα απολύτως κομβικό σημείο καθώς εάν οι φλόγες καταφέρουν να περάσουν από εκεί θα κατευθυνθούν προς το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στην Ολυμπιακή Ακαδημία λειτουργούν συνεδριακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενώνες, εστιατόριο και καφετέρια ενώ ο εξωτερικός χώρος της λειτουργεί ως ανοιχτό μουσείο γλυπτών.

Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα  ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και η φωτιά απομακρύνθηκε  από την Ολυμπιακή Ακαδημία και το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και  κατευθύνθηκε  προς το Ξενοδοχείο Αμαλία και την περιοχή Μιράκα για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από το απόγευμα.

Advertisement

Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο.

Τουλάχιστον 20 σπίτια σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά και περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Ήδη, έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον επτά  οικισμοί με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς ασφαλή σημεία.

Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, που συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, αφού πυροσβέστες θα καταφτάσουν και από άλλες περιοχές της χώρας.

Advertisement

Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, εκ των οποίων 4 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι προσπάθειες των αρχών εστιάζουν στον περιορισμό του μετώπου στο Πελόπιο, όπου η έκτασή του υπολογίζεται στο 1 χιλιόμετρο.

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν τις προσπάθειες να κρατήσουν μακριά τη φωτιά, ενώ μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Παράλληλα, έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.

Advertisement

Στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη που θέλει να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement