Γιατί «περνάει» η πρόταση Εξεταστικής για την «Λίστα Πέτσα»

Advertisement

Ποιες είναι οι προβλέψεις του Συντάγματος και γιατί απαιτούνται μόλις 120 βουλευτές για να ψηφιστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι δείχνει η κοινοβουλευτική αριθμητική.

Με βάση την κοινοβουλευτική αριθμητική της τρέχουσας σύνθεσης της Βουλής υπέρ της εξεταστικής τάσσονται προφανώς οι 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι και την κατέθεσαν. Οι πρώτες ενδείξεις θέλουν και το ΚΙΝ.ΑΛ που διαθέτει κοινοβουλευτική δύναμη 22 βουλευτών να στηρίζει κατά πάγια πρακτική την σύσταση της. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Παύλου Χρηστίδη «τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαραταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψηφισε και ψηφίζει ολες τις εξεταστικές επιτροπές. Ετσι προτιθεμεθα να  κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως το θέμα θα συζητηθεί και στην ΚΟ». Έτσι εφόσον η Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ δεν αποφασίσει κάτι διαφορετικό οι βουλευτές που συγκεντρώνονται υπέρ της εξεταστικής είναι 108. Θετικά θα ψηφίσει το ΚΚΕ (έχει 15 βουλευτές) αφού σε ανακοίνωση του που εξέδωσε σημειώνει ότι  «το ΚΚΕ ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες».

Η Ελληνική Λύση φέρεται επίσης να συμφωνεί με την εξεταστική και έτσι αντικειμενικά να αθροίζονται στα «υπέρ» οι 10 βουλευτές της. Ερώτημα αποτελεί τι θα κάνει το το Μέρα 25 (8 βουλευτές) ενώ υπάρχουν πλέον στην Βουλή και 2 ανεξάρτητοι βουελευτές, η Κωνσταντίνα Αδάμου προερχόμενη από το Μέρα 25 και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος προερχόμενος από την Νέα Δημοκρατία.

Να σημειωθεί ότι για την έγκριση της πρότασης απαιτείται ψηφοφορία, Ως εκ τούτου είναι ανοιχτή η πιθανότητα εκπλήξεων. Παρ’ όλα αυτά είναι εμφανές ότι λογικά η πρόταση θα γίνει αποδεκτή ανεξάρτητηα από την βούληση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει η κυβέρνηση.

Την συνθήκη αυτή άλλωστε αναγνώρισε εμμέσως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέροντας σε δήλωσή του για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πως «όλα τα ζητήματα που επικαλείται έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Το ίδιο φυσικά θα γίνει αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement