«Don’t look up»: Το αληθινό νόημα της Νο1 ταινίας του Netflix – που έγινε τυχαία τρομακτικά επίκαιρη

Advertisement

Ανέκαθεν οι εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών κρατούσαν τα δυνατά χαρτιά τους για τη γιορτινή περίοδο, τα οποία όμως, όπως πρόσταζε το πνεύμα των ημερών, ήταν συνήθως ρομαντικές κομεντί ή ατμοσφαιρικά παραμύθια. Ίσως να είναι σημείο των καιρών το γεγονός ότι η νούμερο ένα ταινία των φετινών Χριστουγέννων αφενός προέρχεται από το Netflix, μια τηλεοπτική πλατφόρμα, αφετέρου αφηγείται μια ιστορία καταστροφής του πλανήτη.

Στο «Don’t look up», σε σκηνοθεσία Adam McKay, δύο αστρονόμοι, που υποδύονται οι Leonardo DiCaprio και Jennifer Lawrence, ανακαλύπτουν ότι ένας τεράστιος κομήτης κατευθύνεται προς τη Γη και προσπαθούν να αφυπνίσουν τις αρχές και το κοινό να κάνουν ό,τι μπορούν για τη σωτηρία του πλανήτη. Όμως οι αντιδράσεις που αντιμετωπίζουν δεν είναι, ακριβώς, οι αναμενόμενες (ή μπορεί και να είναι, εδώ που τα λέμε): το ενδιαφέρον του κόσμου φαίνεται να μονοπωλούν πολιτικά σκάνδαλα και ο χωρισμός ανάμεσα σε δύο δημοφιλείς ποπ σταρ. Οι φωνές των επιστημόνων όχι απλώς δεν βρίσκουν απήχηση, αλλά καταλήγουν να γίνουν χιουμοριστικά memes και να τροφοδοτήσουν θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο.

Οι φωνές των επιστημόνων όχι απλώς δεν βρίσκουν απήχηση, αλλά καταλήγουν να γίνουν χιουμοριστικά memes και να τροφοδοτήσουν θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο.

Ο αρχικός στόχος του McKay ήταν να σατιρίσει την αδιαφορία, έως και την άρνηση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και αναμφίβολα δεν θα δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει τη συνεργασία του Leonardo DiCaprio, που τα τελευταία χρόνια φημίζεται για τις φιλοπεριβαλλοντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει. Στη διάρκεια της προετοιμασίας της ταινίας, ωστόσο, έσκασε και η πανδημία και κάπως έτσι το «Don’t look up» έγινε (ακόμα πιο) επίκαιρο, τρομακτικά επίκαιρο, με τον κόσμο να διχάζεται ανάμεσα σε όσους προειδοποιούν για τη θανατηφόρο απειλή του κομήτη, σε εκείνους που προσπαθούν να επωφεληθούν οικονομικά από αυτήν, και στους αρνητές, οι οποίοι, απλά, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κομήτης.

Advertisement

Στο καστ βλέπουμε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ σε ρόλους διαφορετικούς από εκείνους στους οποίους τα έχουμε συνηθίσει, για παράδειγμα τον DiCaprio να μη διστάζει να τσαλακώσει την εικόνα του, ερμηνεύοντας έναν nerdy επιστήμονα, τη Meryl Streep να υποδύεται την αδίστακτη και διεφθαρμένη πρόεδρο των ΗΠΑ, την Cate Blanchett να ενσαρκώνει μια σέξι, ξανθιά τηλεοπτική παρουσιάστρια και τον Timothee Chalamet να μεταμορφώνεται σε έναν «σκεϊτά» που ερωτεύεται σφόδρα την ορμητική και παρορμητική αστρονόμο Jennifer Lawrence. Η Ariana Grande, που συναντάμε στον ρόλο της ποπ τραγουδίστριας, είναι από τους λίγους ηθοποιούς εδώ που, απλά, ερμηνεύουν τον εαυτό τους. Και μπορεί οι χαρακτήρες να είναι καρικατούρες και κάποια αστεία χοντροκομμένα, αλλά η υπερβολή εξυπηρετεί άνετα τους σκοπούς της ταινίας.

Ωστόσο, η ανατροπή δεν γίνεται μόνο στη διανομή ρόλων αλλά και στην εξέλιξη του σεναρίου, με τους δημιουργούς του (spoiler alert) να μην κρύβουν την απαισιοδοξία τους για την κατάληξη του ανθρώπινου είδους. Μη βιαστείτε, ωστόσο, να κλείσετε την τηλεόραση μόλις πέσουν οι τίτλοι τέλους, γιατί μετά από αυτούς ακολουθεί ένα έξυπνο και λυτρωτικό comic relief.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement