Έρχεται 4η δόση εμβολίου: Ποιους αφορά, ανακοινώσεις από βδομάδα

Advertisement
Στο τραπέζι και τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό. Ποιους θα αφορά στην Ελλάδα και η αναφορά Μπουρλά για τον ρόλο της μετάλλαξης Ομικρον.

Το ενδεχόμενο και τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού συζητά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ που μετέδωσε την σχετική πληροφορία, η τέταρτη δόση θα αφορά αποκλειστικά τους ανοσοκατασταλμένους και όχι τους υπόλοιπους πολίτες.

Βέβαια, αυτό εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας καθώς μια νέα μετάλλαξη μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Advertisement

Σχετικά με όσους έχουν νοσήσει και πρέπει να εμβολιαστούν πάνω στο τρίμηνο, όταν και λήγει το πιστοποιητικό νόσησης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διευκρινίσει ότι θα κάνουν ένα εμβόλιο στους τρεις μήνες και θα ορίσει το χρονικό πλαίσιο (3 ή 6 μήνες μετά) για τη δεύτερη δόση.

Tην ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 κλείνει κάθε συζήτηση περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους 50 ετών και άνω.

Σημείωσε ότι η κίνηση των εμβολιασμών έχει φτάσει το τελευταίο διάστημα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 68% στο γενικό πληθυσμό και 78% στον ενήλικο πληθυσμό. «Κινούμαστε σε πολύ υψηλά νούμερα. Εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός δεν θα χρειαστεί επέκταση και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Αλλά κρατάμε ανοιχτή στη συζήτηση για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Μπουρλά: «Νομίζω θα χρειαστούμε και τέταρτη δόση»

Την ίδια ώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειάζεται και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και ιδιαίτερα για τη μετάλλαξη Όμικρον, άφησε ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Advertisement

Μιλώντας στο CNBC, ανέφερε ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για να καθορίσει εάν θα απαιτηθούν πρόσθετες δόσεις, ειδικά για τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Όταν θα έχουμε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, θα προσδιορίσουμε εάν η Όμικρον καλύπτεται επαρκώς από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Συνεχίζοντας, νομίζω ότι θα χρειαστούμε και μια τέταρτη δόση», είπε ο επικεφαλής της Pfizer, προσθέτοντας ότι τα απαιτούμενα δεδομένα θα μπορούσαν να προκύψουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Πηγή

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement