Οι κρυφές ανατιμήσεις των σούπερ μάρκετ

Advertisement

«Χοντρό μαχαίρι» στις προωθητικές ενέργειες και τις προσφορές έχουν βάλει προμηθευτές και αλυσίδες σούπερ μάρκετ τους τελευταίους μήνες.

Ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2021 το 62,2% των επώνυμων ταχυκίνητων προϊόντων διατέθηκαν σε προσφορά, το ποσοστό αυτό υποχώρησε τον Ιούνιο στο 44,1%, για να πέσει στο 35,2% τον περασμένο Οκτώβριο. (Στοιχεία Nielsen IQ).

Εξέλιξη που, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nielsen IQ κ. Βάιο Δημοράγκα, συνδέεται με την προσπάθεια των λιανεμπόρων και των προμηθευτών να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη, «εκλογικεύοντας την προωθητική δραστηριότητα», όπως είπε χθες Πέμπτη, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Advertisement

Η μείωση της έντασης των προσφορών έχει στρέψει τους καταναλωτές στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο των οποίων στο καλάθι έχει αυξηθεί από 22,4% που ήταν τον Ιούλιο στο 23,2% τον Οκτώβριο και στην αναζήτηση φθηνότερων προϊόντων άλλης μάρκας.

Αναμενόμενο, με βάση τα ευρήματα άλλης έρευνας που είχε «τρέξει» μέσα στο έτος η Nielsen IQ, σύμφωνα με την οποία, 1 στους 2 καταναλωτές είναι διατεθειμένος να αλλάξει μάρκα, εάν αυτή που επέλεγε πρώτα ακριβύνει.

Αντίστοιχο ποσοστό (48%) επιλέγει προϊόντα που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του, 4 στους 10 (ποσοστό 42%) αγοράζει ό,τι βρίσκεται σε προσφορά ανεξαρτήτως μάρκας και ποσοστό 37% αναζητεί προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Advertisement

Την ίδια στιγμή, πάνω από 1 στους 2 καταναλωτές (ποσοστό 53%) μπορεί να καλύψει μόνο τις βασικές ανάγκες σε διατροφή και στέγαση, ενώ 3 στους 4 ανησυχεί σημαντικά για το κόστος διαβίωσης και έχει αλλάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες. (Πηγή: Nielsen IQ)

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ σημείωσαν ανάπτυξη 2%. Ωστόσο τον Νοέμβριο καταγράφηκαν σημαντικές απώλειες. Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Νοεμβρίου εμφάνισε πτώση πωλήσεων 6,6% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2020, όπου η αγορά τελούσε σε lockdown, είπε ο κ. Δημοράγκας.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, τον Οκτώβριο η μέση αύξηση κινήθηκε στο 1% και 1,8% στο δεκάμηνο. Αν και υπάρχουν και κατηγορίες προϊόντων όπου η αύξηση ήταν σε διψήφιο ποσοστό. Όπως στα σπορέλαια, όπου η μέση τιμή έχει αυξηθεί 34,2%, 16,3% στο ελαιόλαδο, κοντά στο 10% στις σάλτσες, κοντά στο 4% στα παγωτά, λίγο πάνω από 6% στα κρασιά όπως και στις κάψουλες καφέ κ.ά.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement