Το παρασκήνιο πίσω από το ομόφωνο «ναι» στην πρόταση Τσίπρα για την Αυγή

Advertisement

Τα τέσσερα βασικά σημεία της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η ομόφωνη απόφαση στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Η ομόφωνη έγκριση της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα, η ακύρωση της αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου της Αυγής, η «διάσπαση» της Ομπρέλας με την ηχηρή διαφοροποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που στοιχήθηκε πίσω από την εισήγηση του Προέδρου και της Διοίκησης καθώς και η αναδίπλωση του Νίκου Φίλη αποτελούν τα τέσσερα βασικά σημεία της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το οικονομικό αδιέξοδο των κομματικών Μέσων.

Όπως σημείωναν κομματικές πηγές μετά την επτάωρη τηλεδιάσκεψη, το ΠΣ «επανεπιβεβαίωσε ομόφωνα την εμπιστοσύνη του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αυγής και εξουσιοδότησε τα μέλη του να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες και να είναι, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης, εν λειτουργία της εφημερίδας».

Αν και το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου, το οποίο ουδείς ήθελε, εν τέλει αποτράπηκε, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια για πανηγυρισμούς. Και τούτο, διότι πίσω από τις «δύσκολες αποφάσεις», μετά και την αποδοχή των αιτήσεων εθελουσίας έναντι 28 μισθών άμεσα καταβλητέων, κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες πως δεν βρίσκεται ικανός αριθμός απολύσεων, προκειμένου μαζί με ένα νέο οργανόγραμμα και συνολική αναδιάρθρωση των κομματικων Μέσων, αυτά να καταστούν βιώσιμα, με την κρατική χρηματοδότηση που θα δίνει το κόμμα να μειώνεται από το 75% μίνιμουμ στο 50%.

Στο πλάνο αυτό εξάλλου, με ρητή αναφορά στην ανάγκη απολύσεων από την Διοίκηση κατόπιν αξιολόγησης, προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου, συμφώνησαν ομόφωνα όλα τα μέλη του ΠΣ, συμπεριλαμβανομένης και της «Ομπρέλας», αναγνωρίζοντας πως είναι αδιανόητο να υπάρχει σοβαρός αριθμός εργαζομένων – προφανώς όχι πλειοψηφικός, που δεν κρίνονται ποιοτικά ανεπαρκείς αλλά ποσοτικά… ανύπαρκτοι, αφού έχουν να εργαστούν ή να στείλουν κάποιο ρεπορτάζ κατά περιπτώσεις δύο ή και περισσότερα χρόνια αλλά συνεχίζουν να μισθοδοτούνται κανονικά.

Advertisement

Η συνεδρίαση πάντως συντελέστηκε σε ιδιαίτερα δύσκολο και συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, εξαιτίας ακριβώς των δύσκολων αποφάσεων και των σκληρών διλημμάτων που βάζει το οικονομικό αδιέξοδο της Αυγής. Σενάρια παράτασης των αποφάσεων στο μέλλον και δη μετά το Συνέδριο δεν υιοθετήθηκαν αλλά ούτε και υποστηρίχθηκαν επί της ουσίας, αφού κατέστη σαφές πως εάν δεν ληφθούν τώρα αποφάσεις, είναι νομοτελειακό πως μετά το πέρας πέντε μηνών, δεν θα υπάρχει περιθώριο επιλογής αλλά μία και μόνο κατάληξη: Η οριστική χρεωκοπία του συνόλου του Ομίλου, με κλείσιμο όλων των Μέσων και μάλιστα πιθανόν σε προεκλογική περίοδο, καθώς και η συνεπακόλουθη οικονομική δυσχέρεια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να έχει τακτοποιημένα τα του οίκου του και να μην χρωστά ούτε ένα ευρώ σε τράπεζες.

«Μέτωπο» Τσίπρα – Τσακαλώτου

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, τόσο του Πολιτικού Συμβουλίου όσο και του Πολιτικού Κέντρου που είχε προηγηθεί την Τετάρτη, ήταν η σαφής και ξεκάθαρη διαφοροποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την εσωκομματική «αντιπολίτευση» της Ομπρέλας, αφού τάχθηκε με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και της διοίκησης της εφημερίδας. Δεν είναι ίσως τυχαίο πως όταν άπαντες επεσήμαναν εισηγητικά το δύσκολο χαρακτήρα της χθεσινής συνεδρίασης, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Αν ξέρατε πόσες δύσκολες αποφάσεις κληθήκαμε να πάρουμε στο παρελθόν με τον Ευκλείδη… ».

Στην πολύωρη συζήτηση, αποτέλεσε εν τέλει ουσιαστικά κοινή παραδοχή πως πέρα από την ανάγκη διατήρησης του καθημερινού φύλλου και την ανάγκη εξόρμησης για εγγραφή συνδρομητών και εξυγίανσης «εν κινήσει» της εφημερίδας, δεν διατυπώθηκε κάποια συγκεκριμένη και κοστολογημένη οικονομοτεχνικά αντιπρόταση από όσους τάχθηκαν κατά του σεναρίου αναστολής του φύλλου, κυρίως από την πλευρά της «Ομπρέλας». Η συνθετική εν τέλει εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά από ώρες συνεδρίασης, που προβλέπει τη διατήρηση της καθημερινής έκδοσης με την ριζική αναδιάρθρωση ωστόσο των Μέσων και με πρόβλεψη απομακρύνσεων, υιοθετήθηκε ομόφωνα από το κομματικό όργανο.

Advertisement

Απομόνωση και αναδίπλωση Φίλη

«Παραφωνία» αποτέλεσε η τελική τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, ο οποίος στο κλείσιμο της συνεδρίασης πυροδότησε το κλίμα με την πρότασή του για σύσταση Επιτροπής ελέγχου της Διοίκησης και νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης. Η πρόταση εκλήφθηκε ως επιχείρηση επιτροπείας της Διοίκησης για… face control στις αλλαγές που θα γίνουν, με στέλεχος της Ομπρέλας μάλιστα να αφήνει αιχμές κατά του πρώην διευθυντή της Αυγής για «ιδιοκτησιακές αντιλήψεις» και να τάσσεται υπέρ της πρότασης Τσίπρα. Ενδεικτικό του κλίματος, αφού ανέβηκαν κατακόρυφα οι τόνοι και η συνεδρίαση πήγε να εκτραπεί, είναι ότι η εισήγηση Τσίπρα, χωρίς κάποια πρόταση να έχει μπει αντιπαραθετικά, υπερψηφίστηκε ομόφωνα και ο κ. Φίλης απέσυρε τις προτάσεις του.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement