Μια νύχτα στο Μαξίμου με… σπανακόπιτα!

Advertisement

Μετά το «θερμό επεισόδιο» που σημειώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκου Μητσοτάκη και την Ολλανδή δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ολλανδό ομόλογό του Μάρκ Ρούτε και όταν τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει ο Πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο μέσα στο πρωθυπουργικό μέγαρο στον Ολλανδό φιλοξενούμενό του.

Σε αυτό παρακάθισαν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Ελένη Σουρανή, ο διευθυντής του Οικονομικού του γραφείου Αλέξης Πατέλης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και η σύμβουλος επί διπλωματικών θεμάτων Άννα- Μαρία Μπούρα.

Η νύχτα κυλούσε ήρεμα, δεν έγινε καμία κουβέντα για όσα συνέβησαν νωρίτερα μπροστά στο τζάκι στη συνέντευξη τύπου και το πρώτο θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Μητσοτάκη και Ρούτε ήταν ο γάμος των ομόφυλων με τον κ. Ρούτε να λέει πόσο συγκινημένος ήταν όταν νομοθέτησε τον γάμο που τόσοι άγνωστοι τον πλησιάζουν και του λένε πως άλλαξε η ζωή τους.

Advertisement

Το δείπνο διήρκησε περισσότερο από 1,5 ώρα και σε αυτό έγινε εκτενής συζήτηση για το προσφυγικό, αλλά και για την οικονομία, με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό να συγχαίρει για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και να ρωτά τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του για τα Βαλκάνια, κυρίως για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας (που είχε επισκεφθεί προσφάτως ο κ. Βαρβιτσιώτης), αλλά και για την Τουρκία. Τι έφαγαν;

Σούπα αβγολέμονο και γιουβέτσι

Ήδη στην Αθήνα έπιασε κρύο και ο Πρωθυπουργός στο δείπνο μέσα στο Μαξίμου πρόσφερε για αρχή μια αχνιστή σούπα αβγολέμονο (με αβγά ελευθέρας βοσκής- όπως έγραφε στο σχετικό μενού). Ακολούθησε μια λαχταριστή σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλο, ενώ κύριο πιάτο προσφέρθηκε (με μοσχάρι τσιγαρισμένο με ούζο) γιουβέτσι και για επιδόρπιο (πριν από τον καφέ) γλυκό κυδώνι και ανθότυρο από την Κρήτη. Ο Ολλανδός ενθουσιάστηκε με την σπανακόπιτα και με το κρητικό ανθότυρο. Έτσι αρχίζει σιγά-σιγά και εγκαταλείπεται από τα επίσημα δείπνα η κλασική σφυρίδα με τα βραστά χόρτα. Και αυτό δεν το κάνει μόνον ο Πρωθυπουργός, αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που κάθε φορά που έχει επίσημο δείπνο καλεί και έναν διαφορετικό σεφ να το ετοιμάσει.

Η σπανακόπιτα (ξανά) μπήκε στην πολιτική

Οι πιο παρατηρητικοί σίγουρα θα το πρόσεξαν ότι η σπανακόπιτα (ξανά) μπαίνει στην πολιτική σκηνή. Οχι όμως η οποιαδήποτε σπανακόπιτα, αλλά η σπιτική, η χειροποίητη και κρητική. Σπανακόπιτα πρόσφερε ο Πρωθυπουργός στην Μέρκελ στο δείπνο που της παρέθεσε στο Μέγαρο Μσξίμου και μάλιστα στην κρητική της έκδοση με πράσο. Σπανακόπιτα πρόσφερε και στον Ολλανδό Πρωθυπουργό πάλι με την κρητική συνταγή της.

Advertisement

Η σπανακόπιτα είχε πρωτοεμφανιστεί στην πολιτική σκηνή αμέσως μετά την μεταπολίτευση όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν φαν αυτής της ελληνικότατης πίτας. Ουδείς γνωρίζει πως βγήκε αυτή η φήμη, αλλά όπου πήγαινε ο Καραμανλής νάσου και εμφανιζόταν η σπανακόπιτα, τόσο πολύ που δε κάποια στιγμή ο ίδιος διεμήνυσε να την αποσύρουν.

Ωστόσο στο δείπνο που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του Ζισκάρ Ντ΄Εσταίν, εμφανίστηκε πάλι η σπανακόπιτά με τον Γάλλο Πρόεδρος να μην μένει μόνον στο ένα κομμάτι.

Από τον Βηματοδότη

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement