Ο Τζόκοβιτς προπονείται και το θρίλερ συνεχίζεται: Ερευνούν ψευδή δήλωση οι αρχές – Το έγγραφο που τον «καίει»

Advertisement

Την ώρα που ο Νόβακ Τζόκοβιτς συνεχίζει την προετοιμασία του στη Μελβούρνη ενόψει της έναρξης του Australian Open σε έξι ημέρες, συνεχίζεται το θρίλερ για την παραμονή του ή μη στην Αυστραλία. Το νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη του τένις και πολυνίκης του αυστραλιανού τουρνουά προπονήθηκε για δεύτερη φορά στη Rod Laver Arena κεκλεισμένων των θυρών και δίχως την παρουσία φωτογράφων ή καμερών. Τα αυστραλιανά ΜΜΕ πάντως επιστράτευσαν drone για να τραβήξουν πλάνα απ’ την προπόνηση…

Advertisement

Ο ελληνικής καταγωγής υπουργός Χοκ

Ωστόσο ακόμη είναι αβέβαιο αν ο Νόλε θα μπορέσει να λάβει μέρος στο Australian Open καθώς εκκρεμεί η απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας Άλεξ Χοκ. Ο Αυστραλός πολιτικός, ο οποίος έχει ρίζες στην Ελλάδα καθώς η μητέρα του γεννήθηκε στον Χορτιάτη και ο παππούς του μεγάλη αντιστασιακή δράση κατά την Κατοχή, έχει τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση Τζόκοβιτς παρά τη δικαίωση του Σέρβου απ’ το ομοσπονδιακό δικαστήριο που αναίρεσε την ακύρωση της βίζας του. Ο Χοκ, βάσει της δύναμης που του δίνει ο αυστραλιανός νόμος, μπορεί να ακυρώσει την απόφαση του δικαστηρίου εφόσον κρίνει ότι απειλείται η δημόσια ασφάλεια ή η δημόσια υγεία και να διατάξει είτε την απέλαση είτε και τη σύλληψη (!) του Τζόκοβιτς. Και πάλι όμως ο Σέρβος θα έχει δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ανατρέψει εκ νέου την απόφαση. Το Australian Open όμως πλησιάζει καθώς αρχίζει τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου…

«Όπως τονίστηκε και χθες στο δικαστήριο, ο υπουργός Χοκ εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης της βίζας του κυρίου Τζόκοβιτς. Σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία, ο υπουργός Χοκ θα εξετάσει διεξοδικά την υπόθεση. Mε το θέμα ακόμα να εκκρεμεί, είναι ανάρμοστο, για νομικούς λόγους, να γίνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης που εκδόθηκε περίπου στις 4 το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα).

Ερευνούν για… ψευδή δήλωση

Το ζήτημα πλέον είναι τι θα πράξει ο υπουργός Χοκ με την παγκόσμια κοινή γνώμη να έχει στρέψει την προσοχή της στην Αυστραλία. Οι επικρίσεις ήδη είναι πολλές για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την κατάσταση η αυστραλιανή κυβέρνηση και κυρίως με την εχθρική (όπως χαρακτηρίζουν πολλοί) στάση την οποία τηρεί απέναντι στον Τζόκοβιτς. Η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσο μιας κρίσης που προέκυψε απ’ το… πουθενά και από εδώ και πέρα ό,τι κι αν αποφασίσει, θα βγει χαμένη καθώς κατόρθωσε (λόγω των χειρισμών της) να διχάσει τον κόσμο τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Advertisement

Όπως εκτιμούν τα διεθνή ΜΜΕ και βάσει της πληροφόρησης που υπάρχει, ο Χοκ δεν θα λάβει την απόφαση κατά τη διάρκεια της Τρίτης (11/1) καθώς όπως τονίζεται οι αρχές ελέγχουν εξονυχιστικά την υπόθεση προκειμένου να εντοπίσουν λάθη και παραλείψεις της πλευράς Τζόκοβιτς. Το βασικότερο όλων που εξετάζεται είναι αν ο Σέρβος έχει δώσει ψευδή στοιχεία κατά την άφιξή του στη χώρα. Πώς προκύπτει αυτό; Στο έγγραφο που συμπλήρωσε για την είσοδό του στην Αυστραλία, στην ερώτηση αν τις τελευταίες 14 ημέρες είχε βρεθεί σε άλλη χώρα, φέρεται να τσέκαρε το κουτάκι με το «όχι». Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς λίγες ημέρες πριν βρέθηκε στην Ισπανία για προπονήσεις, όπως αποδεικνύεται από αναρτήσεις στα social media αλλά και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Μάλιστα, η νομοθεσία αναφέρει πως η δήλωση ψευδών στοιχείων μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης ως και 12 μήνες. Ωστόσο, η πλευρά του Τζόκοβιτς τονίζει ότι δεν συμπλήρωσε ο ίδιος το έγγραφο αλλά οι υπάλληλοι του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια της άφιξής του. Κάτι όμως το οποίο αμβισβητεί η αυστραλιανή πλευρά.

Πώς εξηγείται η στάση της κυβέρνησης

Το ερώτημα που εγείρεται απ’ τα διεθνή ΜΜΕ είναι γιατί η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει τραβήξει στα άκρα την υπόθεση Τζόκοβιτς. Αυτό το οποίο λέγεται είναι πως ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών και με τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον να βρίσκεται χαμηλά, επιχειρείται μια ύστατη προσπάθεια ανέβει η δημοφιλία του στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη η παραμονή (με την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου) του ανεμβολίαστου Τζόκοβιτς στη χώρα, την ώρα που οι Αυστραλοί πολίτες έχουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς ακόμη και για μετακινήσεις εσωτερικού (από πολιτεία σε πολιτεία) εφόσον είναι ανεμβολίαστοι, έχει ενισχύσει την οργή…

Advertisement

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η άποψη του δικηγόρου σε θέματα μετανάστευσης, Ντανιέλ Έστριν, ο οποίος μιλώντας στο BBC τόνισε ότι ο Χοκ θα προχωρήσει στην ακύρωση της βίζας για «λόγους αρχής» και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι ο υπουργός μπορεί να ακυρώσει τις βίζες αν είναι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον και αυτή είναι πιθανόν η αιτιολόγηση που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση απέλασης του Τζόκοβιτς».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement