Στην Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Πάρκων το δάσος της Κούπας

Advertisement

Στην Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Πάρκων (Federation of European Parks ή Europarc Federation) ανήκει πλέον το δάσος της Κούπας, της περιοχής όπου στέκονται αγέρωχες τέσσερις αιωνόβιες βελανιδιές στο όρος Πάικο του Κιλκίς.

Ο Συνεταιρισμός Διαχείρισης του Δάσους Κούπας ανακοίνωσε το γεγονός, επισημαίνοντας την υποστήριξη των τοπικών φορέων (Δήμου, Περιφέρειας, Δασικής Υπηρεσίας, εθελοντών) στις προσπάθειες που καταβάλλει για την προστασία και την ανάδειξη του τόπου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Πάρκων είναι ένας διεθνής, ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός οργανισμός, που έχει στόχο την ανάδειξη και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, όπως αυτή εντοπίζεται σε σημεία με χαρακτηριστικά επισκέψιμων πάρκων. Σε αυτήν μετέχουν 365 πάρκα από 40 χώρες, περιλαμβάνοντας από ελληνικής πλευράς, εκτός από την Κούπα πλέον, περιπτώσεις όπως του Αίνου, της Βόρειας Πίνδου, του Υμηττού, καθώς και της Καισαριανής, για την οποία αρμόδια είναι Φιλοδασική Ένωση Αθηνών.

Advertisement

Ανάμεσα στα οφέλη που αναμένονται από αυτή τη συμμετοχή για την Κούπα, όπως και για την ευρύτερη περιοχή του Πάικου, είναι να γίνει αυτή καλύτερα γνωστή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και να διευρύνει τους ορίζοντες της τεχνογνωσίας των φορέων που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη, την αξιοποίηση, αλλά και την προστασία των όντως αξιόλογων, αν όχι και πράγματι μοναδικών, φυσικών και πολιτιστικών της χαρακτηριστικών.

Άλλωστε, για να διασφαλιστεί καλύτερα η προοπτική του δασοκτήματος, τόσο από γενικότερη άποψη όσο και από άποψη προσαρμογής του στα δεδομένα μετά την πανδημία, ο Συνεταιρισμός συντάσσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο (Μάστερ Πλαν) που είναι ήδη στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του. Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες και για τον ακριβή προσδιορισμό της ηλικίας των αιωνόβιων βελανιδιών.

Advertisement

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιάννης Κίτης αναφέρεται ιδιαίτερα στις προσπάθειες σύνδεσης των ανθρώπων με μέρη όπως η Κούπα, προς όφελος του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, της φύσης και της κοινωνίας.

*Φωτ.Συνεταιρισμός Διαχείρισης του Δάσους Κούπας

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement