Έρχονται νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους άνω των 60; – Η εκτίμηση Βατόπουλου

Advertisement

Για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα μέτρα όπως αυτά που εφαρμόζει η Αυστρία όπου οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 έχουν πρόσβαση μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «λογικούς» αυτού του είδους τους περιορισμούς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

«Μπορεί να χρειαστεί να τα δούμε όλα αυτά. Είναι όπλα δημόσιας υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρώτα πρέπει να εξαντληθεί η πειθώ και από εκεί και πέρα θα πάμε σε τέτοιου τύπου διοικητικά μέτρα.

Advertisement

Γιατί έχουμε πάνω από 100 νεκρούς;

Για τον αριθμό των θανάτων από κοροναϊό που χθες Δευτέρα ξεπέρασαν τους 100, ο κ. Βατόπουλος σχολίασε ότι ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και ανέφερε ότι, ανάμεσα σε άλλα, μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.

«Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», τόνισε και παρότρυνε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ή τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.

Advertisement

Εξήγησε πάντως ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου όταν ακόμη η μετάλλαξη Δέλτα βρισκόταν σε έξαρση που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση.

Για τις πέντε ημέρες καραντίνα

Σχετικά με τον γενικό κανόνα 5 ημέρες απομόνωση, 5 ημέρες με μάσκα υψηλής αποτελεσματικότητας για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι ισορροπεί με την ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία.

Χαρακτήρισε «δίκοπο μαχαίρι» το μοριακό τεστ (PCR) στις 5 ημέρες γιατί «πολλές φορές μπερδεύει» ενώ αντίθετα ένα τεστ αντιγόνου (rapid) βοηθά καλύτερα και δείχνει εάν είμαστε ή όχι μεταδοτικοί. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι αυτή η οδηγία δεν αφορά όσους έχουν συμπτώματα, οι οποίοι οφείλουν να μην βγαίνουν από το σπίτι τους.

Advertisement

Λογικά θα εξαφανιστεί η μετάλλαξη Δέλτα

Σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «λογικά θα εξαφανιστεί» εφόσον είναι πιο μεταδοτική η παραλλαγή Όμικρον. Προειδοποίησε ότι η Όμικρον μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριά νόσο αλλά σε μικρότερο ποσοστό αλλά σίγουρα δεν είναι απλό κρυολόγημα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement