Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Περίπου 20 ημέρες για να καλυφθεί το 30% του εισοδήματος

Advertisement

Περίπου 20 ημέρες έχουν ακόμη στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Όσοι δεν πιάσουν το στόχο αυτό, θα κληθούν το 2022, με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων, να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που θα λείπουν.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πραγματοποιήσει φέτος ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών συνολικού ύψους 5.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 25% του ετησίου εισοδήματός του, θα κληθεί το 2022 να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 5% του ετησίου εισοδήματός του, δηλαδή 220 ευρώ (22%Χ5% Χ20.000 ευρώ).

Advertisement

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Για φορολογούμενους με κατασχεμένους λογαριασμούς πλην του ακατάσχετου λογαριασμού το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιορίζεται σε 5.000 ευρώ. Αν οι ηλεκτρονικές δαπάνες αφορούν πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια και υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%.

Το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης και σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όταν καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Οι αποδείξεις

Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι του χρόνου για τα φετινά εισοδήματα καλούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου να καλύψουν το 30% αυτών με ηλεκτρονικές πληρωμές για :

–Ρούχα, παπούτσια

–Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

–Βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης

Advertisement

–Λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και κοινοχρήστων

–Ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα

–Δίδακτρα, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένου, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων

–Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία

–Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, οίκοι ευγηρίας

Εξαιρούνται :

·       πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου

·       δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.)

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement