Πότε θα στηθούν οι κάλπες: Τον Απρίλιο οι αποφάσεις Μητσοτάκη

ΦΩΤ. ΕUROKINISSI
Advertisement

Σε (προ)εκλογικό κλίμα εισέρχεται η χώρα. Η δυναμική του σεναρίου της άνοιξης. Το Μαξίμου ότι η πανδημία οδεύει τον Μάρτιο προς το τέλος της. Νέες ανατιμήσεις το προσεχές διάστημα στα είδη πρώτης ανάγκης.

Στο «τέλος της πανδημίας» στις αρχές της άνοιξης ελπίζει το Μαξίμου, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα για το χάρτη των εκλογών. «Σενάρια ακόμα και για τέλη της άνοιξης, στο τραπέζι το φθινόπωρο», αποκάλυπταν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 30 Δεκεμβρίου, «Εκλογές τον Ιούνιο; Γιατί το σενάριο έχει ρεύμα», τόνιζε την Παρασκευή στο iEidiseis ο Κρίτων Αργυρίου.

H χώρα πλέον εισέρχεται σε (προ)εκλογικό κλίμα.

Το Μαξίμου φέρεται να έχει ενημερωθεί πως επιστήμονες που εμπιστεύεται ότι τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου η χώρα θα έχει ξεμπλέξει με την πανδημία, εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη, αν και μέχρι τότε –και κυρίως τον Ιανουάριο- η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Advertisement

Ελπίζοντας οι εκτιμήσεις αυτές να μην αποδειχθούν όπως οι εκτιμήσεις του πρωθυπουργού για το «τελευταίο μίλι», ο πρωθυπουργός θα κάνει «ταμείο» και θα αποφασίσει τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις του τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου. Οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου μάλιστα εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικές ως προς τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον χρόνο των επόμενων εκλογών, με τα τέλη της άνοιξης-αρχές φθινοπώρου να είναι πλέον πάνω στο τραπέζι.

Οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου, επίσης, θα δείξουν αν το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη σταθεροποιείται, πράγματι, σε υψηλότερα ποσοστά ή είναι λίγο πάνω από τις συνήθεις αποδόσεις του, αλλά και πόσο «θα κόβει» από τη Νέα Δημοκρατία», καθώς οι αρχικές «εκτιμήσεις» ότι «θα κόβει μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ» δείχνουν ότι αποτελούσαν ευσεβείς πόθους, παρά πραγματικότητα. Το ίδιο διάστημα θα φανεί και το μέγεθος της ανάκαμψης που θα επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κινήσεις που σχεδιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο του κόμματός του, αλλά και μετά από αυτό.

Το επόμενο διάστημα, πάντως, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για ανατιμήσεις στα προϊόντα πρώτης ανάγκης ακόμα και στα επίπεδα του 6-7%! Ο δε διεθνής παράγοντας είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτος στην περιοχή, όχι μόνο γιατί τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Ιταλία (και δευτερευόντως σε Πορτογαλία) θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και γιατί ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια για το πού θα οδηγήσει ακριβώς η κρίση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.

Advertisement

Ο κύκλος της πανδημίας θα είναι, ωστόσο, αυτός που θα ορίσει σε μεγάλο βαθμό το χρόνο των εκλογών. Και προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τίποτε-αν και ένας πραγματικός αιφνιδιασμός δεν μπορεί να είναι παρά οι κάλπες στα τέλη της άνοιξης. Αφού προηγηθεί ένας (προ)εκλογικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement