Tο Plan B με νέα μέτρα – Απόφαση τις επόμενες μέρες

Advertisement

Αποφάσεις για νέα μέτρα μέσα στη βδομάδα. Η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Ειδικών.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον σχεδιασμό που έχει εκπονήσει, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει το σενάριο του lockdown.

Με τη βαριά σκιά που έχει ρίξει σε ολόκληρη την Ευρώπη, και στη χώρα μας, η μετάλλαξη «Ο», η κυβέρνηση καλείται αυτή την εβδομάδα θα λάβει αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα, που θα κινούνται στη γενικότερη κατεύθυνση που εισηγούνται οι επιστήμονες διεθνώς για ταχεία εφαρμογή όλων των μοντέλων που μπορεί να βοηθήσουν στην ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Στην πραγματικότητα πρόκειται θα πρόκειται για επικαιροποίηση και εμπλουτισμό του plan B, που προϋπήρχε στο συρτάρι.

Μπροστά στο θολό μέχρι στιγμής τοπίο σε σχέση με τον ρυθμό μετάδοσης της αφρικανικής παραλλαγής του κορονοϊού, το οποίο επιστήμονες από όλον τον κόσμο προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν, σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθούν αλλεπάλληλες συσκέψεις του πρωθυπουργού με το στενό του επιτελείο, προκειμένου να κάνουν μία πρώτη, διπλή αποτίμηση: Των εγχώριων επιδημιολογικών δεδομένων και των προβλέψεων βάση των επιστημονικών μοντέλων, αλλά και των πρώτων εκτιμήσεων και οδηγιών που δίνονται διεθνώς για την παραλλαγή «Ο».

Advertisement

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον σχεδιασμό που έχει εκπονήσει, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει το σενάριο του lockdown. Χωρίς, πάντως, τη βεβαιότητα του προηγούμενου διαστήματος, κυρίως λόγω των εξελίξεων στην Ευρώπη και των όποιων νέων δεδομένων φέρει στην εξίσωση η προερχόμενη από την Αφρική μετάλλαξη.

Παρ όλα αυτά, δεν μπορεί να αγνοήσει τον σοκαριστικό αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων. Γι αυτό και ήδη έχει μία σειρά νέων μέτρων στο συρτάρι και θα περιμένει την αυριανή άτυπη συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων και κυρίως την Ολομέλεια της Τετάρτης για να προχωρήσει, αν υπάρξει σχετική εισήγηση, στην υλοποίησή τους.

Τα μέτρα που σύμφωνα με πληροφορίες είναι στο τραπέζι, είναι τα εξής :

  • Αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου.
  • Υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Aπαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test

Πιθανότατα, υπό τα νέα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό να εξεταστούν νέα μέτρα και για την αποφυγή του συνωστισμού στα ΜΜΕ, καθώς και περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων από κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων με έμφαση σε αυτά που ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους.

Advertisement

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στους τρεις άξονες, στους οποίους μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά:

  • Στην αύξηση της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ελευθερία» το οποίο έχει αρχίσει και πάλι να «τρέχει ικανοποιητικά» στη χώρα.
  • Στη θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς όπου απαιτείται.
  • Στην αξιοποίηση των μονοκλωνικών φαρμάκων, η χορήγηση των οποίων άρχισε σε δέκα νοσοκομεία της χώρας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement