Κορωνοϊός: Στα άδυτα των εργαστηρίων της Όμικρον – Πώς εντοπίζονται τα κρούσματα και οι μεταλλάξεις

FILE PHOTO: A researcher works inside a laboratory during the development of the Italian ReiThera COVID-19 vaccine, in this undated handout photo in Rome, Italy. REITHERA/Handout via REUTERS/File Photo
Advertisement

Στα άδυτα των εργαστηρίων βιολογίας και ιολογίας μπήκε η κάμερα του ΣΚΑΙ για να καταγράψει την επίπονη και λεπτή διαδικασία για τον εντοπισμό των κρουσμάτων και την εξακρίβωση των παραλλαγών του κορονοϊού.

Η Μαρία Ρόδου, μοριακή βιολόγος εργαστηρίου 6ης ΥΠΕ του Πανεπιστημίου Πατρών, δείχνει πώς ένας άνθρωπος εντοπίζεται θετικός στον κορονοϊό.

«Ουσιαστικά αυτό εδώ το δείγμα είναι θετικό και για τα τρία γονίδια, άρα είναι θετικός στον κοροναϊό ο άνθρωπος. Αν λείπει αυτή εδώ η καμπύλη από ένα δείγμα τότε πιθανόν να είναι φορέας της Όμικρον μετάλλαξης ο άνθρωπος που έχει βρεθεί θετικός» σημειώνει η κ. Ρόδου.

Advertisement

Όπως εξηγεί η ίδια «τα δείγματα τα επεξεργαζόμαστε μέσα σε αυτό το ειδικό σύστημα που είναι ένας θάλαμος ροής, τα φυλάσσουμε μέσα στο ψυγείο σε ειδικές συνθήκες και αφού γίνει η όλη επεξεργασία μέσα στο κουβούκλιο, μετά τοποθετούνται σε ειδικά μηχανήματα για να γίνει η εξαγωγή του γενετικού υλικού».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 6 ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, επισημαίνει ότι «έχουμε εντοπίσει μετάλλαξη Δέλτα, έχουμε εντοπίσει την βρετανική μετάλλαξη, είχαμε εντοπίσει την αφρικανική μετάλλαξη και βέβαια όλα αυτά τα δείγματα εξατομικεύονταν και βρίσκαμε σε ποιους συμπολίτες ανήκαν και λαμβάνονταν τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας».

Η μετάλλαξη Δέλτα από τον Αύγουστο έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται βέβαιοι πως είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει η Όμικρον. Μάλιστα, η νέα μετάλλαξη επαναμολύνει και άτομα που έχουν ήδη νοσήσει.

Advertisement

«Υπάρχει κάθετη αύξηση των θετικών δειγμάτων τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα για όλο το 2020 είχαμε 4% θετικά από όλα αυτά που εξετάσαμε. Για το 2021 μέχρι τον Νοέμβριο είχαμε 22% θετικά, προφανώς ανέβαιναν και λόγω των μεταλλάξεων και μέσα στον Δεκέμβριο έχουμε φτάσει το 58% μέσο όρο θετικών δειγμάτων», δηλώνει η καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας – Αιμοδοσίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανασία Μουζάκη.

Η κάμερα του ΣΚΑΪ μπήκε και στο ιολογικό εργαστήριο του πανεπιστημίου Κρήτης. Σε ειδικά μηχανήματα γίνεται η ανίχνευση των νέων μεταλλάξεων του κοροναϊού, μεταξύ αυτών και της Όμικρον.

«Ελέγχουμε όλα μας τα δείγματα με προκαταρκτικούς ελέγχους για υποψία τέτοιων στελεχών και όταν βρίσκουμε κάτι ύποπτο αμέσως ενεργοποιούμε πρωτόκολλα για πλήρη γονιδιωματική ανάλυση και κάνουμε στοχευμένες αναλύσεις σε δείγματα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» υπογράμμισε ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.

Advertisement

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή κλινικής ιολογίας, ακολουθείται μια διαδικασία προελέγχου στα δείγματα, που τους επιτρέπει να εντοπίσουν τα ύποπτα και να βάζουν σε ανάλυση μόνο αυτά.

Εδω και πολλές ημέρες, ολόκληρο το επιστημονικό προσωπικό των εργαστηρίων εργάζεται νυχθημερόν, προκειμένου να εντοπίσει κρούσματα της νέας μετάλλαξης.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement