«Deja vu» με επιστροφή των lockdown στην Ευρώπη

Advertisement
Η είδηση του πρώτου lockdown «έσκασε» από την Αυστρία, ενώ στα πρόθυρα των καθολικών περιορισμών βρίσκεται και η Γερμανία – Η πορεία του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Μολονότι πολλοί θεωρούσαν τα lockdown ως μια κακιά ανάμνηση του παρελθόντος, ο εφιάλτης επέστρεψε σαν «deja vu» στην Ευρώπη. Το νέο κύμα του κορονοϊού όχι μόνο χτύπησε την πόρτα της γηραιάς ηπείρου, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του στις αρχές του Νοεμβρίου για έως και 500.000 θανάτους έως τον Φεβρουάριο στην Ευρώπη.

Μπροστά στη δίνη του κορονοϊού, πολλές χώρες υιοθετούν νέα μέτρα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένας «μαύρος» χειμώνας με ολέθριες συνέπειες. Και καθώς η περιοχή είναι ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, ήρθαν και τα πρώτα lockdown, ώστε να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα σε μια εκστρατεία «σώστε τα Χριστούγεννα».

Αυστρία

Την αρχή έκανε η Αυστρία, η οποία ανακοίνωσε εθνικό lockdown από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, δήλωσε ότι το lockdown θα διαρκέσει το «μέγιστο 20 ημέρες». Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης, ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός από την 1η Φεβρουαρίου του 2022.

Advertisement

Το ποσοστό εμβολιασμού στην Αυστρία είναι στο 66% κατά της covid-19, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στη δυτική Ευρώπη, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ήπειρο. Το ποσοστό επίπτωσης επτά ημερών να φτάνει τα 971 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους.

Γερμανία

Ο εγκλεισμός βρίσκεται προς το παρόν στις σκέψεις της Γερμανίας, η οποία είναι σε «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», όσον αφορά τον κορονοϊό. Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα ληφθεί απόφαση για ενδεχόμενο εθνικό lockdown λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης στο σύστημα Υγείας.

Μάλιστα, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας στη Γερμανία, ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω πληρότητας στα νοσοκομεία. Όμως, ήδη η Βαυαρία γίνεται το πρώτο κρατίδιο της Γερμανίας που αποφασίζει να επιβάλλει με τη σειρά της lockdown από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες.

Advertisement

Συγκεκριμένα, προχωρά σε γενικό lockdown για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό και εκτεταμένους περιορισμούς σε όλο το κρατίδιο. Μεταξύ άλλων, ακυρώνει όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ.

Ο χάρτης των μέτρων στην Ευρώπη με έξι χρώματα

Σε χάρτη που παρουσίασε το αμερικανικό Bloomberg, αποτυπώνονται οι δράσεις που ανέλαβε κάθε κράτος σε μια προσπάθεια να περιορίσει το νέο φονικό κύμα του ιού.

Advertisement

Bloomberg χάρτης Ευρώπη κορονοϊός

Ειδικότερα:

– Με γαλάζιο παρουσιάζονται οι χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς αποκλειστικά σε ανεμβολίαστους πολίτες. Αυτές είναι η Ελλάδα, η Γερμανία, η Τσεχία και η Σλοβακία.

– Με πράσινο σκούρο οι χώρες που ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Αυτές είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Advertisement

– Με μπλε σκούρο οι χώρες όπου συναντάται η υποχρεωτική τηλεργασία όπου αυτή καθίσταται δυνατή, η οποίες είναι το Βέλγιο και η Ιρλανδία.

– Με πράσινο ανοιχτό οι χώρες που επιβάλλουν τη χρήση του πράσινου πιστοποιητικού. Αυτές είναι μεταξύ άλλων η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Δανία, η Φινλανδία και η Βουλγαρία.

– Με ροζ βάφτηκε η Ολλανδία, η οποία ήταν και η πρώτη χώρα που επέβαλε μερικό lockdown πριν από μερικές ημέρες.

Advertisement

– Με κίτρινο τέλος η Αυστρία, η οποία έχει υιοθετήσει καθολικό lockdown.

Σημειώνεται, ότι οι αποφάσεις κάθε χώρας μεταβάλλονται συνεχώς καθώς «καλπάζει» η πανδημία στην Ευρώπη.

Τα νεότερα της πανδημίας σε Ελλάδα και Ευρώπη

Advertisement
  • Η Ελλάδα Θρηνεί 1.191 θάνατοι σε μόλις 19 ημέρες

«Μαύρος» Νοέμβρης στην Ελλάδα με τραγικό απολογισμό θανάτων λόγω κορονοϊού. Από τις αρχές του μήνα, μέσα σε 19 ημέρες κατέληξαν 1.191 συμπολίτες μας. Τα κρούσματα από τις αρχές του μήνα παραμένουν στα ύψη, ενώ το ΕΣΥ δοκιμάζει τα όριά του.

Την Παρασκευή (19/11) απεστάλησαν τα πρώτα φύλλα πορείας σε ιδιώτες γιατρούς, μετά την απόφαση για την επιστράτευσή τους, ώστε να συνδράμουν στη «μάχη» των δημόσιων νοσοκομείων.

  • Στα 10.544 τα νέα κρούσματα στην Ιταλία

Στις 19/11 διαγνώσθηκαν στην Ιταλία 10.544 περιστατικά κορονοϊού και 48 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα τα κρούσματα είναι 4.904.441 και 133.082 οι θάνατοι. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 512 ασθενείς και 4.145 στους νοσοκομειακούς θαλάμους.

Advertisement

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στην ηλικιακή κατηγορία 30 με 50 χρόνων, ενώ καταγράφεται μια πιο περιορισμένη αύξηση στα παιδιά ηλικίας 6 με 11 ετών. Οι περισσοτεροι περιφερειάρχες του ιταλικού Βορρά συνεχίζουν να ζητούν την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Τύπο, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου των περιφερειών με την κυβέρνηση, ζητήθηκε η υιοθέτηση «πράσινου πάσου εμβολιασμένου» δύο ταχυτήτων – δηλαδή οι εμβολιασμένοι πολίτες να μπορούν με το πάσο τους να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλους τους χώρους εργασίας, διασκέδασης, εστίασης και πολιτισμού.

Αντιθέτως, για τους κατοίκους της χώρας που δεν έχουν εμβολιαστεί και λαμβάνουν το πάσο μόνον για 48 ώρες μετά από αρνητικό διαγνωστικό τεστ, οι περιφερειάρχες των πιο εύπορων περιοχών της Ιταλίας ζητούν μείωση της δυνατότητας ελεύθερης μετακίνησης σε κλειστούς χώρους.

Advertisement

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να κρατηθεί υπό έλεγχο η μετάδοση του ιού και να παρακινηθούν και άλλοι πολίτες, που έως τώρα είχαν επιφυλάξεις, να εμβολιαστούν, λένε οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στόχος των υπεύθυνων των ιταλικών περιφερειών είναι να αποφευχθεί το γενικευμένο κλείσιμο των εμπορικών δραστηριοτήτων και να μην ανακοπεί η οικονομική ανάκαμψη στις περιοχές τους.

  • Γαλλία: Η Ανώτατη Αρχή Υγείας συστήνει τη χορήγηση τρίτης δόσης από 40 ετών και άνω

Την ώρα που η επιδημία Covid-19 καταγράφει μια νέα αναζωπύρωση στη Γαλλία, οι υγειονομικές αρχές συστήνουν τη διεύρυνση του ηλικιακού ορίου του πληθυσμού που θα είναι επιλέξιμος για μια αναμνηστική δόση, στους 40 ετών και άνω, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε σήμερα.

Advertisement

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) συνιστά, επίσης, η ενισχυτική δόση να γίνεται έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, με τις «τελευταίες μελέτες να καταδεικνύουν στην πραγματικότητα ότι υπάρχει όφελος για αυτό το ηλικιακό φάσμα».

Στη Γαλλία, για να αντιμετωπιστεί η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων με τον καιρό, μονάχα οι άνω των 65 ετών και τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά πρέπει να λαμβάνουν μια αναμνηστική δόση. Από τις 15 Δεκεμβρίου, αυτή θα είναι αναγκαία για την παράταση του υγειονομικού πάσου τους.

Από την 1η Δεκεμβρίου, αυτή η ενισχυτική δόση θα είναι προσβάσιμη στους 50-64 ετών. Για τις υπόλοιπες ηλικίες, αυτή η δόση δεν βρίσκεται έως σήμερα στην ημερήσια διάταξη.

Advertisement

24953877 1

  • H Ολλανδία καθυστερεί τη φροντίδα καρκινοπαθών και καρδιοπαθών λόγω Covid

Αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών της Ολλανδίας, δήλωσαν στις 19/11 πως άρχισαν να καθυστερούν επεμβάσεις σε καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς προκειμένου να ελευθερώσουν χώρο σε μονάδες εντατικής θεραπείας κι ενώ η χώρα πλήττεται από ένα κύμα ρεκόρ μολύνσεων.

«Υπάρχουν καρκινοπαθείς που θα έπρεπε, στην πραγματικότητα, να εγχειριστούν εντός έξι εβδομάδων μετά τη διάγνωση και αυτό δεν είναι εφικτό σε κάθε περίπτωση. Υπάρχουν επίσης καρδιοπαθείς», δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του LCPS, του εθνικού οργανισμού της Ολλανδίας που κατανέμει τους πόρους στα νοσοκομεία. «Είναι τρομερό, φυσικά, για τους ασθενείς».

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) ανακοίνωσε χθες έναν αριθμό ρεκόρ άνω των 23.000 κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, σε σύγκριση με το προηγούμενο υψηλό ημέρας των περίπου 13.000 τον Δεκέμβριο του 2020.

Με το 85% του ενήλικου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, οι δείκτες εισαγωγών τόσο στα νοσοκομεία όσο και στις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένουν μέχρι στιγμής σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την κορύφωση του πρώτου κύματος τον Απρίλιο του 2020, αν και υπάρχει μια καθυστέρηση μεταξύ της ημερομηνίας της μόλυνσης και της ημερομηνίας της εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Με λιγότερα από 200 κρεβάτια να παραμένουν ελεύθερα στις ΜΕΘ της Ολλανδίας έως χθες, τα νοσοκομεία δίνουν μάχη να αυξήσουν τη χωρητικότητα.

  • Βέλγιο: Υποχρεωτική τηλεργασία και μάσκα παντού

Στο Βέλγιο, όπου τα κρούσματα αυξάνονται, η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει την τηλεργασία. Οι πολίτες θα εργάζονται πλέον από το σπίτι τους παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων επιχειρηματικών ομάδων.

Παράλληλα η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική και στα δεκάχρονα παιδιά, με τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρου να δηλώνει την Τετάρτη (17/11) ότι ο μόνος λόγος που απετράπη ένα νέο καθολικό lockdown είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Σημειώνεται, ότι το Βέλγιο επιβάλλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμη και σε χώρους στους οποίους δεν έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement