Το ρακόμελο, το γιατροσόφι για τον βήχα και τον ταλαιπωρημένο λαιμό, το απόλυτο χειμερινό ποτό σύμφωνα με τον Guardian που το συμπεριέλαβε στα 10 καλύτερα χειμερινά ποτά στον κόσμο, δεν είναι αποκλειστικότητα των καφενείων στο Ψυρρή.
Μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας αυτό το απαύγασμα της κρητικής σοφίας.
Ωστόσο όπως και τα περισσότερα κρητικά εδέσματα, έτσι και το ρακόμελο κρύβει κάποια μυστικά επιτυχίας.
Τι θα χρειαστείτε (προσαρμόσετε ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες): 1 φλυτζάνι ρακί, 2 κουταλιές θυμαρίσιο μέλι, 1-2 ξυλάκια κανέλας περίπου 5 εκατοστών και 5-6 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια). Προαιρετικά προσθέτετε λίγο κάρδαμο.
Πώς θα το παρασκευάσετε: από την αρχή παρασκευής του κιόλας, το ρακόμελο χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση. Αρχικά, καλό είναι να πάρετε μεγάλη κατσαρόλα γιατί η ρακή είναι αρκετά εύφλεκτη.
Δεύτερον, τη ρακή πρέπει να τη βάλετε σε σιγανή φωτιά, επομένως ιδανική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το μικρότερο μάτι της κουζίνας -ναι, με σχετικά μεγάλο κατσαρολάκι. Αν βιαστείτε υπάρχει κίνδυνος φωτιάς σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη κίνδυνος να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Τρίτον, αφού η ρακή ζεσταθεί σε βαθμό που μπορεί το μέλι να λιώσει, προσθέτετε το μέλι.
Τέταρτον, αφού το μέλι και η ρακή ομογενοποιηθούν, τότε εσείς θα προσθέσετε τα μπαχαρικά σας.
Πέμπτο, εννοείται ότι η κανέλα είναι σε ξυλάκι. Μην συμβιβάζεστε με υποκατάστατα.
Έκτο, μην ξεχνάτε να ανακατεύετε συνεχώς.
Έβδομο, εμείς θα προτείναμε ενώ φτιάχνετε το ρακόμελο να έχετε σαν μουσική υπόκρουση τα αδέλφια Ξυλούρη.
*Αν είστε λάτρης του πορτοκαλιού μπορείτε να αφαιρέσετε 1-2 γαρύφαλλα από τη συνταγή και να προσθέσετε μία φλούδα πορτοκαλιού.
**Αν σας αρέσουν τα καυτερά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο λευκό πιπέρι.