Τέλος στο σβήσιμο κλήσεων για τροχαίες παραβάσεις

Advertisement

Μέσω tablet η κλήση θα περνά αυτόματα στο Μητρώο της Τροχαίας. Μειώνονται τα βήματα μέχρι την οριστική βεβαίωση του προστίμου και την ειδοποίηση του point system και της Εφορίας. Δημιουργείται και Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας.

Τέλος στο σβήσιμο των κλήσεων αλλά και στα χαμένα πρόστιμα που βεβαιώνονται μετά από χρόνια με τον παραβάτη να καλείται να πληρώσει υπέρογκους τόκους θα θέσει η ψηφιοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης προστίμων από παραβάσεις του ΚΟΚ.

Σημειώνεται ότι σήμερα χρειάζονται 20 βήματα από την στιγμή που μία κλήση θα γραφτεί από το αρμόδιο Όργανο μέχρι να πληρωθεί από τον παραβάτη. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία η οποία δίνει την δυνατότητα «παρεμβάσεων» υπέρ του παραβάτη.

 Στόχος, με την συνεργασία των υπουργείων Υποδομών – Μεταφορών, Εσωτερικών αλλά και Οικονομικών καθώς και των Δήμων είναι τα βήματα να μειωθούν στα πέντε με συρρίκνωση του χρόνου που απαιτείται.

Κατόπιν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα κληθεί να θέσει σε εφαρμογή μια πλατφόρμα που θα επιτρέπει την άμεση ενημέρωση του παραβάτη με μήνυμα και την καταγραφή του προστίμου.

Advertisement

Με τον τρόπο αυτό θα είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς άμεσα τις παραβάσεις, βοηθώντας και στην άμεση ενημέρωση του point system αλλά και της Εφορίας ώστε το πρόστιμο να εισπραχθεί.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ το συνολικό ύψος των προστίμων που επιβάλλονται ετησίως φτάνει περίπου τα 140 εκατ. ευρώ, τελικώς το ποσό που πληρώνεται δεν ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια!

Στο πλαίσιο αυτό ο υπάλληλος της Τροχαίας, ο οποίος θα βεβαιώνει την παράβαση θα την περνά αυτόματα μέσω τάμπλετ στο κεντρικό Μητρώο της Τροχαίας καταργώντας ουσιαστικά τη μεταγενέστερη καταγραφή του συμβάντος.

Advertisement

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας έχει ενταχθεί από το υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών και στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης Συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια συζητήθηκε η επανεξέταση του πλαισίου που αφορά στη βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, να αναβαθμιστεί η επικοινωνία των συναρμόδιων υπηρεσιών και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα.

Για τον σκοπό αυτό, οι εργασίες της Επιτροπής θα επικεντρωθούν στα ακόλουθα:

Advertisement
  • Απλούστευση των διαδικασιών
  • Πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας είσπραξης
  • Προσδιορισμός του τρόπου απόδοσης των συγκεκριμένων ποσών στους Δήμους
  • Η ενίσχυση της χρήσης οπτικοακουστικών μέσων (καμερών) κατά τους ελέγχους

Καταγραφή ατυχημάτων

Παράλληλα αποφασίστηκε και η συλλογή δεδομένων καλής ποιότητας με στόχο την ενιαία και συστηματική καταγραφή των ατυχημάτων.

Ειδικότερα πρόκειται για έναν οδικό χάρτη για την ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας που θα συλλέγει κάθε χρόνο τα στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα.

Προβλέπεται η οργάνωση συλλογής στοιχείων από κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους φορείς, η υποστήριξη της συλλογής δεδομένων με συγκεκριμένες μεθοδολογίες και ο συντονισμός των δράσεων των φορέων για την υποστήριξη του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας.

Advertisement

Πλατφόρμα καταγγελιών

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα γίνει και πλατφόρμα καταγγελιών για αυτοκινητιστές ταξί ή εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών.

Προβλέπεται ηλεκτρονική καταχώρηση επώνυμων καταγγελιών (μέσω κωδικών Taxis) και υποχρέωση ενημέρωσης του καταγγέλλοντος (feedback) από πλευράς διαχειριστή (ενημέρωση πορεία της καταγγελίας, συστάσεις, πειθαρχικές ποινές).

Θα αφορά τόσο επαγγελματικές κατηγορίες όσο και περιπτώσεις διαφθοράς κατά τη διαδικασία εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement