Κολαστήριο αλόγων στον Ασπρόπυργο: Φυλάκιση 3,5 ετών και πρόστιμο στον ιδιοκτήτη

Advertisement

Ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή ύψους 10 ευρώ ημερησίως, επιβλήθηκε στον ιδιοκτήτη του χώρου-κολαστήριου στον Ασπρόπυργο, όπου το 2016 βρέθηκαν 16 άλογα σε άθλια κατάσταση: δεμένα με κοντά σχοινιά και αλυσίδες, υποσιτισμένα, αφυδατωμένα, σκελετωμένα, άρρωστα, σχεδόν όλα σε ημιθανή κατάσταση.

Η κατηγορία για την οποία κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας είναι αυτή της παράβασης του νόμου περί κακοποίησης ζώων. Η απόφαση ωστόσο έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Ο κατηγορούμενος εκτροφέας αλόγων ήταν απών και εκπροσωπήθηκε από συνήγορο, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπήρξε πρόθεση κακοποίησης. «Δεν αμφισβητώ το σκέλος παραβίασης των κανόνων ευζωίας που αποδείχθηκε. Ζητούμε ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη γιατί έχει εγκαταλείψει αυτή τη δραστηριότητα» είπε σχετικά στο δικαστήριο.

Advertisement

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι « από τις καταθέσεις των μαρτύρων που έδωσαν με σαφήνεια και πληρότητα και με βάση τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν προκύπτει σαφώς πως δεν είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο ευζωίας των ζώων που εντάσσεται στην διάταξη περί κακοποίησης των ζώων. Να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται».

Μεταξύ των μαρτύρων και η Ρόζα Ρούσσου, πρόεδρος Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών η οποία αποκάλυψε και την υπόθεση. Όπως κατέθεσε, «τον Αύγουστο 2016 πήραμε φωτογραφία από καμένο άλογο στον χώρο, μετά πήγαμε και διαπιστώσαμε 16 άλογα μόνιμα δεμένα, πάνω σε κόπρανα πάνω σε ουρά, υποσιτισμένα. Τον Δεκέμβριο 2016 και αφού συλλέξαμε υλικό κάναμε την καταγγελία στη δικαιοσύνη. Και μόνο ο μόνιμος υποσιτισμός είναι βασανιστήριο».

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί και στο παρελθόν για αντίστοιχα αδικήματα: «είναι κακοποιητής για χρόνια.

Advertisement

Εμείς για τον συγκεκριμένο παρατηρούμε από το 2010 αντίστοιχες κακοποιήσεις ζώων.

Τα άλογα μπορούν να είναι δεμένα με μακρύ σχοινί για λίγες ώρες την ημέρα, όχι για ημέρες ολόκληρες και με κοντές αλυσίδες. Ήταν 16 ζώα, διασώσαμε τα 12, τα 4 τα εξαφάνισε και είναι άγνωστη η τύχη τους. Τα 2 από τα 12 δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε και πέθαναν από ασιτία. Όλα ήταν σε άθλια κατάσταση. Χρειάζονταν όρους και άμεση περίθαλψη».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement