Ρελάνς Τσίπρα για εκλογές – Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Advertisement

Αίτημα για εκλογές από τον Αλέξη Τσίπρα. Η απάντηση Μητσοτάκη και η «περιττή» μελέτη Τσιόδρα

Η «μετωπική» σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με φόντο την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τις ΜΕΘ που έχει αφήσει έκθετο το Μαξίμου και την κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε με την πρόκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί άμεσα και να προκήρυξει εκλογές.

Αίτημα που απέρριψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους.

«Να φύγετε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ζήτησε εκλογές.

Στο τέλος της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού, και υπό το συντριπτικό βάρος που κουβαλά πλέον επάνω της η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις μεγάλες αποκαλύψεις της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Advertisement

«Να παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη και να προκηρύξετε εκλογές»

«Έχετε τη δυνατότητα να φανείτε αντάξιος της ευθύνης. Να σταθείτε στο βήμα και αντί για δικαιολογίες και ψέματα, να φερθείτε έντιμα. Να δώσετε τέλος στο αδιέξοδο. Μία είναι η λύση στο αδιέξοδο.

Να παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη και να προκηρύξετε εκλογές. Πατάτε 2,5 χρόνια στο λαιμό της χώρας, στηριζόμενοι σε χορηγούμενα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ και σε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Ιδού η Ρόδος λοιπόν. Στο όνομα μίας κοινωνίας που υποφέρει, σας ζητάμε να δώσετε λύση».

«Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «αποτύχατε να διαχειριστείτε τις κρίσεις. Είστε όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά και επικίνδυνος για να διαχειριστείτε τα αποτελέσματα όσων δημιουργήσατε. Είστε κυβέρνηση ενόχων για τα πολλαπλά δράματα και τις πληγές της χώρας και τις κοινωνίας. Ως εδώ! Σας ζητώ να δώσετε το δικαίωμα στο λαό να σας κρίνει».

Advertisement

«Εκλογές στο τέλος της 4ετίας»

Απαντώντας, στην δική του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως οι «εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «εαν υπάρχει ένας πολιτικός που θα είχε όφελος από τις εκλογές δεν είστε εσείς, αλλά εγώ. Και στο παρελθόν υπήρξαν ευκαιρίες να προκηρύξω πρόωρες εκλογές που θα έδιναν στη ΝΔ καλύτερο αποτέλεσμα από τις εκλογές του 2019. Δεν το έκανα, αν και εσείς στη θέση μου θα το είχατε κάνει. Μας χωρίζει μία άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας».

Όπως υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προχωρούσα σήμερα σε εκλογές για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας». Και εκτίμησε γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε σήμερα εκλογές. «Οχι γιατι πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα αλλά όσο περνάει ο καιρός φοβόσαστε ότι θα είστε τρίτο κόμμα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η αιτία είναι δίπλα σας και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας προκαλούν φόβο. Θα μείνετε μάλλον λιγότεροι μετά τις εκλογές».

«Λέτε συνειδητά ψέματα»

«Είναι εγκληματικές οι ευθύνες σας. Και ακόμη πιο εγκληματικό το ψέμα που τις συνοδεύει στις δικαιολογίες σας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενος στο «καυτό» ζήτημα των ημερών, την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. «Δεν ντρέπεστε να λέτε ακόμα και σήμερα ψέματα για τα ψέματα; Ότι δήθεν δε λάβατε γνώση της μελέτης που έκαναν ο κ. Λύτρας με τον κ. Τσιόδρα; Και ψάχνετε πού να φορτώσετε την ευθύνη;» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Advertisement

«Εσείς δεν δηλώνατε ότι σας ενημερώνει ο κ. Τσιόδρας τρεις φορές την εβδομάδα για όλα τα δεδομένα; Τι λέτε τώρα; Ότι δεν σας ενημέρωσε για τα στοιχεία θνητότητας εκτός ΜΕΘ;» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Και απευθυνόμενος προσωπικά στον Κ. Μητσοτάκη είπε: Αν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία στην πανδημία. Αν τα ξέρατε και λέτε συνειδητά ψέματα, έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό. Δεν ήρθα να σας ρωτήσω. Είναι βέβαιο ότι τα ξέρατε, αλλά δεν θέλατε να χαλάσει το αφήγημα της επιτυχίας».

«Δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση»

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση». Όπως είπε ο πρωθυπουργός «η διασωλήνωση εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας είναι πράγματι μία λύση ανάγκης. Είναι μία λύση ανάγκης στην οποία αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε όταν η πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι πολύ μεγάλη».

Για την επίμαχη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε το βασικό συμπέρασμα της μελέτης το οποίο δεν είναι άλλο από το ότι όσο πιέζεται το σύστημα υγείας τόσο αυξάνονται οι απώλειες και ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση και ότι δυστυχώς το οικοσύστημα υγείας είναι δύο ταχυτήτων και γι’ αυτό χρειάζεται ενίσχυση». Και συνέχισε λέγοντας: «Πρόκειται για δεδομένα τα οποία πρώτος εγώ επικαλούμαι και εδώ και πολλούς μήνες, πολύ νωρίτερα από την δήθεν παράδοση της μελέτης στην κυβέρνηση, όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, διότι την μελέτη αυτή ουδέποτε την πήραμε εμείς στα χέρια μας όμως».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement