Διαγραφή Μπογδάνου από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας

Advertisement

Τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία όπου βρίσκεται, για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ά Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οταν την προηγούμενη φορά λέγαμε κίτρινη κάρτα, το εννοούσαμε. Τώρα η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος».

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του περασμένου μήνα ο βουλευτής της ΝΔ είχε πάρει κίτρινη κάρτα από το Μαξίμου, όταν είχε βρεθεί ξανά στο επίκεντρο αντιδράσεων με τη δημοσιοποίηση ονομάτων παιδιών μεταναστών σε νηπιαγωγεία.

Advertisement

Τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είχε πει πως η πράξη του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, «ήταν λάθος. Δεν συνάδει με αρχές και ιστορία της παράταξής μας. Ο ίδιος αναγνώρισε μεν το λάθος του, ωστόσο οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνουν ανεκτά».

Το επεισόδιο στη Βουλή

Νωρίτερα, αστραψε και βρόντηξε ο Νίκος Δένδιας εναντίον… του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, στη διάρκεια της συζήτησης για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. “Όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση σ΄αυτή την αίθουσα δεν θα ξαναγίνει ανεκτή εδώ τέτοια προσπάθεια. Για να είμαστε συνεννοημένοι”, είπε, σε οργισμένο ύφος, δυνατή φωνή και κοιτώντας κατάματα τον βουλευτή της ΝΔ.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Μπογδάνος, παίρνοντας τον λόγο για την αμυντική συμφωνία, τόνισε ότι “δεν μας αναγκάζει κανείς να λέμε ‘Βόρεια Μακεδονία’, είναι δικαίωμα μας να την λέμε όποτε θέλουμε “κράτος των Σκοπίων’”, για να συνεχίσει: “Ο Γρίβας έλεγε ότι έχουμε τρεις εχθρούς, τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, έλεγε, ήταν οι κομμουνιστές”.

Advertisement

Παρεμβαίνοντας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, κάλεσε το προεδρείο να καταδικάσει “τον διχαστικό λόγο του ακροδεξιού κ.Μπογδάνου εναντίον του ΚΚΕ”.

Σκληρή απάντηση στον βουλευτή, όπως αναμενόταν, έδωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης:

“Στενοχωρήθηκε ο Μπογδάνος που συνέλαβαν τους ομοίους του με στυλάρια και βρήκε τον χώρο να ρίξει αντικομμουνιστικό δηλητήριο. Είναι γεμάτος αίμα αυτός ο τόπος, όταν οι πρόγονοι σας ήταν συνεργάτες των Γερμανών και ταγματασφαλίτες που κρεμούσαν Έλληνες. Αυτά που λένε οι Χρυσαυγίτες τα λέτε εδώ μέσα. Κάποιος πρέπει να σας μαζέψει. Εκτός από το τι Μπογδάνος-τι ρουφιάνος, υπάρχει και το τι Μπογδάνος-τι Χρυσή Αυγή”.

Advertisement

Ο κ. Μπογδάνος ζήτησε να σβηστούν από τα πρακτικά αυτά που είπε ο κ. Παφίλης και, παίρνοντας πάλι τον λόγο, χαρακτήρισε βαρύτατο ατόπημα τη σύνδεσή του με τη Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι έχει δεχτεί τραμπούκικες επιθέσεις και από την εν λόγω οργάνωση και από την άκρα Αριστερά.

Και πρόσθεσε: “Ο φυσικός μου πρόγονος, αντιστράτηγος Αγιοπετρίτης, πολέμησε την Βέρμαχτ, τον ναζισμό και τον κομμουνισμό. Ο αντικομμουνισμός είναι μία φιλελεύθερη επιλογή που αποτελεί δικαίωμα μας”.

Προς (νέα) απάντηση, ο κ. Μπογδάνος υπεραμύνθηκε της παρουσίας του στο Βίτσι, λέγοντας ότι ήταν κι άλλοι εκπρόσωποι της ΝΔ καθώς και η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη. “Τα φασιστοειδή και τους μαύρους τύπους τους διώκει και τους συλλαμβάνει η Πολιτεία, είμαι αυτής της άποψης”, κατέληξε.

Advertisement

Η θετική αναφορά στο Βίτσι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε …το ποτήρι του κ. Δένδια. Παίρνοντας τον λόγο και έμπλεος οργής, κοιτώντας σταθερά τον κ. Μπογδάνο, είπε:

“Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας, αλλά για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας. Δεν γνωρίζω ποιος παρέστη στην εκδήλωση στο Βίτσι. Ο πατέρας μου ήταν στο Βίτσι.

Εγώ λέω ότι σήμερα οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για την αποκόμιση κομματικού οφέλους είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και διαχρονικά, η κατάθεση στεφάνου με τη Χρυσή αυγή Αυτή είναι επίσης απαράδεκτη και είναι ώρα να σοβαρευτούμε αυτή την ώρα, που η χώρα αντιμετώπιζε εθνική απειλή. Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα αυτή τέτοια προσπάθεια για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι”.

Ο κ. Μπογδάνος δεν ζήτησε εκ νέου τον λόγο.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement