Μητσοτάκης: Άμεσα 20.000 για τους πληγέντες – 150.000 για νέα σπίτια

Advertisement

Το πακέτο των μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε τα μέτρα αφορούν τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν ενώ τόνισε ότι τα χρήματα θα καταβληθούν άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Επίσης εξήγγειλε ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την Βόρεια Εύβοια  με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

Εκτός από τις αποζημιώσεις θα ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Advertisement

Τα μέτρα αναλυτικά θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστος Σταικούρας και Κώστας Σκρέκας και ο γγ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, στις 17:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με μία αναφορά στην απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη, Βασίλη Φιλώρα.

Τα μέτρα

Από αύριο κάθε έκταση που κάηκε κηρύσσεται αναδασωτέα, με βάση ΠΝΠ είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι το πρώτο ζητούμενο τώρα είναι οι λύσεις και γι αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη οι καταγραφές των ζημιών.

Advertisement

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως τα μέτρα που θα εγκριθούν σήμερα κινούνται σε τρεις άξονες:

Α. ‘Αμεσες αποζημιώσεις για κάθε πυρόπληκτο και αναστολή υποχρεώσεων

Β. Έργο αποκατάστασης

Γ. Μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός της παραγωγικής ανασυγκρότησης ιδιαίτερα για τη Βόρεια Εύβοια

Advertisement

Αναλυτικά αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφασίζονται προσδιορίζοντάς τα ως εξής:

– Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ άμεση προκαταβολή 20.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό των ζημιών από τις 20 Αυγούστου με μία αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr

– Αποζημίωση με το 70% των απωλειών, το 20% θα δίνεται ως προκαταβολή

Advertisement

– Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων

– Ενίσχυση ενοικίου

– Επίσης ενίσχυση 4.000 ευρώ για τους αγρότες που έχουν πληγεί οι καλλιέργειές τους

– Ειδικά για τις σκληρά πληγείσες περιοχές της Β. Εύβοιας τα μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές, στις πληγείσες περιοχές.

Advertisement

Στην ΠΝΠ που υπογράφεται αύριο υιοθετούνται μια σειρά από καινοτομίες, είπε επίσης ο πρωθυπουργός αναφέροντας μεταξύ αυτών ότι κάθε περιοχή που έχει καεί κηρύσσεται αναδασωτέα.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική εισήγησή του επεσήμανε ότι βασικό μέλημα είναι να γίνει συμμέτοχη η κοινωνία των πολιτών.

Ήδη σε προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο έχει εγκριθεί το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ θύμισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Advertisement

«Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πολλή και εντατική δουλειά, είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι οφείλουμε ειδικά για την Εύβοια να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα γι αυτό συγκροτείται ειδική Επιτροπή που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη αλλά τη μεθεπόμενη μέρα, όπως χαρακτηριστικά είπε, με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Έναν άνθρωπο που ανέλαβε μεταξύ άλλων την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τον καταστροφικό σεισμό κι έχει το όραμα αλλά και τις γνώσεις να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Ευπρόσδεκτες είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης» είπε κλείνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός.

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement