Συγκινητικές στιγμές στα Βίλια: Οι Πολωνοί έμειναν και έπεσαν στις φλόγες – Αποθέωση από τους κατοίκους

Πυρκαγιά στα Βίλια. Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 (EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Advertisement

Η πυροσβεστική ομάδα των Πολωνών διαθέτει έξι οχήματα, ενώ οι κάτοικοι χειροκροτούν τις προσπάθειές τους. Συγκλονιστικές εικόνες για να μην μπει η φωτιά στη κωμόπολη.

Οι Πολωνοί πυροσβέστες συνεχίζουν τη δράση τους στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος της χώρας μας, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Η πολωνική αποστολή παρατάθηκε χωρίς να έχει γίνει συγκεκριμένη η ημερομηνία επιστροφής, όπως μεταδίδουν τα πολωνικά ΜΜΕ.

Η δύναμη των Πολωνών στα Βίλια ενισχύθηκε σήμερα με έξι οχήματα ενώ οι κάτοικοι της περιοχής τους χειροκρότησαν κατά την έλευσή τους, ενώ συνολικά έχουν έρθει και επιχειρούν 143 πυροσβέστες. Φτιάχνοντας αντιπυρικές ζώνες και ρίχνοντας νερό με ό,τι μπορούσαν, οι εθελοντές κατάφεραν να προστατέψουν τον οικισμό μαζί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, απέναντι στις φλόγες που καίνε επί τρεις ημέρες.

Συγκινητικές στιγμές στα Βίλια: Οι Πολωνοί έμειναν και έπεσαν στις φλόγες - Αποθέωση από τους κατοίκους

Όπως ενημέρωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας, οι πυροσβέστες της χώρας ολοκλήρωσαν τη δράση τους στην Εύβοια και «μετακόμισαν» άμεσα στην Αττική για να συνδράμουν σε νέες επιχειρήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης. Η Πολωνία ανταποκρίθηκε στον «συναγερμό» του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών για παροχή διεθνούς βοήθειας εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από τις δεκάδες πυρκαγιές στη χώρα μας.

«Είχαν τρομερή οργάνωση, κάναμε ό,τι μας ζητούσαν και τους ευχαριστούμε πολύ. Χωρίς αυτούς δεν ξέρουμε τι θα είχε γίνει», είπαν άλλωστε κάτοικοι, στη κάμερα του MEGA. «Ήρθαν έξι οχήματα από την Πολωνία και έπεσαν στο μέτωπο μαζί μας, με τα πεζοπόρα», είπε πολίτης. «Όλοι οι δικοί μας μείναμε εδώ και παλέψαμε μαζί με τους ξένους που αγαπήσαν τον τόπο», πρόσθεσε. «Τη δουλειά και τον συντονισμό τον έκαναν οι Πολωνοί, αυτοί έδωσαν τις οδηγίες και τους ευχαριστούμε», ανέφερε εθελοντής. «Ευτυχώς άλλαξε λίγο ο αέρας και μπόρεσαν να την ελέγξουμε».

Advertisement

Σημειώνεται πως την Τετάρτη το μεσημέρι μετά τις μεγάλες αναζωπυρώσεις δεν εκδόθηκε εντολή εκκένωσης με μήνυμα από το 112, καθώς κρίθηκε πως δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τα σπίτια της περιοχής και πως η φωτιά θα μπορούσε να οριοθετηθεί.

Νωρίτερα, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Εξάλλου, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

Advertisement

Παράλληλα υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στην πορεία των ανέμων, με λεωφορεία να παραμένουν στα Βίλια για ενδεχόμενο πιθανής εκκένωσης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement