Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η υπόθεση και το κενό νόμου στην Ελλάδα

Advertisement

Τι προβλέπει ο νόμος για την υπόθεση του Στάθη Παναγιωτόπουλου και το revenge porn; Οι υποθέσεις στην Ελλάδα και η εμπλοκή ανήλικων.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις μετά τις καταγγελίες κατά του Στάθη Παναγιωτόπουλου για revenge porn από πρώην σύντροφό του.

Η υπόθεση στο δικαστικό της σκέλος έχει πάρει το δρόμο της ωστόσο φαίνεται ότι ο νομοθέτης δεν έχει μεριμνήσει για αντίστοιχα περιστατικά.

«Στην εκκίνησή του δε φαίνεται να έγινε με κίνητρα εκδικητικά. Προφανώς ήταν μια προσωπική διαστροφή. Το θέμα μας έχει απασχολήσει και με τα ανήλικα παιδιά. Δε θα αντιμετωπιστεί ως σεξουαλικό έγκλημα, η επαπειλούμενη ποινή είναι μέχρι δύο χρόνια. Για αυτού του τύπου τα εγκλήματα που προσομοιάζουν με βαριά σεξουαλικά εγκλήματα, η δίωξη είναι πλημμεληματική. Υπάρχει σοβαρό κενό νόμου», εξήγησε το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στο Mega ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.

«Το αν ονομάζεται εκδικητική πορνογραφία αυτό που έγινε ή όχι είναι λίγο πιο πολύπλοκο. Το φαινόμενο ονομάζεται τεχνολογική σεξουαλική κακοποίηση. Αφορά συνήθως σε πρώην ερωτικούς συντρόφους που θέλουν να εκδικηθούν. Βλέπουμε όμως ότι γίνεται και σε σχολεία, και ίσως προέρχεται από την ανάγκη να ανήκει κάπου το παιδί. Επίσης υπάρχει η περίπτωση να γίνει χακάρισμα της συσκευής κάποιου», ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια του CSI Institute – κλινική εγκληματολόγος, Κέλλυ Ιωάννου.

Advertisement

«Άπαξ και ανέβει κάτι στο διαδίκτυο, δε σβήνεται, δε χωράει εκεί blanco. Το delete δεν ισχύει. Δεν ξέρουμε ποιος έχει κατεβάσει το υλικό στη συσκευή του και να το οικειοποιηθεί. Πλέον, όμως, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί στο αντίστροφο κομμάτι της και εντοπίζονται. Κάθε φωτογραφία έχει ψηφιακά ίχνη», πρόσθεσε η κ. Ιωάννου.

«Πλέον είναι πιο εύκολο να φτάσουμε σε κάποιον που συλλέγει πορνογραφικό υλικό, αλλά αυτό αφορά σε περιπτώσεις με ανήλικους», είπε από την πλευρά του ο κ. Μαρακάκης.

«Σε εβδομαδιαία βάση έχουμε 2-3 τέτοια περιστατικά με revenge porn, και στις περσότερες περιπτώσεις έχει συμβεί όταν το θύμα ήταν ανήλικο. Δε φταίει το θύμα, αλλά είναι σημαντική η εμπιστοσύνη. Βλέπω ότι οι περισσότερες γυναίκες εκβιάζονται και στο να γίνει η λήψη του υλικού, ειδικά στις περιπτώσεις των ανηλίκων», σημείωσε η κ. Ιωάννου με τον κ. Μαρακάκη να συμπληρώνει «ότι οι δράστες δεν έχουν επίγνωση των κυρώσεων, γιατί δεν υπάρχουν κυρώσεις».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement