Τσίπρας: Πέταξε το γάντι για εκλογές και… θα το δείχνει συνεχώς στον πρωθυπουργό

Advertisement

Η λέξη “εκλογές” ακούστηκε, για πρώτη φορά, από τον Αλέξη Τσίπρα και πλέον τίποτα δεν θα επιτρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση να ανακρούσει πρύμνα – πλην, ίσως, ενός νέου lockdown, όπως συζητείται ήδη σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες.

Το Μαξίμου είχε σχεδόν προϋπολογίσει ότι ο κ. Τσίπρας θα κατέθετε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τα όσα συνέβησαν γύρω από τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Και αιφνιδιάστηκε όταν τον άκουσε να κλείνει την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό με τη φράση “αποτύχατε σε όλα κύριε Μητσοτάκη, παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές”.

Ο αιφνιδιασμός έγινε αντιληπτός από τα πρώτα λόγια του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, όταν, πρωθυπουργού απόντος από την αίθουσα της Ολομέλειας, ανέλαβε να απαντήσει αυτός στο αίτημα: «ο κ. Τσίπρας είπε κάτι που είναι θεσμικά εξαιρετικά βαρύ, ζήτησε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός χωρίς να ζητηθούν εκλογές”… Αργότερα, βέβαια, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι “οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας” ειρωνευόμενος το αίτημα, αλλά η εικόνα είχε δοθεί.

Γιατί όχι πρόταση μομφής;

Το γιατί δεν κατέθεσε πρόταση μομφής ο κ. Τσίπρας (σ.σ. ο Γιάνης Βαρουφάκης του πρότεινε μάλιστα να το πράξουν από κοινού) το εξηγούσαν από προχθές οι συνεργάτες του… ασχέτως εάν δεν πείσθηκαν οι κυβερνητικοί επιτελείς. Η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό – έλεγαν – έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Δεν είναι δυνατόν να προκαλέσουμε κι άλλη ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε 24 από την προηγούμενη. Που σημαίνει πως, εάν τα της περίφημης μελέτης των δύο καθηγητών είχαν συμβεί “οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή”, η πρόταση μομφής θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη.

Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή της μπορεί να γίνει “ανά πάσα στιγμή” στο άμεσο μέλλον, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο η πανδημία όσο και η ακρίβεια, “δεν έχουν δείξει ακόμα τα δόντια τους”.

Advertisement

Όπως σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ειδικά για την πανδημία ο κ. Γεραπετρίτης… πιάστηκε αδιάβαστος: ειρωνεύθηκε τον κ. Τσίπρα για την παρατήρησή του ότι το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο ενόψει πέμπτου κύματος κι ενώ όλες οι άλλες χώρες προετοιμάζονται, με τη φράση: «ο κ. Τσίπρας μας καλεί να προετοιμαστούμε για το πέμπτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη. Που το ξέρει ότι θα υπάρξει πέμπτο κύμα; Ποιος του το είπε; Έχει στοιχεία;”.

“Μισή συγγνώμη” αλλά όχι στην ουσία

Ως προς την περίφημη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός αναγκάσθηκε “σε μισή συγγνώμη” καθώς, πατά την τετραήμερη προσπάθεια, “δεν βρέθηκε … ο μουντζούρης που θα παραδεχόταν ότι είχε παραλάβει τη μελέτη”, δεδομένο ότι ο κ. Λύτρας επανέλαβε πολλές φορές: “την παραδώσαμε εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο”.

Οι εξηγήσεις που κλήθηκε πιεστικά, από τον κ. Τσίπρα, να δώσει ο κ. Μητσοτάκης, αφορά την (επίσης περίφημη) φράση του στη Βουλή πριν από 18 ημέρες: “Δεν έχω καμία ένδειξη ότι η θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι αυξημένη σε σύγκριση με τους εντός”. Χθες λοιπόν, αφού επανέλαβε ότι η εν λόγω έκθεση δεν παραδόθηκε στο Μαξίμου (σ.σ. κάνοντας διαχωρισμό μεταξύ “κυβέρνησης” και “Μαξίμου”), πρόσθεσε ότι εκείνη η φράση του περί ενδείξεων δεν ήταν σωστά διατυπωμένη…

Advertisement

Μητσοτάκης-Ανδρουλάκης: θα τα πουν μετά τις γιορτές

Ένα άλλο σημείο που δεν πέρασε απαρατήρητο, ήταν η βεβαιότητα του κ. Μητσοτάκη ότι το ΚΙΝΑΛ θα περάσει (δημοσκοπικά) στη δεύτερη θέση και θα στείλει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τρίτη. Καθώς σ’ αυτό τον “φόβο” του κ. Τσίπρα απέδωσε το αίτημα για εκλογές.

Δεδομένων όμως των ευρημάτων που δείχνουν ότι όσες μονάδες “κερδίζει” το ΚΙΝΑΛ τις χάνει η ΝΔ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν παρέλειψε να το ειρωνευτεί (δύο φορές) για τον τίτλο του: “δεν ξέρω πώς να σας αποκαλώ, ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ; Πρέπει να το ξεκαθαρίσετε αυτό”.

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στη διάρκεια συζήτησης που είχε με δημοσιογράφους, ρωτήθηκε για ποιο λόγο ο ίδιος δεν πήρε θέση για όσα έγιναν με τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.

Advertisement

Η απάντηση του (“η μελέτη έδειξε ό,τι έλεγε τόσους μήνες η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά για την κατάσταση στο ΕΣΥ”), δεν έπεισε για την έκταση και… την ένταση της αντιπολίτευσης που θα ασκεί – όπως τουλάχιστον παρατηρούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το ίδιο – έλεγαν – ισχύει και με την απάντηση που έδωσε αναφορικά με το αίτημα Τσίπρα για εκλογές: “το κάθε κόμμα επιλέγει τον τόνο της αντιπολίτευσης που θα κάνει, εμείς θα επιμείνουμε στην προγραμματική”, είπε.

Και μία τυχαία συνάντηση που “έβγαλε” είδηση: οι κύριοι Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης ήρθαν τετ α τετ έξω από την αίθουσα των δημοσιογράφων στη Βουλή. “Να τα πούμε μετά τις γιορτές”, είπε ο πρωθυπουργός, “βεβαίως”, απάντησε ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ…

Advertisement

Στα απρόοπτα της (ηλεκτρονικής) ψηφοφορίας για τον νέο Προϋπολογισμό ήταν το “ναι” που ψήφισαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Όλγα Γεροβασίλη. Επρόκειτο για λάθος κουμπί, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε εναντίον του συνόλου του Προϋπολογισμού.

Φυσικά δεν… έσπασαν τη “γραμμή” και η λάθος κίνηση οφείλεται στον “δαίμονα” της τεχνολογίας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement