Προ των πυλών η επίταξη γιατρών – Απορρίπτονται τώρα νέα μέτρα με απαγόρευση κυκλοφορίας και ωράριο

Advertisement

Η πανδημία του κορονοϊού μας δείχνει τα δόντια της, οι γιατροί ετοιμάζονται για τα «προσκλητήρια» επίταξης και τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Απορρίπτονται εισηγήσεις για νέα μέτρα με απαγόρευση κυκλοφορίας και ωράριο.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απέκλεισε μεν για μία ακόμη φορά χθες το lockdown, άφησε ωστόσο για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων που θα περιλαμβάνουν και τους εμβολιασμένους – λέγοντας ότι με τα όποια μέτρα, «δεν θα υποστούν σημαντικούς περιορισμούς.

Λίγες ώρες αργότερα, το εθνικό καντράν της πανδημίας τερμάτιζε, καταγράφοντας τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας: 8613 νέα κρούσματα, 46 νέοι θάνατοι, 486 διασωληνωμένοι.

Advertisement

Η αλματώδης μεταδοτικότητα του ιού προκαλεί σοκ και δέος. Η ανησυχία είναι διάχυτη, όπως και οι πολυεπίπεδες και εν πολλοίς αντικρούμενες πιέσεις που ασκούνται προς την κυβέρνηση. Η εξίσωση, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, είναι δύσκολη. Στην έναρξη της πανδημίας, οι κλίνες ΜΕΘ ήταν κάτω από 800, ενώ σήμερα είναι 1300, ενώ έχουν γίνει πάνω από 10.000 προσλήψεις στο χώρο της υγείας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία, ωστόσο, εκπέμπει δραματικό S.O.S, με μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα στη Βόρεια Ελλάδα να έχουν 100% πληρότητα, ενώ μέρα με την ημέρα επιβαρύνεται η κατάσταση παντού.

Η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε χθες και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, από σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκινά διαβουλεύσεις με ιατρικούς συλλόγους ανά την επικράτεια και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αποσταλούν τα πρώτα φύλλα πορείας. Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει την επίταξη περίπου 100 γιατρών, με πρώτες τις ειδικότητες που άπτονται της πανδημίας (αναισθησιολόγοι, γενικοί παθολόγοι, πνευμολόγοι κα) κυρίως στις πιο επιβαρημένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Υπενθυμίζεται ότι στο τρίτο κύμα είχαν επιταχθεί συνολικά 200 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης έχει ήδη έτοιμο τον «κορμό» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την κυβέρνηση να δίνει περιθώριο λίγων ημερών στους γιατρούς να αποφασίσουν τη στάση τους. Και αυτό, μάλλον για τυπικούς λόγους, αφού σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, πρέπει να θεωρείται ήδη δεδομένη η άρνηση των ιδιωτών γιατρών να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της πολιτείας.

Advertisement

Ακόμα πιο σύνθετη είναι η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα, πλην του εθνικού συστήματος Υγείας.

Παρά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει σε όλους τους τόνους το lockdown αλλά και μέτρα που θα παραπέμπουν σε αυτό, κυρίως ως προς τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές του.

Οι επιστήμονες από την άλλη πλευρά, ζητούν όλο και πιο πιεστικά τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων, φοβούμενοι τα χειρότερα.

Advertisement

Το κυβερνητικό επιτελείο, συμμερίζεται μεν την αγωνία των ειδικών, προκρίνει ωστόσο την πολιτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Σε αυτή τη λογική, τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες «δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τους εμβολιασμένους», αλλά σε μεγάλο βαθμό θα είναι déjà Vu. Μάσκες παντού για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, παρουσία ατόμων ανάλογα με τη χωρικότητα στα σούπερ μάρκετ και κάρτα εισόδου στους καταναλωτές.

«Έχουμε περίπου τα ίδια κατά κεφαλή κρούσματα. Παντού εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα. Κοινή η τετραπλή επιλογή οι οικονομίες να μην ξανακλείσουν, να κάνουμε πολλά τεστ και να τηρούμε αποστάσεις, να ενισχύουμε τα συστήματα υγείας και ο γενικός εμβολιασμός και η τρίτη δόση είναι η λύση» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Ολλανδό ομόλογο του Μάρκ Ρούτε, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

Advertisement

Εισηγήσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν και εισηγήσεις ειδικών που ζητούν μετ επιτάσεως την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες, με αντίστοιχο περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης, τουλάχιστον στις «κόκκινες περιοχές». Επί του παρόντος, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το απορρίπτει.

Η συνέχεια, ωστόσο, θα δείξει αν και για πόσο διάστημα θα μπορέσει η κυβέρνηση να μην πάρουν μέτρα που θεωρεί ότι δίνουν το λάθος μήνυμα, τη λάθος στιγμή. Η πανδημία δείχνει τα δόντια της και είναι τρομακτικά.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement