Καμπανάκι Σαρηγιάννη: Να είμαστε έτοιμοι για σχολεία με τηλεκπαίδευση και τηλεργασία

Advertisement

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση μετά τα μέσα Ιανουαρίου αν επικρατήσει η Όμικρον στη χώρα. Τι λέει για σχολεία, Πανεπιστήμια και ΜΜΜ.

«Για τα Χριστούγεννα θα έχουμε 2.400-2.500 νέα κρούσματα την ημέρα, γύρω στους 520 διασωληνωμένους και οι θάνατοι θα μειωθούν, κι ενώ τώρα είναι κατά ΜΟ στους 91, θα πέσουν γύρω στους 72.

Αλλά αυτήν την αποκλιμάκωση πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε για να προετοιμαστούμε για την Όμικρον τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο που τα μοντέλα μας στο ΑΠΘ δείχνουν τεράστια νούμερα κρουσμάτων». Τάδε έφη ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο iEidiseis για την πορεία της πανδημίας τα Χριστούγεννα και το νέο έτος…

Advertisement

«Από 26 Νοεμβρίου είμαστε σε αποκλιμάκωση», μάς λέει και εξηγεί γιατί: «1-Κάνουμε πιο πολλά τεστ και η υποχρεωτικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς βρίσκουμε προ-συμπτωματικούς και σταματά η διασπορά. 2- Έχουν αυξηθεί τα ποσοστά εμβολιασμού αλλά και τα πολλά κρούσματα που συνολικά στο τέλος του 2021 θα μάς έχουν δώσει 80% συνολικής ανοσίας του πληθυσμού».

Αλλά τί αλλαγές στα δεδομένα φέρνει η παραλλαγή Όμικρον που τείνει παγκοσμίως να πάρει τα «πρωτεία» από τη Δέλτα;

«Μέχρι τα Χριστούγεννα υπερισχύει σίγουρα η Δέλτα. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα από τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας», απαντά ο καθηγητής.

Advertisement

Και συμπληρώνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε θάρρος από τη μείωση των κρουσμάτων τα Χριστούγεννα και είναι ανάγκη να για «τήρηση μέτρων και σοβαρότητα»…

Η Όμικρον τρέχει ήδη στο μοντέλο μας…

Όπως μάς αποκάλυψε ο καθηγητής του ΑΠΘ, «έχουμε κάνει προσομοιώσεις που δείχνουν σενάρια ότι θα είναι πιο γρήγορη στη μολυσματικότητα. Επειδή θεωρούμε ότι θα συνεχίζουν να γίνονται τα τρίτα εμβόλια , θα πάει έτσι. Αν φοβηθούν να κάνουν όμως την τρίτη δόση ή κάτσουν να περιμένουν να την κάνουν αργότερα, θα είναι λάθος καθώς θα μείνουν αθωράκιστοι.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλάει προσεκτικά και τονίζει πολλές φορές ότι περιμένει τα αποτελέσματα από τον ΠΟΥ κι άλλους οργανισμούς που είναι αρμόδιοι να δώσουν δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον. Όπως έχουν όμως μέχρι στιγμής τα νέα, όλα δείχνουν ότι «στα μέσα Ιανουαρίου μέχρι αρχές Φεβρουαρίου, θα γίνει κάθετη αύξηση κρουσμάτων. Και καθώς η Όμικρον έχει το χαρακτηριστικό της υπερμετάδοσης, διατηρώ επιφυλάξεις για το τι θα συμβεί διότι θα κολλήσουν πολλοί.

Advertisement

Μήπως ακόμα δεν μπαίνουν σε ΜΕΘ διότι είναι πολύ νέοι αυτοί που νόσησαν στην Αφρική; Οι πληθυσμοί της ΕΕ και ειδικά της Ελλάδας είναι γηρασμένοι, και φοβάμαι μην έχουμε πρόβλημα και με την Όμικρον», δηλώνει με κάθε επιφύλαξη, καθώς τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος κάνει ήπια νόσηση.

Μάς δηλώνει ανεπιφύλακτα ότι συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών καθώς «εδώ τίθεται ζήτημα ζωής και θανάτου κι όχι δικαιωμάτων τα οποία δεν καταπατώνται με την προφύλαξη της ζωής».

Ζητεί μετ΄ επιτάσεως να εμβολιάσουν με την τρίτη δόση οι άνω των 60 ετών και όλοι όσοι έχουν κάνει τις δύο πρώτες δόσεις. Και προσθέτει σχετικώς με τα όσα πρέπει να γίνουν εκ μέρους της Πολιτείας: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να κάνουν απολύμανση του αέρα στα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό) διότι έχουμε να κάνουμε με ένα υπερ-μεταδοτικό στέλεχος και το να απολυμάνουμε τον αέρα σε κλειστούς χώρους είναι κρίσιμο».

Advertisement

Να είμαστε έτοιμοι για τηλεκπαίδευση και τηλεργασία

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να γυρίσουμε από τη μια μέρα στην άλλη, τα πανεπιστήμια σε υβριδική λειτουργία. Στα σχολεία το να πάνε σε τηλεκπαίδευση αν κάνει έξαρση κρουσμάτων η Όμικρον, θα είναι απαραίτητο διότι τα παιδιά θα λειτουργήσουν ως Δούριοι Ίπποι», λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και τονίζει ότι κάτι τέτοιο ίσως αποτελέσει το μοναδικό αμυντικό όπλο κατά της νέας παραλλαγής.

«Να είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Να μπορούμε να περάσουμε άμεσα την τηλεργασία και τηλεκπαίδευση στα τέλη Ιανουαρίου. Δεν θα υπάρχει μια εβδομάδα να καθυστερήσουμε επειδή θα ξεφύγει.

Να προετοιμαστούν τώρα που θα έχουμε την αποκλιμάκωση. Στην Όμικρον δεν τίθεται μάλλον θέμα περισσότερων ΜΕΘ αλλά να εφαρμόσουμε τρόπους μειώσεις της υπερμεταδοτικότητας. Η Ελλάδα έχει γηρασμένο πληθυσμό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό», καταλήγει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement