Ο «μαύρος» Δεκέμβριος της πανδημίας

Advertisement

Τρομάζουν οι αριθμοί της πανδημίας στην Ελλάδα. Τα κρούσματα μειώθηκαν, αλλά μόνο χθες, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 116 νεκρούς σε μια μέρα από Covid. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 4.943, 715 είναι διασωληνωμένοι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.716 θάνατοι.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να εμβολιαστούν έναντι του κορονοϊού. «Οι θάνατοι είναι κάτι που μας στεναχωρεί αφάνταστα. Είναι κυρίως ανεμβολίαστοι, μεγάλης ηλικίας με πολλά συνυπάρχοντα προβλήματα» είπε στον ΣΚΑΪ.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αυξάνεται. Οι ασθενείς που νόσησαν πριν 10 μέρες είναι αυτοί που είναι στις μονάδες τώρα και αυτοί που θα καταλήξουν τις περισσότερες φορές. Ο μέσος χρόνος που περνάει από τη διάγνωση στο θάνατο ξεπερνάει τις 10 μέρες. Άρα οι θάνατοι που βλέπουμε είναι αυτοί που νόσησαν πριν 10 μέρες. Ο αριθμός θα αυξάνει τις επόμενες μέρες ακόμη και αν τα κρούσματα έχουν σημαντική μείωση» εξήγησε.

Advertisement

Σήμερα, ο ιατρός-καθηγητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης είπε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τριψήφιους αριθμούς θανάτων από COVID κάθε μέρα μέχρι το τέλος του έτους.

«Ενδέχεται να βλέπουμε καθημερινά 100 νεκρούς, μέχρι τις γιορτές, ενώ σημείωσε πως τα θύματα συνολικά μπορεί να φτάσουν έως και 20.000 ακόμα με 21.000, μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα» είπε ο κ. Παυλάκης στον ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά στην εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, ο ίδιος ανέφερε πως έχουμε να κάνουμε με «ένα πάρα πολύ μεταδοτικό στέλεχος, αντίστοιχου επιπέδου με του ιού της ιλαράς που είναι αερομεταδιδόμενος».

Μιλώντας στο iEidiseis, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, εξήγησε πως οι πολλοί νεκροί που έχουμε τελευταία είναι η συνέπεια των κρουσμάτων που είχαμε πριν από 20 με 25 ημέρες τα οποία είχαν εκτιναχτεί πάνω από τα 8.000.

Advertisement

«Επειδή είχαμε πάρα πολλά κρούσματα είναι λογικό να έχουμε και πάρα πολλούς θανάτους. Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν την ίδια ημέρα που κολλάνε. Περνάει ένα χρονικό διάστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Λινού ερωτήθηκε εάν για τις επόμενες μια με δυο εβδομάδες θα εξακολουθούμε να έχουμε αύξηση των ημερησίων θανάτων: «Αυτό είναι που φοβάμαι, επειδή είναι και οι συνθήκες στα νοσοκομεία, που είναι δύσκολες»

Στο γράφημα του ourworldindata.org φαίνεται ότι η χώρα μας δυστυχώς ανεβαίνει ολοένα και υψηλότερα στους νεκρούς ανά εκατομμύριο ανθρώπους.

krehfgbsrjgbs

Advertisement

Τα νέα στοιχεία για τη μετάλλαξη Ομικρον

Τα αρχικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική, με επίκεντρο την επιδημία της παραλλαγής Ομικρον, είναι «ελαφρώς ενθαρρυντικά όσον αφορά στη νοσηρότητα», δήλωσε την Κυριακή ο δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί οτιδδήποτε επισήμως.

Επιστήμονες και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας ερευνούν τα διαθέσιμα δεδομένα στην προσπάθειά τους να προβλέψουν τον αντίκτυπο της Ομικρον, καθώς πολλά ερωτήματα σχετικά με το νέο στέλεχος και τις πολλαπλές μεταλλάξεις του παραμένουν αναπάντητα. Η παραλλαγή, που πλέον κυριαρχεί στη Νότια Αφρική, έχει διαγράψει μια πορεία από το Τόκιο στο Όσλο από τότε που ανακοινώθηκε η ανακάλυψή της στις 25 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Moderna Inc., Stephen Hoge, δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος τα υπάρχοντα εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Ομικρον, αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο. Άλλοι κατασκευαστές εμβολίων, την περασμένη εβδομάδα εξέφρασαν αισιοδοξία ότι τα εμβόλια μπορεί να διατηρήσουν κάποια αποτελεσματικότητα έναντι βαρεών νοσήσεων.

Advertisement

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής, τα σοβαρά συμπτώματα σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από παλαιότερες παραλλαγές αναπτύχθηκαν συνήθως μεταξύ μίας και τριών εβδομάδων μετά τη διάγνωσή τους. Ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών των ημερήσιων νέων κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε σε 10.055 την περασμένη εβδομάδα, από λιγότερο από 300 τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement