Νέα μέτρα και δωρεάν self test για όλους φέρνει η μετάλλαξη Ομικρον

Advertisement

Ανατροπή στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης φέρνει η μετάλλαξη Ομικρον με νέα μέτρα για όλους.

H κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει μεταξύ πολλών πρόσθετων μέτρων, όπως η επαναφορά της μάσκας παντού, περισσότερα rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στην εργασία τους, αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης.

Σε εγρήγορση και αναμονή αναγκάζει την κυβέρνηση η εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον, η οποία μεταβάλλει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα δεδομένα και οδηγεί κυβερνήσεις, οικονομικά επιτελεία και υγειονομικά συστήματα στην εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης με νέα μέτρα, έως ότου αποσαφηνιστούν σημαντικά ζητήματα, με κορυφαίο την ανθεκτικότητα της αφρικανικής παραλλαγής στα υπάρχοντα εμβόλια.

Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν αργά χθες γνωστές, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει τη δωρεάν πρόσβαση σε self test σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, εν όψει των Χριστουγέννων, προκειμένου να διαφυλαχθεί κατά το δυνατόν, η δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα self test θα διανέμονται δωρεάν από τα φαρμακεία, με το ΑΜΚΑ των πολιτών. Η διάθεση αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 15 Δεκεμβρίου και θα πρόκειται για ισχυρή σύσταση προς όλους τους πολίτες, μαζί με ευρύτερες συστάσεις για τήρηση των υγειονομικών μέτρων και οριοθέτηση των επαφών και την περίοδο των εορτών.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον καθηγητή κ. Σωτ. Τσιόδρα και τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδριάζει σήμερα, σε μικρή σύνθεση και αύριο σε ολομέλεια. Ταυτόχρονα, οι συνεργάτες του βρίσκονται σε επαφή με τα επιτελεία άλλων Ευρωπαίων ηγετών, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που ορίστηκε για Παρασκευή.

Ενδεικτική της αγωνίας και των σημάτων κινδύνου που εκπέμπονται είναι η χθεσινή παρέμβαση της Επιτρόπου Υγείας και Τροφίμων κ. Στέλλας Κυριακίδου, η οποία, σε μία αποστροφή της κατά την ομιλία της στην έκτακτη σύνοδο των G7 είπε ότι η Ευρώπη «ενεργοποιεί το φρένο έκτακτης ανάγκης». Το τί θα περιλαμβάνει αυτό το φρένο, ουδείς μπορεί να το προδιαγράψει με ασφάλεια, καθώς τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα συλλέξουν οι επιστήμονες.

Advertisement

Τα σκληρά νέα μέτρα ξεκλειδώνει η Ευρώπη

Ωστόσο είναι προφανές ότι πλέον το ζήτημα διαχείρισης της πανδημίας εκτείνεται πέραν των στενών εθνικών ορίων, κάτι που διευκολύνει ενδεχομένως τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στη λήψη αποφάσεων που θα φέρουν νέα αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.

Η κυβέρνηση, και αναμένεται να φανεί αυτό και κατά τη σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, ευελπιστεί να προχωρήσει απαρέγκλιτα στη στρατηγική που έχει χαράξει. Όσο περνούν οι ώρες, ωστόσο, τόσο απλώνεται η αβεβαιότητα για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας, αλλά και συνολικά της Ευρώπης.

Ενδεικτική της στάσης αναμονής που εκ των πραγμάτων κρατάει η κυβέρνηση είναι ότι στη χθεσινή ενημέρωση, αν και ρωτήθηκε επίμονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απέφυγε να απαντήσει.

Advertisement

Σήμερα στην Επιτροπή των Επιστημόνων και αύριο στην Ολομέλεια, θα γίνει αξιολόγηση των μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα για τους ανεμβολίαστους από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου. Αναλόγως της εικόνας που προκύπτει, θα κάνουν και τις ανάλογες εισηγήσεις στην κυβέρνηση, καθώς στη χώρα, όλοι οι υγεινομικοί δείκτες παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με τους θανάτους να σκαρφαλώνουν χθες στους 104 και οι διασωληνωμένοι στους 657.

Αν οι ειδικοί εκτιμήσουν ότι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών ανακοπής της πίεσης προς το ΕΣΥ, τότε η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει μεταξύ πολλών πρόσθετων μέτρων, όπως η επαναφορά της μάσκας παντού, και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους, περισσότερα rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στην εργασία τους, αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης αλλά και επέκταση της τηλεργασίας ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι η μετάλλαξη Ομικρον δεν ανατρέψει πλήρως τους υφιστάμενους σχεδιασμούς.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement