Σχολεία – Κορωνοϊός: Το 20% των μαθητών απουσιάζει – Κλειστά πάνω από 50 τμήματα

Advertisement

Ο φόβος κρατάει τους μαθητές στα σπίτια καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται και οι γονείς, ακόμη και αν αρρωστήσει μόνο ένα παιδί σε ένα τμήμα, αποφεύγουν να στέλνουν τα δικά τους στο σχολείο.

Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία, που έφτασαν στα 46.243 για τα παιδιά ηλικίας έως 17 χρονών, αναγκάζει τους γονείς και κυρίως των μικρών μαθητών να τα κρατούν στο σπίτι καθώς δεν διακινδυνεύουν να κολλήσουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Το ποσοστό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυτής της ηλικίας, από 17.1% που ήταν στις 10 Ιανουαρίου αυξήθηκε την Τρίτη 18 του μήνα στο 18.2%.

Ήδη έχουν κλείσει πάνω από 50 τμήματα τα οποία φυσικά θα ήταν πολύ περισσότερα ένα δεν ίσχυε το 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα. Όπως καταγγέλλουν οι δάσκαλοι πάνω από το 20% των μαθητών δεν πηγαίνει καθημερινά σχολείο λόγω του φόβου των γονέων για τη διασπορά στη σχολική κοινότητα. Όπως αναφέρει η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) για το λόγο αυτό ζητούν για άλλη μια φορά να καταργηθεί το μέτρο του 50%+1. Οι δάσκαλοι τόνισαν επίσης ότι παρά τις πρόσφατες προσλήψεις υπάρχουν ακόμα περίπου 9.000 κενά στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία των Ολοήμερων σχολείων καθώς οι εκπαιδευτικοί τους αναγκάζονται να καλύπτουν ελλείψεις στο κανονικό πρόγραμμα, αλλά και στα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης, ενώ αποκάλυψαν ότι ακόμα δεν έχουν φτάσει στα σχολεία οι περισσότεροι από τους αναπληρωτές που προσλήφθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Advertisement

Τι ζητούν οι καθηγητές

Από την πλευρά τους οι καθηγητές (ΟΛΜΕ) ζητούν την εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η έλλειψη εκπαιδευτικών, αλλά και μείωση της ύλης σε όλες τις τάξεις για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα μαθησιακά ελλείμματα που έχουν διαπιστωθεί. Όπως υπογράμμισαν οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης οι ελλείψεις στα σχολεία δεν μπορούν να καλυφθούν από τους αναπληρωτές οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αναγκάζονται να καλύπτουν πάγιες ελλείψεις, χωρίς να καλύπτονται οι απουσίες λόγω της πανδημίας. Οι ίδιοι ζήτησαν για ακόμη μια φορά να δίνονται δωρεάν μάσκες σε όλους και να χορηγούνται περισσότερα και δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τα κρούσματα στα Ιωάννινα

Εκατοντάδες ήταν τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών στα Ιωάννινα, την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων. Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας εφαρμόζουν το σχέδιο «ανοσία της αγέλης στα θρανία», αδιαφορώντας για τον υγειονομικό αντίκτυπο τόσο στα σχολεία, όσο και στην ευρύτερη κοινότητα. Για το λόγο αυτό επιμένουν στο αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο 50%+1 πανηγυρίζοντας μάλιστα που με 50.000 κρούσματα στα σχολεία της χώρας κλείνουν μόνο 2-3 τμήματα! Για το λόγο αυτό δε φρόντισαν για την αραίωση των μαθητών. Αντίθετα, ψήφισαν την αύξηση τους ανά τάξη ώστε να εξοικονομήσουν πόρους και προσωπικό. Παράλληλα, εγκατέλειψαν την ιχνηλάτηση και αγνόησαν κάθε μέτρο, κάθε πρόταση και κάθε καλή πρακτική που εφαρμόζεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδυνατεί να ελέγξει την πανδημία. Τώρα μιλούν για «αποκλιμάκωση» και «χαλάρωση των μέτρων», παρότι η υγειονομική τραγωδία συνεχίζεται.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement