Η πολλή ώρα μπροστά στην τηλεόραση μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση

Advertisement

Καλό είναι να μην βλέπει κανείς «σερί» πολλές ώρες τηλεόραση, αλλά να κάνει διαλείμματα κατά καιρούς, προκειμένου να αποφύγει μια δυνητικά επικίνδυνη – ακόμη και θανατηφόρα – θρόμβωση. Μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα βρήκε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από τέσσερις συνεχόμενες ώρες σχετίζεται με 35% μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβων στο αίμα, σε σύγκριση με την παρακολούθηση λιγότερων των δυόμισι ωρών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Σετόρ Κουνούτσορ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) τριών ερευνών που αφορούσαν συνολικά 131.421 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, χωρίς ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί πέντε έως 20 έτη, στη διάρκεια των οποίων οι 964 διαγνώστηκαν με φλεβική θρομβοεμβολή.

Η δημιουργία θρόμβου αίματος σε μια φλέβα, κυρίως στο πόδι, ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Όταν ο θρόμβος φθάσει στους πνεύμονες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και εγκατασταθεί στην πνευμονική αρτηρία, τότε προκαλείται πνευμονική εμβολή. Από κοινού η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή αποτελούν την φλεβική θρομβοεμβολική νόσο ή φλεβική θρομβοεμβολή, μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, που αποτελεί συχνή αιτία καρδιαγγειακού θανάτου παγκοσμίως. Επειδή δεν έχει τυπικά συμπτώματα, διαγιγνώσκεται δύσκολα και έτσι έχει υποτιμηθεί, ακόμη και από την ιατρική κοινότητα. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο προκαλεί περίπου 50.000 θανάτους στην Ελλάδα και 500.000 στην Ευρώπη.

Advertisement

Η βρετανική μελέτη συμπέρανε ότι όσοι «κολλάνε» στην τηλεόραση, έχουν κατά μέσο όρο 1,35 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν θρομβοεμβολή, σε σχέση με όσους βλέπουν σπάνια τηλεόραση ή ποτέ. «Τα ευρήματα μας δείχνουν επίσης ότι το να είναι κανείς σωματικά δραστήριος, δεν εξαλείφει τον αυξημένο κίνδυνο θρόμβων του αίματος, ο οποίος σχετίζεται με την παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης. Αν πρόκειται να δείτε πολλή τηλεόραση, τουλάχιστον να το κάνετε με διακοπές ενδιάμεσα. Να σηκώνεστε και να τεντώνεστε κάθε 30 λεπτά ή να κάνετε άλλη άσκηση. Και να αποφεύγετε να συνδυάζετε την τηλεόραση με ανθυγιεινά σνακ», επεσήμανε ο Κουνούτσορ.

«Άσχετα με τη σωματική δραστηριότητά σας, το βάρος, την ηλικία και το φύλο σας, η παρακολούθηση πολλών ωρών τηλεόρασης αποτελεί μια επικίνδυνη δραστηριότητα, όσον αφορά την ανάπτυξη θρόμβων στο αίμα. Η ακινησία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη φλεβική θρομβοεμβολή, γι’ αυτό οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να κινούνται μετά από ένα χειρουργείο ή μια μακρινή πτήση. Ιδίως όταν κανείς κάθεται διπλωμένος για ώρες, το αίμα μαζεύεται στα άκρα αντί να κυκλοφορεί και αυτό μπορεί να προκαλέσει θρόμβους. Αν μάλιστα κάποιος τείνει να τρώει ανθυγιεινά σνακ μπροστά στην τηλεόραση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και υπέρταση, δύο παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβων του αίματος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «πρέπει να περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε μπροστά από την τηλεόραση. Οι παρατεταμένες περίοδοι παρακολούθησης πρέπει να διακόπτονται με διαστήματα κινητικότητας, έτσι ώστε να συνεχίζεται η κυκλοφορία του αίματος. Ειδικά αυτό ισχύει για όσους στην καθημερινή ζωή τους κάνουν καθιστική ζωή γενικότερα, για παράδειγμα εκείνοι που εργάζονται για ώρες σε υπολογιστή. Αυτοί πρέπει να σηκώνονται κατά καιρούς και να κινούνται».

ΑΜΠΕ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement