Σε πύρινο κλοιό η Αττική – Τα ανοιχτά μέτωπα

Advertisement

Στη μάχη με τη φωτιά και τα εναέρια μέσα. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα. Στην πλατεία Κρυονερίου και στον οικισμό Ποντίων έφτασαν οι φλόγες. Κάηκαν σπίτια σε Αφίδνες και Δροσοπηγή. Φωτιά και στην περιοχή Πευκόφυτο. Εντολή εκκένωσης για Βόθωνα και Καλέτζι. Εννέα άτομα στα νοσοκομεία. Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στα δύο ρεύματα της Ν.Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας.

Με το πρώτο φως της ημέρας ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες τα εναέρια μέσα στη Βόρεια Αττική, όπου σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο, με τις φλόγες να βρίσκονται στον οικισμό των Ποντίων που βρίσκεται στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ η ατμόσφαιρα λόγω των καπνών είναι αποπνικτική.

Νέο μήνυμα εστάλη νωρίτερα από το 112 για τους κατοίκους του Βόθωνα στον Μαραθώνα. Σύμφωνα με το μήνυμα καλούνται όσοι βρίσκονται στον Βόθωνα να εκκενώσουν προς Μαραθώνα.

Advertisement

Πολλά είναι τα σπίτια που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες στις Αφίδνες, ενώ η ΕΡΤ μεταδίδει πως στο Κρυονέρι οι φλόγες έφτασαν να καίνε τα πεύκα στην πλατεία.

Σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία έχουν παραδοθεί στις φλόγες και σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά στις Αφίδνες ενώθηκε πάνω και κάτω από την Εθνική οδό, με το πύρινο μέτωπο να κινείται προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Οι φλόγες βρίσκονται στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια σε Αφίδνες και Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Advertisement

Μιλώντας στη τηλεόραση του Σκάϊ τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κόκκαλης, είπε πως τα σημεία της εθνικής οδού που υπάρχει κίνδυνος να περάσει η φωτιά είναι τρία, στις Αφίδνες στη Δροσοπηγή και ένα σημείο στα διόδια. «Έχουν καεί πολλά σπίτια σε Δροσοπηγή και Αφίδνες αλλά δεν γνωρίζουμε για την ώρα τον αριθμό. Αυτό θα το δούμε αύριο το μεσημέρι αν έχουν ησυχάσει τα πράγματα ώστε να γίνει καταμέτρηση». «Τα μέτωπα είναι πάρα πολλά, γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τη Πυροσβεστική, τη Περιφέρεια και τον στρατό. Από κει και πέρα παίζει ρόλο και ο άνεμος που αλλάζει κατεύθυνση», είπε.

Εντολή εκκένωσης Καπανδριτίου και Πολυνεδρίου

Η πυρκαγιά πέρασε για μια ακόμα φορά την Εθνική και καίει περίπου στο ύψος της πίστας καρτ, με επιχειρήσεις στην περιοχή εκείνη να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Advertisement

Από νωρίς είχε σταλεί μήνυμα από το 112 για άμεση εκκένωση σε Καπανδρίτι, Άγιο Στέφανο και Πολυδένδρι. Η εντολή εκκένωσης δόθηκε έπειτα από εισήγηση του Διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής Κ. Θεοφιλόπουλου. «Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η νύχτα και τεράστιο το πύρινο μέτωπο ενώ δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός ο οποίος έδωσε και την εντολή εκκένωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η πυρκαγιά από την πλευρά εκείνη της Εθνικής βρίσκεται στα όρια του Καπανδριτίου, απέχει όμως από τους κύριους οικισμούς του Πολυνδενδρίου και του Καπανδριτίου.  Συγκεκριμένα, το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από το Καπανδρίτι με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να το περιορίσουν.

Πριν από λίγη ώρα, δόθηκε εντολή εκκένωσης και για το Καλέτζι, για καθαρά προληπτικούς λόγους, καθώς η κατεύθυνση των ανέμων είναι προς εκεί.

Advertisement
ethniki355
ethniki334
ethniki345
afidnes343

Σημειώνεται πως συνολικά 373 άτομα απεγκλωβίστηκαν από την αστυνομία, από τις περιοχές Κρυονέρι, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αφίδνες και Δροσοπηγή, από την έναρξη της πυρκαγιάς στη βόρεια Αττική, μέχρι τις 10 το βράδυ. Το κέντρο της άμεσης δράσης έλαβε 130 κλήσεις για βοήθεια από πολίτες.

Επίσης, εκκενώθηκε πλήρως η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα.

Όλη τη νύχτα στην Αττική επιχειρούσαν 350 πυροσβέστες, 40 πεζοπόρα τμήματα, 40 Κύπριοι πυροσβέστες και 150 οχήματα.

Advertisement

Από το πρωί η γιγαντιαία επιχείρηση θα ενισχυθεί:

Από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα
Από τη Γαλλία με 83 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη
Από την Κύπρο με 40 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη
Από τη Σουηδία με 2 αεροσκάφη
Από την Ελβετία με ελικόπτερα

Εννέα άτομα στα νοσοκομεία

Στις εννέα ανέρχονται μέχρι στιγμής οι διακομιδές ατόμων που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται τις τελευταίες ώρες.

Αναλυτικότερα, 5 άτομα νοσηλεύονται στο ΚΑΤ, εκ των οποίων δύο είναι οι εθελοντές πυροσβέστες που διασωληνώθηκαν.

Advertisement

Ακόμη ένα άτομο που έχει τραυματιστεί νοσηλεύεται στο 251 ΓΝΑ ενώ άλλοι τρεις με αναπνευστικά προβλήματα νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο και το Σεισμανόγλειο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Νέα Εθνική Οδό

Εν τω μεταξύ, η Ελληνική αστυνομία ενημέρωσε με δελτίο τύπου πως θα υπάρξει πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας στα δύο ρεύματα της Ν.Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας, για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων και τροχαίων ατυχημάτων:

«Για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και τροχαίων ατυχημάτων, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, σύμφωνα με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, από την 18:50 ώρα της Πέμπτης 5 Αυγούστου 2021 και μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, θα ισχύσει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ως ακολούθως:

Advertisement

Α) Όλων των οχημάτων, στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) και

Β) Φορτηγών οχημάτων στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Επιπλέον, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το Νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Advertisement

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

· Οχήματα οδικής βοήθειας.
· Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
· Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
· Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.»

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, ertnews.gr, euro2day, protothema.gr, skai.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement
Επιστοφή επάνω