Μετακίνηση εκτός νομού: Η μεγάλη αλλαγή για την Πρωτοχρονιά

Advertisement

Χιλιάδες ταξιδιώτες ετοιμάζονται να εκδράμουν για την Πρωτοχρονιά με ΚΤΕΛ, τρένα, πλοία και ΙΧ. Τι ισχύει για τη μετακίνηση εκτός νομού.

Νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι των ειδικών με τις ανακοινώσεις να γίνονται σε λίγες ώρες δια στόματος Θάνου Πλεύρη, την ώρα που τα κρούσματα σήμερα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αγγίξουν τις 30.000 καταγράφοντας νέο «μαύρο» ρεκόρ. Τα νέα μέτρα θα εστιάζουν κυρίως στην εστίαση και τη διασκέδαση καθώς υπάρχει φόβος για ακόμη μεγαλύτερη διασπορά του ιού αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες πριν το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο παρά τους περιορισμούς που έρχονται και ορισμένες εισηγήσεις ειδικών δεν φαίνεται να επηρεάζεται η μετακίνηση εκτός νομού. Έτσι, όσοι θέλουν να ταξιδέψουν για την Πρωτοχρονιά θα μπορέσουν να το πράξουν κανονικά τόσο με το ΙΧ τους, όσο και με τα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα κλπ) με συγκεκριμένους όμως περιορισμούς που ισχύουν όλο το τελευταίο διάστημα και μια αλλαγή που αφορά τις μάσκες.

Αναλυτικά τι ισχύει:

Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες μετακινούνται ελεύθερα αρκεί να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης και φυσικά κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, δίπλωμα κλπ).

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες για να επιβιβαστούν στα ΜΜΜ και να μετακινηθούν εκτός νομού χρειάζεται να έχουν μαζί τους δήλωση αρνητικού τεστ (rapid ή μοριακό) που θα έχουν διενεργήσει σε διαγνωστικό κέντρο με δικά τους έξοδα.

Advertisement

Οι ανήλικοι μπορούν να προσκομίσουν αρνητικό self test.

Είναι αυτονόητο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού οι ταξιδιώτες οφείλουν να φορούν υποχρεωτικά μάσκα προστασίας. Εδώ εντοπίζεται και η μεγάλη αλλαγή, καθώς σύμφωνα με τα νέα μέτρα στα ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (KN95, FFP2). Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να φοράει διπλή χειρουργική ή υφασμάτινη μάσκα.

Μάσκα δεν είναι υποχρεωμένα να φορούν παιδιά κάτω των 4 ετών και άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, πάντα με τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα που αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Τέλος, για το ΙΧ δεν ισχύουν περιορισμοί. Μοναδική περίπτωση χρήσης μάσκας είναι οι επιβαίνοντες να μην είναι συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού ή σύζυγοι και συμβιούντες. Αν επιβαίνουν δηλαδή φιλικά πρόσωπα χρειάζεται μάσκα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement