Το Μαξίμου ρίχνει στο τραπέζι τις …τριπλές κάλπες

Advertisement

Έμμεση παραδοχή πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ούτε με τις δεύτερες εκλογές να μπορέσει να πετύχει αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης! Παραδοχή ότι η κυβέρνηση θα εμφανίσει το επόμενο διάστημα σημαντική δημοσκοπική κάμψη, ελπίζει σε -μερική, έστω- ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας.

Το σενάριο της τρίτης κάλπης ρίχνει στο τραπέζι το μέγαρο Μαξίμου, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών του φιλοκυβερνητικού Τύπου!

Παραδέχεται δηλαδή ότι είναι πολύ πιθανό ότι ούτε με τον εκβιασμό που θα επιχειρήσει την πρώτη Κυριακή που οι εκλογές πραγματοποιούνται με απλή αναλογική θα μπορέσει να πετύχει αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή, με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη-Βελόπουλου.

Advertisement

Παραδέχεται δηλαδή ότι δεν θα μπορέσει να λάβει ούτε στη δεύτερη κάλπη ένα ποσοστό 37,5%-38%, ποσοστό που απαιτείται για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, έστω και με οριακή πλειοψηφία. Και, συνεπώς, αρχίζει να καλλιεργεί από τώρα το σενάριο και τρίτης κάλπης, όπως ακριβώς έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1989-90, ώστε αφενός να εντείνει τον εκβιασμό προς τους πολίτες, αφετέρου να καλλιεργήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο!

Το Μαξίμου, δηλαδή, στο όνομα της «σταθερότητας» απειλεί (γιατί περί απειλής πρόκειται) τη χώρα με τριπλές εκλογές, με δίμηνη δηλαδή τουλάχιστον περιπέτεια. Απειλή που καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν υπολογίσει κανένας πως με τη μη συγκρότηση κυβέρνησης από τις κάλπες, θα συγκροτηθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό, έναν εκ των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, με ερωτηματικά για το πώς σε μια τέτοια περίπτωση να αντιμετωπιστεί τυχόν έκτακτες καταστάσεις στα ελληνοτουρκικά ή και αυτή ακόμα την οικονομία.

Το δίλημμα της «σταθερότητας», η οποία μπορεί να επιτευχθεί, κατά το Μαξίμου, «μόνο με αυτοδύναμη κυβέρνηση», αποτελεί τον εκβιασμό που επιχειρεί στο εκλογικό σώμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως το ανέλυσε λεπτομερώς ο ίδιος με τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, γνωρίζοντας την κόπωση των πολιτών από την υπερδωδεκαετή περίοδο των μνημονίων και της πανδημίας!

Advertisement

Ξεπερνώντας όμως σκοπίμως ότι η αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν είναι απαραιτήτως και σταθερή κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την περίοδο των μνημονίων: Με αυτοδύναμες κυβερνήσεις εισήλθαμε αυτά, με κυβερνήσεις συνεργασίας (Σαμαρά-Βενιζέλου) τα επιβάλαμε, με κυβερνήσεις συνεργασίας (Τσίπρα-Καμμένου) βγήκαμε από αυτά, ενώ η τελευταία κυβέρνηση της συγκεκριμένης περιόδου με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα υπήρξε η μακροβιότερη κυβέρνηση!

Επιπλέον, σκοπίμως ξεπερνιέται ότι «αυτοδύναμη κυβέρνηση» δεν σημαίνει απαραιτήτως και ισχυρή, ούτε απαραιτήτως και κυβέρνηση προς όφελος των συμφερόντων των πολλών-αντιθέτως, μπορεί να σημαίνει ανεξέλεγκτη κυβέρνηση, ιδίως εάν ασκεί δεύτερη θητεία, αν δηλαδή εκπνέει τον οχταετή κύκλο που σε συνθήκες «κανονικότητας» παρατηρείται στη χώρα την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Πέραν του εκβιασμού, πάντως, που επιχειρείται, με το να πέφτει στο τραπέζι το σενάριο των τριπλών εκλογών, υπάρχει παραδοχή στο Μαξίμου ότι τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις για συγκράτηση από τη Νέα Δημοκρατία των ποσοστών του 2019, δεν τις πιστεύει ούτε καν η ηγεσία της.

Advertisement

Οι πληροφορίες, επιμένουν πως στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση εμφανίζει σημαντικές απώλειες το τελευταίο διάστημα, ελπίζοντας πως τις απώλειες αυτές θα μπορέσει αναπληρώσει έστω και μερικώς με τέλος της πανδημίας, που όπως από το Σάββατο το πρωί γράψαμε ελπίζει ότι θα έρθει αρχές της άνοιξης. Υπενθυμίζουμε δε και τα σχέδια για έναν (προ)εκλογικό ανασχηματισμό, επίσης την άνοιξη, όπως και τις δυσκολίες που έχει ο πρωθυπουργός για κάτι τέτοιο!

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement