Προς χαλάρωση τα μέτρα από την άλλη εβδομάδα – Συνεδριάζουν οι ειδικοί

Advertisement

Συνεδριάζουν αύριο Τετάρτη οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και να αποφανθούν εάν θα πρέπει να χαλαρώσουν ή όχι τα μέτρα κατά του κορονοϊού τα οποία ισχύουν μέχρι και την Κυριακή.

Θα προηγηθεί σήμερα η μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων από τους λοιμωξιολόγους της επιτροπής, ώστε να κρίνουν εάν υπάρχει πράγματι τάση για αποκλιμάκωση ή όχι από τη Μετάλλαξη Όμικρον που σαρώνει όλη τη χώρα.

Μερική χαλάρωση των μέτρων

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι οι ειδικοί της επιτροπής είναι μοιρασμένοι σχετικά με το αν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων από τις 24 Ιανουαρίου. Μάλιστα όπως μεταφέρουν μέλη της επιτροπής στο ethnos.gr, ιδανικά θα ήταν να διατηρηθούν όλα τα μέτρα για άλλη μία εβδομάδα ώστε πράγματι να αποτυπωθεί σε όλη τη χώρα μία εικόνα αποκλιμάκωσης.

Advertisement

Άλλωστε με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών η πορεία της πανδημίας με τη Μετάλλαξη Όμικρον θα αρχίζει να κάμπτεται πλήρως από τις αρχές Φεβρουαρίου και μετά.

Ωστόσο το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, ατύπως περιλαμβάνει την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα από το 10% που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 20%, πιθανώς και παραπάνω.Γι αυτό και οι επιστήμονες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως ώστε τουλάχιστον στην εστίαση να μπορεί να υπάρξει μουσική.

Όμως προβληματισμός επικρατεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ειδικούς επιστήμονες εάν με την επαναφορά της μουσικής ανοίξουν και πάλι τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης όπου είχε καταγραφεί συνωστισμός όλο το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.

Advertisement

Γι αυτό και τα υπόλοιπα μέτρα – σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr – αναμένεται να παραμείνουν. Ειδικότερα τα μέτρα που μένουν σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα θέλουν οι ειδικοί είναι:

  • Σε όλα τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας παραμένει ο περιορισμός για αυστηρά μόνο καθήμενους πελάτες
  • Η χωρητικότητα θα παραμείνει περιορισμένη ενώ διατηρείται και ο αριθμός των 6 ατόμων ανά τραπέζι.
  • Η μάσκα θα συνεχίσει να ισχύει σε όσους πελάτες μετακινούνται εντός των καταστημάτων εστίασης
  • Το ωράριο λειτουργίας αναμένεται να παραμείνει έως τα μεσάνυκτα

Οι επιστήμονες της επιτροπής θεωρούν ότι τα μέτρα που θα παραμείνουν θα πρέπει να ισχύουν τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη και από εκεί και πέρα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα καθορίσει τι πρέπει να επανέλθει και τι όχι.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement