Ανατιμήσεις «φωτιά» σε τρόφιμα, αέριο, αμόλυβδη

Advertisement

Εκρηκτικές αυξήσεις σημειώνονται στην αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η αμόλυβδη φτάνει σε υψηλό δεκαετίας, τα τρόφιμα αυξάνονται, ενώ την ίδια πορεία ακολουθούν φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Ραγδαίες ανατιμήσεις σημειώνονται στην αγορά, ενώ όλα δείχνουν ότι το κύμα ακρίβειας θα συνεχιστεί.

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, φτάνοντας το 3,4%, με την εξέλιξη αυτή να οφείλεται στον υπερδιπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου, στις πολύ μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά και στις ευρείες ανατιμήσεις που καταγράφονται πλέον σε πολλά τρόφιμα.

Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 132,3%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 45,9%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 18,9%, των καυσίμων κατά 22,3%. Σημαντικές ανατιμήσεις πλέον παρατηρούνται και σε τρόφιμα. Στο ελαιόλαδο και στα λαχανικά η αύξηση τιμής είναι σε ετήσια βάση 22,1% και 9,3% αντιστοίχως, προστίθενται και άλλα προϊόντα, όπως οι πατάτες, με την τιμή τους να είναι αυξημένη κατά 9,1%, το ψωμί κατά 3,9%, τα πουλερικά κατά 8,5%, τα ψάρια κατά 7,9%. Συνολικά στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» καταγράφεται αύξηση του δείκτη τιμών κατά 3% τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020.

Ρεκόρ δεκαετίας καταγράφει το κόστος της αμόλυβδης βενζίνης, καθώς η πανελλαδική μέση τιμή της εκτοξεύθηκε στο 1,774 ευρώ ανά λίτρο.

Η αύξηση κατά 37 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη σε σχέση με έναν χρόνο πριν, πέρα από τις διεθνείς τιμές, σχετίζεται άμεσα με τη φορολογία, η οποία βρίσκεται στις «πρώτες θέσεις» μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Advertisement

Συγκεκριμένα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανέρχεται σε 0,70 ευρώ ανά λίτρο ή 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο βενζίνης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από τα άλλα τέλη και δασμούς η τελική τιμή της βενζίνης επιβαρύνεται και με έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (24%) σε επίπεδο Ε.Ε.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement