Αισιοδοξία Μπουρλά: Θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω την Άνοιξη – Τι είπε για αντιικά χάπια

Advertisement

Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της πανδημίας, εκφράζει ο επικεφαλής του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά διαβεβαιώνοντας ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα.

Θα πάρουμε σύντομα τη ζωή μας πίσω… είμαστε σε καλή θέση να το πετύχουμε αυτό την άνοιξη, χάρη σε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», διαβεβαίωσε ο CEO της Pfizer.

Αναλύοντας το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Pfizer στη Γαλλία, ο κ. Μπουρλά υποστηρίζει ότι η εταιρεία του θα αναθέσει στη γαλλική Novasep ένα μέρος της παγκόσμιας παραγωγής του αντιικού χαπιού κατά της νόσου Covid, «Paxlovid».

Advertisement

«Ο αμερικανικός φαρμακευτικός όμιλος θα επενδύσει περισσότερα από 520 εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία σε διάστημα πέντε ετών», υποστηρίζει ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, στη «Le Figaro».

Ο Αλμπερτ Μπουρλά  εξηγεί πως με την κίνηση αυτή, η εταιρεία ενισχύει τις παραγωγικές της ικανότητες, μέσω της συμφωνίας της με τη Novasep (πρόκειται για έναν όμιλο εταιρειών, με έδρα τη Λυών, που ασχολείται με την βιοφαρμακευτική τεχνολογία), η οποία θα παρασκευάσει το Paxlovid, το χάπι κατά της Covid, στο εργοστάσιό της στο Mourenx.

Αυτή η θεραπεία θα μείωνε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου των ασθενών κατά 89% εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου Covid, σύμφωνα με την Pfizer.

Advertisement

Το αμερικανικό εργοστάσιο με έδρα τη Γαλλία, όπως προσθέτει, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό και η εταιρεία σχεδιάζει πιθανή επέκταση παραγωγής και «σε άλλες εγκαταστάσεις της Novasep προκειμένου να αυξήσει σημαντικά τον όγκο από το 2023.

Η Pfizer σχεδιάζει επίσης να επενδύσει εκτενέστερα στη γαλλική βιοτεχνολογία, ιδιαίτερα στους τομείς της ογκολογίας, των σπάνιων ασθενειών, των αυτοάνοσων νοσημάτων και του mRNA. Τέλος, το εργαστήριο έχει δεσμευτεί απέναντι στα γαλλικά νοσοκομεία να αυξήσει τις κλινικές του δοκιμές σε Γάλλους ασθενείς.

Στην ερώτηση γιατί η Pfizer προτίμησε να κάνει μία μεγάλη επένδυση στη Γαλλία, ο Αλβέρτος Μπουρλά λέει χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας άνοιξε τις πόρτες, καλωσορίζοντας τις ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα τις βιομηχανικές επενδύσεις. Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατέστησαν τη Γαλλία μία χώρα πολύ ανταγωνιστική. Επιπλέον, η τεχνογνωσία στις τεχνολογίες του τομέα υγείας είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη».

Advertisement

Προ ημερών ο ίδιος είχε σημειώσει ότι «ο ιός δεν θα φύγει, θα παραμείνει ίσως για μια δεκαετία. Είναι ενδημικός, έχει την ικανότητα να δημιουργεί παραλλαγές για τις οποίες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα συνεχίσει να συνυπάρχει με την ανθρωπότητα για τα επόμενα χρόνια».

«Τα εμβόλια και η φυσική ανοσία δεν διαρκούν πολύ. Το γνωρίζουμε αυτό με όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής και πρόκειται να το μάθουμε και με την Όμικρον: η ανοσολογική απόκριση διαρκεί μερικούς μήνες. Για αυτό έχω κάνει την πρόβλεψη ότι θα χρειαστούμε μια σειρά από τρεις δόσεις και στη συνέχεια έναν ετήσιο επανεμβολιασμό, για να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο ανοσίας. Φαίνεται όμως ότι είναι μια πρόκληση, γιατί η νέα παραλλαγή εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης, πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Σοβαρή αποκλιμάκωση

Μια μικρή ύφεση του ιικού φορτίου κάτω από 20% διαφαίνεται από την ανάλυση των λυμάτων στην Αττική, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Advertisement

«Η ανάλυση των λυμάτων της Αθήνας δείχνει μια μικρή ύφεση κάτω από 20% αυτή την εβδομάδα. Αυτό προφανώς δεν είναι σε συνάρτηση με τη μείωση που βλέπουμε στην κλινική επιτήρηση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα λύματα βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα, δηλαδή και των ασυμπτωματικών που συνήθως διαφεύγουν της κλινικής επιτήρησης. Υπάρχει περισσότερη διασπορά, αλλά διαφαίνεται μια ύφεση και στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, στα τέλη Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα έχουμε μια σοβαρή αποκλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επικράτηση της Όμικρον αγγίζει το 95% και υπογράμμισε ότι η αναμνηστική δόση προστατεύει καθολικά ως προς τη Δέλτα, αλλά και το 80% όσων νοσούν με την Όμικρον.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος επισήμανε ότι την Άνοιξη θα είμαστε πολύ καλύτερα επιδημιολογικά, με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει κάτι άλλο που θα χειροτερέψει τα πράγματα. Σε ό,τι αφορά στη φυσική ανοσία, υπογράμμισε ότι η ανοσία που παρέχει η φυσική νόσηση διαρκεί λιγότερο και είναι λιγότερο έντονη από την ανοσία των εμβολίων τονίζοντας ότι «για να αποκτήσεις τη φυσική ανοσία παίρνεις το ρίσκο να νοσήσεις σοβαρά».

Advertisement

Σχετικά με τα αντιικά χάπια, ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι ξεκινάει η χορήγηση του χαπιού της Merck, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα έγκριση από τον ΕΜΑ, αλλά θετική γνωμοδότηση.

«Η επιθυμία μας είναι να δούμε το χάπι της Pfizer που έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Όμως για κάποιους μήνες δε θα υπάρχει η δυνατότητα να το παίρνουν όλοι, γιατί είναι ακριβό, της τάξεως των 500-600 ευρώ», κατέληξε.

Μια μικρή ύφεση του ιικού φορτίου κάτω από 20% διαφαίνεται από την ανάλυση των λυμάτων στην Αττική, όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Advertisement

«Η ανάλυση των λυμάτων της Αθήνας δείχνει μια μικρή ύφεση κάτω από 20% αυτή την εβδομάδα. Αυτό προφανώς δεν είναι σε συνάρτηση με τη μείωση που βλέπουμε στην κλινική επιτήρηση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα λύματα βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα, δηλαδή και των ασυμπτωματικών που συνήθως διαφεύγουν της κλινικής επιτήρησης. Υπάρχει περισσότερη διασπορά, αλλά διαφαίνεται μια ύφεση και στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, στα τέλη Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα έχουμε μια σοβαρή αποκλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι η επικράτηση της Όμικρον αγγίζει το 95% και υπογράμμισε ότι η αναμνηστική δόση προστατεύει καθολικά ως προς τη Δέλτα, αλλά και το 80% όσων νοσούν με την Όμικρον.

Κανονικότητα το… Πάσχα

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα επισήμανε στο Open πως την Άνοιξη τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα, ωστόσο ακόμη πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι εισαγωγές ακόμη στα νοσοκομεία είναι πολλές.

Advertisement

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η κα. Γκάγκα επισήμανε πως δεν έχει εξαφανιστεί τελείως, καθώς καθημερινά υπάρχει ένας αριθμός κρουσμάτων και νοσηλειών από την συγκεκριμένη παραλλαγή.

«Πιστεύω πως θα κάνουμε κανονικά Πάσχα, ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην έχουμε περισσότερα προβλήματα», τόνισε.

Όσον αφορά τα σχολεία, η κα. Γκάγκα επισήμανε πως δεν φαίνεται να έχουμε περισσότερα κρούσματα επειδή το τακτικό testing βοηθά και έτσι ελέγχεται όλη η οικογένεια.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement