Κορωνοϊός: Ρεκόρ με σχεδόν 20.000 κρούσματα αναμένεται σήμερα

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Ραγδαία εξαπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας – σχεδόν 20.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 70% των κορυσμάτων της Αττικής αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον και η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων ακόμα και πριν την πρωτοχρονιά με την επιτροπή να συνεδριάζει την Τετάρτη.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως «αύριο θα συγκληθεί εκ νέου η επιτροπή για να αποτιμήσει τη νέα άνοδο των κρουσμάτων για να δούμε αν θα έρθουν νωρίτερα τα μέτρα. Είναι όλα ανοιχτά για επαναξιολόγηση με βάση την πορεία της πανδημίας. Ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων θα επηρεάσει τις αποφάσεις μας».

Advertisement

Εν συνεχεία, ο υπουργός Υγείας, αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν τα μέτρα νωρίτερα, έκανε έκκληση στους νέους να μην έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένους σε περίπτωση που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό ή έχουν συμπτώματα:

«Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες να ελέγξεις τον κόσμο. Αν χρειαστεί, που είναι πιθανό, τα μέτρα θα έρθουν νωρίτερα. Το κρίσιμο για εμάς, όμως, που θέλουμε να ακούσουν οι πολίτες είναι ότι επειδή ο νέος κόσμος νοσεί, στο τραπέζι 1η Ιανουαρίου, σε περίπτωση που οι έφηβοι, τα παιδιά και οι ηλικίες ως 30-35 ετών που αισθάνονται πως έχουν εκτεθεί, να μην έρθουν σε επαφή με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Το ένα, λοιπόν, είναι να μεταφερθούν τα μέτρα αν χρειαστεί, πράγμα που θα μας πει η επιτροπή αύριο και δεύτερον να πείσουμε τον κόσμο να μην υπάρχει επαφή με άτομα που είναι στην τρίτη ηλικία. Μας ανησυχούν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες. Γι’ αυτό, όποιος αισθάνεται πως έχει κάποιο σύμπτωμα, ή ακόμα κι αν δεν έχει σύμπτωμα αλλά έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα να αποφύγει τις επαφές και να μην εκθέσει σε κίνδυνο, ειδικά τους ηλικιωμένους».

Advertisement

Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως «στα διαπιστωμένα κρούσματα της Όμικρον δεν έχει χρειαστεί σε κανένα ούτε απλή νοσηλεία παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις που ήταν προληπτικά γιατί δεν ξέραμε τα χαρακτηριστικά της Όμικρον. Η νέα παραλλαγή δεν παράγει βαριά νοσηλεία όπως η Δέλτα».

Τη Δευτέρα, μόνο στην Αττική ανακοινώθηκαν 4.038 νέες μολύνσεις με τον τους ειδικούς ννα εμφανίζοντας ιδιαίτερα ανήσυχοι. Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι οι αναλύσεις των λυμάτων δείχνουν πως τα μισά κρούσματα στην Αττική πλέον αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, επαληθεύοντας τη μεγάλη μεταδοτικότητά της.

«Η αλήθεια είναι ότι σιγά σιγά βλέπαμε να αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και η επιβάρυνση. Αυτή τη στιγμή στην Αττική έχουμε το 44% των κρουσμάτων, άρα είναι πολύ πιθανό σύντομα τα μισά κρούσματα να είναι στην Αττική. Τα λύματα των επόμενων ημερών θα δείξουν τον ακριβή επιπολασμό, όμως ξέρουμε ότι όταν ξαφνικά είχαμε 1.600 κρούσματα στην Αττική και ξαφνικά πηγαίνουν στις 4.000, δεν μπορεί να είναι Δέλτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

  Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement