Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αλάσκα χρησιμοποίησαν μια νέα επαναστατική μέθοδο με την οποία οι χαυλιόδοντες μετατρέπονται σε ένα είδος… GPS. Οι ερευνητές μελέτησαν τους τεράστιους χαυλιόδοντες ενός μαμούθ που ζούσε πριν από περίπου 17 χιλιάδες στην Αλάσκα και διαπίστωσαν που είχε κινηθεί και τι αποστάσεις είχε διανύσει.
Τα μαμούθ είχαν μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός αφρικανικού ελέφαντα αλλά με μικρότερα αυτιά ενώ διέθεταν γούνινο τρίχωμα για να μπορούν να επιβιώνουν στο κρύο αφού πολλά μαμούθ ζούσαν σε αρκτικές περιοχές. Η εξαφάνιση τους αρχικά θεωρήθηκε ότι οφειλόταν στο κυνήγι από τον άνθρωπο αλλά τα τελευταία χρόνια διάφορες μελέτες δείχνουν ότι πιθανώς έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως κάποιες κλιματικές αλλαγές.
Το μαμούθ τους χαυλιόδοντες του οποίου μελέτησαν οι ερευνητές ήταν αρσενικό και είχε ηλικία 28 ετών όταν έχασε την ζωή του. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι έζησε όλη την ζωή του στην Αλάσκα αλλά δεν είχε μόνιμη βάση. Κυκλοφορούσε σε όλη την περιοχή της Αλάσκας και στην διάρκεια της ζωής του περπάτησε τόσο πολύ που κάλυψε συνολικά μια απόσταση με την οποία θα μπορούσε να κάνει τον γύρο του κόσμου δύο φορές. Η απόσταση που κάλυψε το μαμούθ προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές και εκτιμούν ότι πιθανότατα είχε για κάποιο λόγο αποκοπεί ή εκδιωχθεί από την αγέλη του και ακολουθούσε ένα μοναχικό μεταναστευτικό τρόπο ζωής.
Photo EPA/FREDERICK VON ERICHSEN