Κορωνοϊός: Η μάχη των τεστ – Πότε απαιτείται rapid και πότε PCR

Advertisement

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε στο MEGA, για το πότε πρέπει να κάνει κάποιος μοριακό τεστ ή rapid, την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «όμικρον» αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων.

«Ο μεγάλος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας όσοι είμαστε θετικοί και να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους μας στον ιό. Επομένως, οτιδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας είναι πολύ σημαντικό. Γι αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος ο οποίος, είναι εμβολιασμένος και δεν νοσεί για πρώτη φορά – καθώς όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά –  είναι στο σπίτι του και έχει ένα θετικό rapid test, αυτό επαρκεί, να μη κανει μοριακο τεστ, να κάτσει στο σπίτι», ανέφερε αρχικά ο κ. Γώγος.

Σχετικά με τους τρομακτικούς αριθμούς κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, ο Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε πως, «Ειναι πραγματικο «τσουνάμι», είναι απρόσμενο. Ακόμη και οι απαισιόδοξοι μιλούσαν για νούμερα της τάξεως των 15.000 κρουσμάτων. Τα μεγέθη θα αυξηθουν, είμαστε στην αρχή ακόμα της αυξησης. Το 35 μπορει να γινει 40 και 50. Στην πραγματικότητα τα κρούσματα είναι περισσότερα από όσα δηλώνονται. Πολλοί είναι ασυμπτωματικοί όποτε η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική και τα νουμερα να είναι πολύ πιο μεγάλα».

Για την μετάλλαξη «όμικρον»

«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τη «Δελτα», αυτή τη στιγμή μπορεί η «όμικρον» να είναι στο 70%, ωστόσο υπάρχει ένα 30% εξίσου επικίνδυνο που αφορά την Δελτα. η οποία σιγά σιγά υποκαθίσταται από την Όμικρον. Η Δέλτα θα καθυστερήσει να φύγει, είναι πολυ μολυσματική και σοβαρή νόσος, όπως έχουμε δει», τόνισε ο κ. Γώγος.

Advertisement

«Η ομικρον καθεαυτή προκαλεί πιο ήπια νόσο. Τα δεδομένα αφορούν νέα άτομα ηλικιακά χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Όταν η νόσος περάσει σε ανεμβολίαστους και με υποκείμενα νοσήματα, τότε δεν αποκλείεται να είναι μολυσματική. Πρόκειται για ένα λοιμώδες νόσημα και πρεπει όλοι να είμαστε προσεκτικοι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θάνατο από την όμικρον στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο lockdown και το άνοιγμα των σχολείων

«Με εμβολιασμενο ένα τόσο μεγάλο ποσοστό από τη νόσο, το τελευταίο πράγμα που συζητιέται να είναι το lockdown. Τα σχολεία είναι ένα ζητούμενο, αλλά η προσπάθεια γίνεται για να μην κλείσουν τα σχολεία. Η νόσος χτυπά τα νέα παιδιά ιδίως επειδή είναι ανεμβολίαστα. Την επόμενη βδομάδα θα επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα από τους ειδικούς και τότε θα δούμε τί περαιτέρω μέτρα θα λάβουμε», κατέληξε ο κ. Γώγος.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement