Μπρα ντε φερ κυβέρνησης – ειδικών για την άρση μέτρων στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον

Advertisement

Η κοινή γραμμή πλεύσης κυβέρνησης – ειδικών το ζητούμενο, ενώ η μετάλλαξη Ομικρον αναμένεται να κορυφωθεί. Δύο γραμμές για την άρση μέτρων και για τη μουσική στην εστίαση.

Η «Ομικρον» φέρνει τις πρώτες οφθαλμοφανείς δυσλειτουργίες στην επικοινωνία κυβέρνησης – ειδικών, με τις δύο πλευρές να δυσκολεύονται όλο και παραπάνω να καταλήξουν σε κοινή γραμμή πλεύσης αλλά και να εκπέμψουν ενιαίο μήνυμα, με ό,τι αυτό σημαίνει για το τί εισπράττουν οι πολίτες αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καταγράφεται ξεκάθαρα αυτή η δυσκολία συνεννόησης. Η αρχή έγινε με τον κανόνα του 50%+1 για να κλείσει μία σχολική τάξη, που κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν σε εισήγηση των επιστημόνων και οι δεύτεροι εν συνεχεία το διέψευδαν. Λόγω και της ευαίσθητης φύσης του ζητήματος των σχολείων, η κόντρα πήρε και δημόσια διαστάσεις με εμφανή την αγωνία για το ποιος θα χρεωθεί τυχόν περιπέτειες με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Advertisement

Εν συνεχεία, μία σειρά από ειδικούς εξέφρασαν δημόσια την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα. Η στάση αυτή, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, προκάλεσε δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό επιτελείο και η αντίδραση ήρθε λίγο αργότερα από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα, ο οποίος άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά τα μέτρα.

Δύο γραμμές για την άρση μέτρων και τη μουσική στην εστίαση

Χθες, συνέβη το ακριβώς αντίστροφο. Προηγήθηκαν διαρροές στα ΜΜΕ ότι επίκειται χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και συγκεκριμένα της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση αλλά και την αύξηση των θεατών στους αθλητικούς αγώνες. Λίγο αργότερα, μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων εξέφραζαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι πριν καν συνεδριάσουν – σήμερα και αύριο – προαναγγέλλονται αποφάσεις που μάλιστα κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που προκρίνουν οι ειδικοί.

Οι ειδικοί φέρονται να εστιάζουν κυρίως στον κίνδυνο χαλάρωσης που μπορεί να επιφέρει τυχόν άρση έστω και ενός από τα περιοριστικά μέτρα, σε μία στιγμή, κατά την οποία αναμένεται δραματική, εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Advertisement

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του iEidiseis, σειρά διακεκριμένων επιστημόνων υποδέχθηκε με φανερή δυσφορία τις πληροφορίες που έφεραν την κυβέρνηση να εξετάζει τη σταδιακή άρση ορισμένων από τα μέτρα που ισχύουν, όπως τον αριθμό των θεατών στα αθλητικά παιχνίδια και την απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση. «Θα είναι μεγάλο λάθος, τη στιγμή της κορύφωσης της πανδημίας, να στείλουμε μήνυμα χαλάρωσης, διότι αυτό θα συμπαρασύρει και όλα τα άλλα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την προστασία από τη μετάλλαξη Όμικρον» τονίζει στον «iEidiseis» κορυφαίος επιστήμονας της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το κλίμα ανησυχίας μεταξύ των ειδικών έφτασε και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα αναμένει τη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να καταλήξει σε αποφάσεις.

Η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής φέρεται να τάσσεται υπέρ της παράτασης των υφιστάμενων μέτρων κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα, και συγκεκριμένα μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, ή και μέχρι τα τέλη του μήνα, αν απαιτηθεί, προκειμένου να αξιολογηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια ιδιαίτερα οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας.

Advertisement

Αν εισηγηθούν την παράταση των μέτρων, τότε πιθανότατα θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ρίσκο, σε συνδυασμό με τα σχολεία, είναι εξαιρετικά υψηλό.

Πάντως, παρ ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται εκθετική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και μαζικές μολύνσεις εργαζομένων σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, η κυβέρνηση δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή περαιτέρω «σφίξιμο» του κλοιού προς τους ανεμβολίαστους. «Μετά την καθιέρωση του επταμήνου για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η οποία συναρτάται από την τρίτη δόση σε όλους τους ενήλικες, δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω μέτρων προς τους ανεμβολίαστους» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement