Τη νύχτα που ο Νίκος Μαστοράκης ανέβηκε στη «Χριστίνα» και αποκάλυψε τη σχέση Αριστοτέλη Ωνάση-Τζάκι Κένεντι

Advertisement

Ήταν καλοκαίρι του 1968 και οι φήμες για τον ερωτικό δεσμό της χήρας του Κένεντι με τον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση φούντωναν. Ένας νέος δημοσιογράφος από την Ελλάδα, υποδυόμενος τον οργανοπαίχτη, εισέβαλε στο γιοτ «Χριστίνα» και ήταν ο πρώτος που επιβεβαίωσε όσα κυκλοφορούσαν για καιρό σε όλο τον κόσμο.

Ο λόγος για τον Νίκο Μαστοράκη, που ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που επιβεβαίωσε τη σχέση αλλά και τον επικείμενο γάμο του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι Κένεντι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Σε παλαιότερο δημοσίευμα του BBC, ο Νίκος Μαστοράκης περιγράφει πώς βίωσε την ημέρα που βρέθηκε να πίνει και να σπάει πιάτα με τον Αριστοτέλη Ωνάση και την Τζάκι Κένεντι στο κατάστρωμα του γιοτ «Χριστίνα», στις ακτές του Σκορπιού.

Advertisement

«Γνώριζα πως κάθε ιστορία για τον Ωνάση ήταν μεγάλο θέμα στην Ελλάδα, ακόμη και αν αυτή τον έδειχνε απλά να πίνει καφέ», δήλωνε ο δημοσιογράφος στο βρετανικό μέσο.

Ήταν Αύγουστος του 1968, όταν έγινε γνωστό πως ο Γιάννης Πουλόπουλος είχε κληθεί να τραγουδήσει για λογαριασμό του Αριστοτέλη Ωνάση στο γιοτ του Έλληνα εκατομμυριούχου. Ο Νίκος Μαστοράκης διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον τραγουδοποιό και έτσι δεν δίστασε να του ζητήσει κάτι πολύ παράτολμο.

Την εποχή εκείνη, ο δημοσιογράφος γνώριζε πως η Τζάκι Κένεντι, η από πενταετίας χήρα του θανόντος προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, βρισκόταν στην Ελλάδα. Εκείνη και ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχαν φωτογραφηθεί μαζί σε μια σειρά από εκδηλώσεις, ποτέ όμως ως ζευγάρι και πάντοτε παρουσία μεγάλης παρέας, γεγονός που θόλωνε τις φήμες για ερωτικό δεσμό.

Advertisement

Η μεταμφίεση σε οργανοπαίχτη

«Σκέφτηκα πως θα μπορούσα να πάω στο »Χριστίνα» μεταμφιεσμένος ως μπουζουκτσής. Είχα κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία» θυμάται ο Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος έπεισε τον Γιάννη Πουλόπουλο να τον εντάξει στην ομάδα των μουσικών του.

Λίγες ώρες αργότερα βρισκόταν στο νησί του Ωνάση, τον Σκορπιό, έχοντας κρυμμένη μια μικρή κάμερα πίσω από τις χορδές του μπουζουκιού του.

Ο Νίκος Μαστοράκης περιγράφει πως, ανεβαίνοντας στο γιοτ, συνάντησε τον Αριστοτέλη Ωνάση να φορά το μαγιό του και να καθαρίζει επιμελώς τα ύφαλα του γιοτ.

Advertisement

Η φωταγωγημένη «Χριστίνα»

«Η »Χριστίνα» κατά το ηλιοβασίλεμα έλαμπε μέσα στο φως. Ήταν ένα πανέμορφο γιοτ» σημειώνει στο BBC ο δημοσιογράφος για το πολυτελές πλοίο, μια ανακατασκευασμένη φρεγάτα, που μπορούσε να κάψει ως και 30 τόνους πετρέλαιο τη μέρα, όταν έσκιζε τα νερά της Μεσογείου.

Μια νύχτα στην απόλυτη χλιδή

Ο Νίκος Μαστοράκης περιγράφει τη χλιδή που περιέβαλε όλα όσα έβλεπε γύρω του.

«Το δείπνο είχε σερβιριστεί σε επιχρυσωμένο κινεζικό σερβίτσιο. Όπου και να έστρεφες το βλέμμα σου, υπήρχαν κρύσταλλα με απίθανη λεπτομέρεια», θυμάται.

Advertisement

«Ήταν προφανώς η καλύτερα οργανωμένη βραδιά στη ζωή του Ωνάση. Και ο σκοπός της χλιδής είχε να κάνει με το γεγονός πως ήταν εκστασιασμένος (ο Αριστοτέλης Ωνάσης) με την ιδέα να κλέψει την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ».

Το ντιλ του Ωνάση με τον Τεντ Κένεντι

Διαβάζουμε στο δημοσίευμα του BBC πως στο κατάστρωμα του γιοτ δεν βρισκόταν απλώς και μόνον η Τζάκι Κένεντι, αλλά και ο κουνιάδος της και αδελφός του δολοφονηθέντος προέδρου των ΗΠΑ, Τεντ Κένεντι.

Ο τότε Αμερικανός γερουσιαστής επιθυμούσε να διασφαλίσει μια οικονομική συμφωνία που θα απέκλειε αυτομάτως την Τζάκι από την οικονομική βοήθεια που ελάμβανε από την οικογένεια Κένεντι, αλλά και πως θα σταματούσε να λαμβάνει τη σύνταξη χηρείας από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που εκείνη παντρευόταν τον Ωνάση.

Advertisement

«Η Τζάκι φορούσε μια μακριά »τζίψι» φούστα και ήταν πολύ φιλική με όλους. Έφαγαν αρνί και ντολμαδάκια. Ο Ωνάσης επιχείρησε να την ταΐσει και αυτή ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή» θυμάται ο Νίκος Μαστοράκης, που κατάφερε, όπως λέει, να απαθανατίσει το στιγμιότυπο.

Όταν η Τζάκι έσπαγε πιάτα στον Σκορπιό

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, ο δημοσιογράφος παρακολουθούσε τους καλεσμένους, μεθυσμένους, να χορεύουν και να τραγουδούν παλιά τανγκό.

Η Τζάκι Κένεντι, σε μια στιγμή ευφορίας, έπιασε ένα από τα πανάκριβα πιάτα και το πέταξε για να το σπάσει.

Advertisement

«Ο Ωνάσης το έπιασε στον αέρα και ζήτησε από το προσωπικό να φέρουν φθηνότερα πιάτα, από πηλό», είπε. Ο κροίσος ζήτησε από τον Μαστοράκη να τον κινηματογραφήσει ενώ τραγουδούσε με την ορχήστρα.

Η Τζάκι Κένεντι στον Σκορπιό

«Η Τζάκι έπινε βότκα και ο Τεντ Κένεντι μόνο ούζο, αλλά ο Ωνάσης έπινε τα πάντα. Και όταν δεν μπορούσε να πιει άλλο, κατευθυνόταν στην άκρη του πλοίου, άδειαζε το στομάχι του στη θάλασσα και έπινε περισσότερο», θυμάται ο Μαστοράκης.

Κάποια στιγμή, η πρώην Πρώτη Κυρία πήγε για ύπνο, με τον Αριστοτέλη Ωνάση να μένει για ένα τελευταίο ποτό με την ορχήστρα.

Advertisement

«Τότε είπε πως »θα ήθελα πολύ να μείνω ως το ξημέρωμα, αλλά πρέπει να κάνω έρωτα με τη γυναίκα μου»». Τα λόγια αυτά επιβεβαίωναν για πρώτη φορά στον Νίκο Μαστοράκη πως το ειδύλλιο ήταν πραγματικό και πως έμοιαζε σοβαρό.

«Ο Ωνάσης δεν θα χρησιμοποιούσε τυχαίες λέξεις για να περιγράψει τα συναισθήματά του. Νομίζω πως περηφανευόταν πως έπειτα από μια βραδιά φαγητού και ποτού, ήταν σε θέση να κάνει έρωτα. Και η λέξη »γυναίκα» ειπώθηκε με μεγάλη σιγουριά», διαπιστώνει σήμερα ο δημοσιογράφος.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης κατάλαβε τον Μαστοράκη

Ο Νίκος Μαστοράκης αποκαλύπτει άλλωστε πως ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε αντιληφθεί πως εκείνος δεν ήταν οργανοπαίχτης, αφού τον είχε συναντήσει παλαιότερα και του είχε δώσει μάλιστα τη δική του φωτογραφική μηχανή, γιατί πίστευε πως η φωτογραφική μηχανή του Ν. Μαστοράκη δεν ήταν αρκετά καλή.

Advertisement

Έπειτα από μια μοναδική νύχτα, ο δημοσιογράφος συνειδητοποιούσε πως είχε το απόλυτο θέμα. Ωστόσο, είχε προσέξει πως ο Τεντ Κένεντι βρισκόταν στο πλοίο με γυναικεία συντροφιά, μια ξανθιά γοητευτική νεαρή, που δεν ήταν η σύζυγός του. Σκέφτηκε λοιπόν πως θα μπορούσε να βγάλει δύο ρεπορτάζ. Όπως έμαθε από τον υπεύθυνο διασκέδασης του γιοτ, η κυρία είχε ταξιδέψει απευθείας από τη Σουηδία, με εντολή Αριστοτέλη Ωνάση, «ως δώρο» στον γερουσιαστή.

Οι πράκτορες των ΗΠΑ στο γιοτ

Εκείνο που δεν υπολόγιζε ο δημοσιογράφος ήταν πως η ασφάλεια του Αμερικανού είχε παρατηρήσει πως για οργανοπαίχτης μιλούσε πολύ καλά ελληνικά. Κάποιος άνδρας από την ασφάλεια του Κένεντι φοβήθηκε πως οι φωτογραφίες με την ξανθιά καλλονή θα μπορούσαν να βλάψουν την εικόνα του γερουσιαστή.

Το επόμενο πρωί, ο Νίκος Μαστοράκης άλλαξε μπλούζα με κάποιο άλλο μέλος των μουσικών και κατάφερε να διαφύγει κάτω από τη μύτη του Αμερικανού πράκτορα. «Καθώς πετούσα πάνω από τη »Χριστίνα» τον εντόπισα στην κουπαστή. Με κοίταξε και ύψωσε τη γροθιά. Και τον κοίταξα και σήκωσα το μεσαίο δάχτυλο», λέει.

Advertisement

Η παρέμβαση της χούντας

Ωστόσο, η παράτολμη αυτή κίνηση του στοίχισε. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, τον περίμεναν άνδρες των μυστικών υπηρεσιών. Ο Τεντ Κένεντι είχε πείσει τον Αριστοτέλη Ωνάση να επικοινωνήσει με όποιον χρειαζόταν από τους αξιωματούχους της στρατιωτικής χούντας, για να λυθεί το θέμα.

Ο Νίκος Μαστοράκης θυμάται έτσι πως πέρασε το βράδυ στο αστυνομικό τμήμα. Όταν αφέθηκε ελεύθερος, συνειδητοποίησε πως τόσο το γραφείο του όσο και το διαμέρισμά του είχαν γίνει «φύλλο και φτερό». Όλες του οι φωτογραφίες από τη βραδιά με τον Ωνάση είχαν κατασχεθεί και δεν τις είδε ποτέ έκτοτε.

Φυσικά, ο δημοσιογράφος δημοσίευσε το ρεπορτάζ για το ειδύλλιο ανάμεσα στον Ωνάση και την Τζάκι Κένεντι. Ωστόσο, όπως λέει, οι αναφορές στον Τεντ Κένετι είχαν αφαιρεθεί.

Advertisement

«Αναδημοσιεύθηκε σε χιλιάδες εφημερίδες και περιοδικά. Ο τίτλος του ήταν: »Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναμένεται να γίνει Πρώτη Κυρία του Σκορπιού»».

Ο γάμος της Τζάκι Κένεντι με τον Αριστοτέλη Ωνάση

Η Τζάκι Κένεντι παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ωστόσο χήρεψε μόλις επτά χρόνια αργότερα, όταν ο Έλληνας επιχειρηματίας έφυγε από τη ζωή έπειτα από κάποιο σύντομο πρόβλημα υγείας.

 

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement