Κορωνοϊός – Λινού: Πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών σε ανεμβολίαστα παιδιά

Advertisement

Την πεποίθηση πως θα κάνουμε και φέτος δύσκολα Χριστούγεννα εξέφρασε μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Παράλληλα επεσήμανε πως το παιδικό εμβόλιο για τον κορονοϊό πρέπει να μπει στο εθνικό πρωτόκολλο και μίλησε για τις μακροχρόνιες συνέπειες του ιού στα ανεμβολίαστα παιδιά.

Η καθηγήτρια εξήγησε πως και φέτος τα Χριστούγεννα θα πρέπει να κάνουμε φούσκες για να είμαστε ασφαλείς, ενώ είπε πως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εκτός από το να επισπεύσουμε τους εμβολιασμούς είναι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. «Ο ιός μεταξύ των εμβολιασμένων είναι πιο ανθεκτικός. Αν νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν για επτά ημέρες και οι εμβολιασμένοι για 5,5 ημέρες», πρόσθεσε.

Τι είπε για τα παιδικά εμβόλια

Σύμφωνα με την κυρία Λινού, το παιδικό εμβόλιο πρέπει να μπει στο εθνικό πρωτόκολλο. «Είναι ανάγκη να εμβολιαστούμε όλοι για να σώσουμε ζωές. Όλα τα εγγόνια μου άνω των 5 ετών έχουν εμβολιαστεί. Τα εμβόλια είναι εξασφάλιση για τα παιδιά», σχολίασε ενώ τόνισε πως παιδιά που νοσούν με κορονοϊό ανεμβολίαστα μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές μακροχρόνιες παρενέργειες. «Είναι ανάγκη ο εμβολιασμός των παιδιών να ξεκινά από τα 5 έτη».

Advertisement

Τα όπλα μας για τον κορονοϊό

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος σημείωσε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» πως τα όπλα μας ενάντια στην πανδημία είναι τα εμβόλια, οι μάσκες και τα τεστ. «Δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός. Ξεκινάει μία προσπάθεια από τον ΕΟΔΥ να μοιραστούν shelf test όλη την επικράτεια, αυτήν την εβδομάδα, θα τα κάνουμε όλοι. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Σε αυτήν την πανδημία αναδείχθηκαν σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα υγείας και κυρίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη», σημείωσε.

  Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement