Μεταφορές παρανόμου χρήματος – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Advertisement

Iδιαίτερη προσοχή στους συναλλασσόμενους να μην εμπλακούν σε μεταφορές παρανόμου χρήματος (money rules), συστήνουν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Με απλά λόγια οποιοδήποτε πολίτης μπορεί να προσεγγιστεί από εγκληματίες και να τού ζητηθεί το εξής απλό: Να μεταφέρει χρήματα μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού με αντάλλαγμα κάποια μικρή, συνήθως, αμοιβή.

Ουσιαστικά, να γίνει μεταφορέας παράνομου χρήματος. Αυτό όμως είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είναι παράνομο και οι συνέπειες είναι σοβαρές.

Advertisement

Στο πλαίσιο αυτό και στη χώρα μας παρέχεται εκτενής πληροφόρηση για το money mule (μεταφορές παράνομου χρήματος).

Με την ευκαιρία και της ολοκλήρωσης της έβδομης ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη δίνεται σε κοινό ενημερωτικό υλικό της Europol, της Eurojust, της European Banking Federation, του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ, ως μεταφορέας παράνομου χρήματος (money mule) χαρακτηρίζεται το άτομο που στρατολογείται από εγκληματίες για τη νομιμοποίηση παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων. Ο μεταφορέας παράνομου χρήματος μεταφέρει παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων συνήθως σε άλλες χώρες, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια.

Advertisement

Στο ενημερωτικό υλικό σε πρώτο πρόσωπο περιγράφεται η διαδικασία προσέγγισης πολιτών προκειμένου να μεταφέρουν παράνομα χρήματα. Περιγράφονται οι σοβαρές συνέπειες και δίνονται οδηγίες τι θα πρέπει να κάνει ένας πολίτης σε περίπτωση που εκτιμά ότι έχει εμπλακεί σε μια τέτοια παράνομη διαδικασία (https://www.hba.gr/epikairotita/UplDocs/greece_flyers11221.pdf)

Ειδικότερα για τη διαδικασία προσέγγισης αναφέρεται:

*Ένας άγνωστος σε πλησιάζει προσωπικά και σου ζητάει να μεταφέρεις χρήματα μέσω του τραπεζικού σου λογαριασμού με αντάλλαγμα το κέρδος. Η ευκαιρία να κερδίσεις εύκολα χρήματα φαίνεται να μην έχει κάποιο ρίσκο. Σου λένε τι να κάνεις και πόσα χρήματα έχουν κερδίσει άλλοι κάνοντας το ίδιο. Για διαφορετικούς λόγους, αυτοί που ξεπλένουν παράνομο χρήμα θα ζητούν πάντα τον αριθμό του τραπεζικού σου λογαριασμού ή θα σου ζητήσουν να ανοίξεις ένα νέο. Θα βοηθήσεις τους εγκληματίες να μεταφέρουν ανώνυμα, παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε όλο τον κόσμο.

Advertisement

∆εν αξίζει – Οι κίνδυνοι

*Μπορεί να δεχθείς σωματική επίθεση ή απειλές αν δεν συνεχίσεις να συνεργάζεσαι με τους εγκληματίες

*Θα μπορούσαν να σου επιβληθούν ποινικές κυρώσεις και πρόστιμα

*Ο τραπεζικός σου λογαριασμός μπορεί να κλείσει και να μην μπορείς να ανοίξεις νέο ή να εκδόσεις πιστωτική κάρτα

Advertisement

Οι συστάσεις

*Μη βοηθάς τους εγκληματίες

*Ποτέ μην ανοίγεις έναν τραπεζικό λογαριασμό αν σου το ζητήσει κάποιος που μόλις συνάντησες

*Ποτέ μη δίνεις τις λεπτομέρειες του τραπεζικού σου λογαριασμού σε τρίτους εκτός αν τους ξέρεις και τους εμπιστεύεσαι

Advertisement

*Να είστε προσεκτικοί με αυθαίρετες προσφορές εύκολου χρήματος. Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, προφανώς δεν είναι αληθινό

*Πιστεύεις ότι έχεις εμπλακεί σε μεταφορά παράνομου χρήματος; Σταμάτα αμέσως τη μεταφορά χρημάτων. Ειδοποίησε αμέσως την τράπεζά σου και την αστυνομία.

Ενδείξεις που πρέπει να προσέχεις για να μην γίνεις μεταφορέας παράνομου χρήματος

Advertisement

*Αυτόκλητες επαφές που υπόσχονται εύκολα χρήματα. Απλοϊκή δομή προτάσεων με γραμματικά και ορθογραφικά λάθη

*Αγγελίες εργασίας, οι οποίες δημοσιεύονται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται, συνήθως, στο εξωτερικό και αναζητούν υπαλλήλους στη χώρα μας, προκειμένου να εργαστούν για αυτούς

*Ο αποστολέας είναι πιθανόν να χρησιμοποιεί διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (π.χ. Gmail, Yahoo, Hotmail κ.λπ.) που δεν ταιριάζει με την επωνυμία της εταιρείας

Advertisement

*Δεν ζητείται εκπαιδευτική κατάρτιση ή επαγγελματική εμπειρία. Όλη η επικοινωνία και οι σχετικές με την εργασία συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου. Τα εργασιακά καθήκοντα πάντα περιλαμβάνουν τη χρήση του τραπεζικού σου λογαριασμού για τη μεταφορά χρημάτων

Μέθοδοι στρατολόγησης μεταφορέων παράνομου χρήματος

*Με άμεση επαφή προσωπικά ή μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

*Από μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Instagram)

*Μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων (π.χ. WhatsApp, Viber, διαδικτυακές αγγελίες, κ.λπ)

Advertisement

Προκειμένου να είναι αληθοφανής η απάτη, οι δράστες μπορεί να αντιγράψουν αυθεντικές σελίδες εταιρειών και να χρησιμοποιήσουν παραπλήσιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ιστοσελίδας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας στην έβδομη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη, για την καταπολέμηση του φαινομένου της μεταφοράς παράνομου χρήματος – «European Money Mule Action 7 (EMMA 7) συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από 27 χώρες και πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2021. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση των Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (EC3) της Europol, σε συνεργασία με την Ιnterpol, παρείχε επιχειρησιακή και αναλυτική υποστήριξη στις συμμετέχουσες χώρες, ενώ παράλληλα την επιχείρηση υποστήριξαν περισσότερα από 400 τράπεζες και λοιποί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

Συνολικά, εντοπίστηκαν 18.351 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), ταυτοποιήθηκαν 324 εντολείς – καθοδηγητές (Money mule recruiters – herders) ενώ 1.803 άτομα συνελήφθησαν και ξεκίνησαν 2.503 ποινικές έρευνες. Στη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν 7.000 απατηλές συναλλαγές και απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους 67.500.000 ευρώ. Στην επιχείρηση συμμετείχε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία, σε συνεργασία με τις τράπεζες της χώρας μας, διερεύνησε 72 υποθέσεις παράνομης μεταφοράς χρημάτων με τη χρήση ενδιαμέσων (money mules). Συνολικά, στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους 353.100 ευρώ, ενώ ταυτοποιήθηκαν 13 άτομα που δραστηριοποιούνταν – ενεπλάκησαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules). Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίστηκαν δικογραφίες οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Advertisement

Η δράση αυτή αποτελεί συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη και εντάσσεται στο πλαίσιο των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi – Disciplinary Platform Against Criminal Threats) για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών ενώ στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών καθώς και τραπεζών.

Ενημερωτικό υλικό σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα:

https://www.europol.europa.eu/activities-services/public-awareness-and-prevention-guides/money-muling

Advertisement

Πληροφορίες και σχετικές συμβουλές έχουν επίσης, αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: http://cyberalert.gr/money-mules

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

*Τηλεφωνικά: 11188

*Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

*Μέσω twitter: @CyberAlertGR

*Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr )

*Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement