«Άκυρο» στα νέα μέτρα στα σχολεία για το 2022- Αλλαγές σε μπαρ και διασκέδαση

Advertisement

Η κυβέρνηση λέει τώρα ότι δεν θα κάνει καμία αλλαγή στα σχολεία για το 2022. Τα μπαρ και η διασκέδαση βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα για νέα μέτρα.

Τα πιο εφιαλτικά σενάρια είναι πλέον στο τραπέζι για τη μετάλλαξη Ομικρον. Τα Χριστούγεννα πέρασαν και βαδίζουμε στο 2022 με νέα μέτρα και χιλιάδες κρούσματα, σε επίπεδο ρεκόρ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΟΔΥ -παρότι πρόκειται για το διήμερο παραμονής και ανήμερα των Χριστουγέννων- ανακοίνωσε 6.590 νέα κρούσματα κορονοϊού, 617 διασωληνωμένους και 58 θανάτους.

Στην Αττική, στις 21 Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί 2.264 κρούσματα και το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκτοξεύτηκαν στα 3.200. Από τους 617 διασωληνωμένους οι 518 (83.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 99 (16.05%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα μέλη της Επιτοπής των Ειδικών βάζουν αύριο Δευτέρα στο τραπέζι το νέο πακέτο μέτρων που θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Υπό μελέτη βρίσκεται τόσο το μείγμα των μέτρων, όσο και ο χρόνος που θα τεθούν σε ισχύ. Πρόθεση όλων είναι να ληφθούν αποφάσεις για ήπιες παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν μετά τις 3 Ιανουαρίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική ανάλυση των στοιχείων των τελευταίων 24ώρων. Δεν αποκλείεται να προκριθεί ένα αυστηρότερο πακέτο μέτρων ή ο χρόνος υλοποίησής τους να καθοριστεί νωρίτερα από την Πρωτοχρονιά.

Advertisement

Πάντως η κυβέρνηση λέει τώρα ότι δεν θα κάνει καμία αλλαγή στα σχολεία και συνεχίζει να απορρίπτει το lockdown. Για τα νέα μέτεα εξετάζονται από το πιο ήπιο σενάριο που έχει να κάνει με το ωράριο λειτουργίας των χώρων διασκέδασης έως το πιο δραστικό που αφορά αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων. Ένα ενδεχόμενο που μοιάζει πολύ πιθανό είναι η απαγόρευση ορθίων σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Πεδίο εφαρμογής των νέων μέτρων αποτελεί ο χώρος της εστίασης και της διασκέδασης, οι αθλητικές εκδηλώσεις και το σκέλος της τηλεργασίας.

«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορά τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μια συζήτηση τη Δευτέρα, για να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι όπου υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν, π.χ., όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Advertisement

Στη συνέχεια κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχουν χώροι, όπως τα θέατρα και τα σινεμά, που ο κόσμος τηρεί το μέτρο της χρήσης μάσκας και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην κάνει αλλαγές. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τα γήπεδα, όπως είπε.

Αν κάτι μπορεί να θεωρείται βέβαιο σε αυτή τη φάση, είναι πως η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτεο το lockdown, ενώ απορρίπτεται και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία. Σύμφωνα, δε, με τον κ. Πλεύρη, προς το παρόν, δεν κρίνεται απαραίτητο να αλλάξει το πρωτόκολλο για τα σχολεία.

«Βλέπουν» 9.000 κρούσματα για την Τρίτη οι ειδικοί

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να μπει «φρένο» στη μετάλλαξη Όμικρον με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ, ενώ οι ειδικοί «χτενίζουν» 1.500 τυχαία δείγματα από την κοινότητα για να διαπιστώσουν πόσο έχει εξαπλωθεί το νέο στέλεχος.

Advertisement

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς όχι μόνο έχει ανιχνευτεί το νέο στέλεχος στο ιικό φορτίο, αλλά παρουσιάζει και σταδιακή αύξηση.

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης δήλωσε ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένεται μια νέα «έκρηξη» κρουσμάτων. «Πιστεύω ότι αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000 κρούσματα, αν κάνουμε περίπου 650.000 τεστ, που θα τα κάνουμε. Με τους υπάρχοντες ρυθμούς θετικότητας, θα είμαστε πάνω από 9.000 κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ειδικοί, όπως ο κ. Τζανάκης, εκτιμούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον πιθανότατα σήμερα καταλαμβάνει, ήδη, το 8% με 10% των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ την παραμονή των Χριστουγέννων, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ.

Advertisement

Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό, ενώ διπλή μάσκα ή ενισχυμένες μάσκες τύπου ΚΝ95 είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Προειδοποιούν για lockdown οι επιστήμονες

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες κάνουν λόγο ακόμα και για τοπικά lockdown εφόσον χρειαστεί.

Είναι θέμα λίγων εβδομάδων η μετάλλαξη Όμικρον να επικρατήσει και στη χώρα μας, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή fora, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε το να εφαρμοστούν τοπικά lockdown το επόμενο διάστημα.

Advertisement

Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε πως το 10 με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της παραλλαγής Όμικρον.

«Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».

«Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει».

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής δήλωσε πως αυτό αποκλείει μέσα στον Ιανουάριο και την λήψη ακόμη πιο δύσκολων μέτρων από αυτών που έχουν ανακοινωθεί «πάντα όμως με σύνεση»

«Θα μπορούσε να γίνει τοπικό lockdown παραδείγματος χάριν εάν χρειαστεί κάπου», είπε συγκεκριμένα.

Συμφώνα με τον κ. Μόσιαλο η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο λόγω της Όμικρον είναι 40 με 70% λιγότερη σε σχέση με την Δέλτα.

Advertisement

Σε αυτό ίσως συμβάλλει ότι έχουν νοσήσει κυρίως νέοι , πολλοί είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι ή είχαν νοσήσει στο παρελθόν.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement